Procurement manager Cover

Procurement manager

Als procurement manager zet je een stap verder dan het inkoopproces. Naast de inkoop van goederen of diensten, zorg je ook voor het transport, de voorraadbeheer en de materiaalbehoefteplanning. Je bent de expert die zaken echt in beweging brengt. Wil je dat ook? Check al onze procurement manager vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een procurement manager.

Interessante procurement manager vacatures

Wat doet een procurement manager?

Als procurement manager houdt jij je bezig met de aanschaf van goederen of diensten van een organisatie. Naast de inkoop regel je ook het transport en het voorraadbeheer. Daarnaast maak je een planning van de materiaalbehoefte en check je de inventaris en kwaliteit van de producten of diensten. Je analyseert bovendien doorlopend wat nodig is en hoe je dat beter kunt. Ook onderhoud je als procurement manager het contact met leveranciers. Je kiest partijen en onderhandelt over prijzen en voorwaarden. 

Bekijk onze procurement manager vacatures

Wat is het takenpakket van een procurement manager?

Als procurement manager ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Je ontwikkelt een inkoopstrategie die aansluit bij de doelstellingen en behoeften van de organisatie; 
 • Je selecteert, beoordeelt en beheert leveranciers , zodat je producten en diensten van de juiste kwaliteit en tegen de juiste prijs worden geleverd; 
 • Je onderhandelt over contractvoorwaarden en -voorwaarden met leveranciers, zoals prijzen, betalingsvoorwaarden en leveringsvoorwaarden; 
 • Je stelt inkoopplannen en budgetten op; 
 • Het beheersen van de kosten van inkoopactiviteiten door middel van kostenanalyse, kostenbesparingsinitiatieven en optimalisatie van inkoopprocessen; 
 • Je zorgt ervoor dat alle inkoopactiviteiten voldoen aan relevante wet- en regelgeving; 
 • Je verzamelt, analyseert en rapporteert gegevens over inkoopprestaties en -kosten om trends te ontdekken en aanbevelingen te doen.

Wat zijn de uitdagingen van een procurement manager?

Als procurement manager krijg je te maken met vele uitdagingen om het  inkoopproces in een organisatie effectief te beheren. Zo is het cruciaal dat de inventaris en planning goed op orde is. Ook is het essentieel dat je continu  overzicht én de controle hebt over de aanschaf van goederen of diensten. 
Ook de samenwerking met de leveranciers kan een uitdaging zijn. Als een leverancier niet op tijd is of niet de kwaliteit levert die jij eist, ben je verantwoordelijk. Gelukkig ben je deskundig, daadkrachtig  en ben je oplossingsgericht, een goede planner en heb je focus. Onder jouw leiding verloopt de inkoop zo efficiënt mogelijk en behaal je het maximale resultaat. 

Wat is het gemiddelde procurement manager salaris?

Het gemiddelde salaris van een procurement manager is afhankelijk van jouw ervaringsniveau, sector en de grootte van de organisatie waarin je werkt. Het gemiddelde salaris van een procurement manager is ongeveer €5.359,- bruto per maand. Veel bedrijven bieden jou interessante extra's en bonussen. Denk hierbij aan winstuitkering, loonbonussen of prestatiebonussen. Daarnaast kan je als procurement manager ook een leaseauto krijgen. Zo kun je leveranciers bezoeken en extra voordelig van en naar je werk reizen.
 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig om procurement manager te worden?

Om procurement manager te worden, heb je een hbo- of wo-opleiding nodig. Denk hierbij aan opleidingen als supply chain management, logistiek, logistiek management, bedrijfseconomie, bedrijfskunde en international business.

Afhankelijk van de sector waarin je gaat werken, is het essentieel om een aanvullende training of cursus te volgen op het gebied van inkoop, onderhandeling, contract management en supply chain management. Daarnaast is het handig dat je kennis hebt van juridische zaken, je moet namelijk contracten controleren. Zo vergroot jij je kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een carrière als procurement manager. 

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot procurement manager?

Om je om te scholen of bij te scholen tot procurement manager, zijn er verschillende stappen die je kunt zetten. Allereerst is het essentieel om een aanvullende cursus of opleiding te volgen. Als je al kennis hebt van (international) business, dan kan je bijvoorbeeld een inkoopopleiding volgen. Dergelijke opleidingen zijn ook geschikt voor medewerkers van de inkoopafdeling die willen doorgroeien tot manager.

Daarnaast is het handig om je aan te sluiten bij een community van ambitieuze professionals in de inkoop- en supply chain-industrie. In deze community spar je over jouw carrièremogelijkheden en neem je deel aan inspirerende events. 

Check onze opleidingen in SCM&P

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als procurement manager?

Als procurement manager moet je over de volgende vaardigheden beschikken:

 • Onderhandelen:
  Je weet effectief te onderhandelen met leveranciers om de beste prijzen en voorwaarden te krijgen; 
 • Analytisch denken: 
  Je analyseert gegevens en je brengt de trends in kaart om weloverwogen inkoopbeslissingen te nemen; 
 • Communicatievaardigheden:
  Goede communicatie is essentieel voor het onderhouden van relaties met leveranciers, het coördineren van inkoopactiviteiten in de organisatie en het rapporteren aan stakeholders; 
 • Risicobeheer:
  Je brengt potentiële risico’s in kaart en ontwikkelt strategieën  om de risico’s te beheren; 
 • Projectmanagement:
  Je plant en voert inkoopprojecten effectief uit. Je zorgt ervoor dat inkoopdoelstellingen worden behaald binnen de gestelde termijnen en budgetten; 
 • Kennis van de markt:
  Je kent de markttrends, leverancierslandschap en productkennis om strategische inkoopbeslissingen te nemen; 
 • Oog voor detail:
  Kleine fouten in inkoopprocessen kunnen grote gevolgen hebben, dus nauwkeurigheid en aandacht voor detail zijn cruciaal; 
 • Leiderschap:
  Je weet het team te te leiden, te motiveren en te inspireren om gezamenlijk de inkoopdoelstellingen te realiseren. 

Welke carrièremogelijkheden heeft een procurement manager?

Als procurement manager heb je verschillende carrièremogelijkheden in supply chain management en inkoop. Zo kan je doorgroeien naar senior procurement nanager.  Dan leid je grotere inkoopprojecten, beheer je complexe leveranciersrelaties en ontwikkel je strategieën voor kostenbesparing en risicobeheer.

Met een sterke achtergrond in inkoop kun je ook overstappen naar een bredere supply chain management rol. Als supply chain manager ben je verantwoordelijk voor het coördineren van de volledige toeleveringsketen, inclusief inkoop, logistiek, voorraadbeheer en distributie.

En wil jij je carrière echt naar een hoger niveau tillen? Groei dan door tot procurement director. Je geeft leiding aan het hele inkoop- en supply chain team. Ook ga je inkoopstrategieën op organisatieniveau  ontwikkelen en implementeren. En stuur je de algehele inkoopfunctie om de bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen.

Waar werkt een procurement manager?

Als procurement manager kan je werken in verschillende branches. Denk hierbij aan de detailhandel, maar ook aan supermarkten, fabrieken, de bouwsector en de overheid. Kies voor een bedrijf dat past bij jouw interesses en ambities.

Als procurement manager werk je vaak op kantoor. Ook behoort thuiswerken tot de mogelijkheden. Het is wel belangrijk dat je verbonden blijft met het bedrijf en het team. Binnen je functie organiseer je veel meetings. Ook kan je leveranciers bezoeken of ontvangen op kantoor.

Met wie werk je samen als procurement manager?

Samenwerken is een belangrijk onderdeel van jouw functie. Zo onderhoud je nauw contact met de logistieke en financiële experts. Samen zorgen jullie voor een optimaal proces én realiseren jullie zo laag mogelijke kosten. Alle resultaten en andere belangrijke informatie rapporteer je aan het management. 

Voordelen werken als procurement manager via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van onze community: het kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om trends & ervaringen in logistiek en supply chain te delen.

Bekijk onze procurement manager vacatures
 

Veelgestelde vragen over procurement managers

Wat doet een procurement manager?

Een procurement manager verzorgt het volledige proces omtrent de inkoop van goederen en/of diensten voor een bedrijf. Als procurement manager heb je een grote verantwoordelijkheid en zorg je er niet alleen voor dat de inkoop efficiënt verloopt, maar streef je ook de kwaliteit en de beste prijzen na.

Wat verdient een procurement manager?

Een procurement manager verdient gemiddeld €5.359 bruto per maand. Het salaris is mede afhankelijk van je werkervaring en de branche waarin je werkzaam bent. Daarnaast ontvang je bij sommige bedrijven bonussen en extra's.

Waarom is procurement belangrijk?

Procurement is belangrijk omdat bedrijven op deze manier hun kosten zo laag mogelijk kunnen houden. Een procurement manager zoekt niet alleen naar de beste opties, maar onderhoudt ook contacten met de huidige leveranciers. Dit is op de lange termijn voordeliger.

Wat is een procurement officer?

Een procurement officer is een ander woord voor procurement manager of inkoop manager. Hoewel procurement en inkoop veel overeenkomsten hebben, is procurement net iets breder. Zo beheerst en stuurt een procurement manager het volledige inkoopproces.

Welk soort manager verdient het meest?

Een assistent manager is de best betaalde manager binnen een bedrijf. Uiteraard kun je als procurement manager altijd doorgroeien en meer gaan verdienen.

Hoe vind ik een baan als procurement manager?

Check onze vacatures voor procurement managers of neem contact op.