Planoloog Cover

Planoloog

Heb je passie voor ruimte, bouw, cijfers en statistieken? Zit jij vol met eigen ideeën over de inrichting van buitenruimte? Als planoloog houdt jij je bezig met ruimtelijke ordening. Wil je dat ook? Check hier alle planoloog vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een planoloog.

Interessante planoloog vacatures

Werken als planoloog

Als planoloog ben je bezig met ruimtelijke ordening. In een dichtbevolkt land als Nederland is ruimte schaars en strijden verschillende belangen om voorrang. Als planoloog weet jij in dat krachtenveld plannen te ontwikkelen die passen binnen alle kaders. Jij denkt futureproof. Wonen, werken en bereikbaarheid pas jij in de schaarse ruimte in en wel zo dat het nog jaren meegaat. Daarvoor heb je de nodige expertise en werk je samen met een team, de overheid, de markt en vele experts. 

Bekijk onze planoloog vacatures

Wat doet een planoloog?

Met de schaarse ruimte in gedachte is het jouw taak om als planoloog kansen te creëren voor plannen en projecten.
Als planoloog analyseer je het type grond, het water en andere relevante zaken die de openbare ruimte bepalen. Ook onderzoek je of een specifiek gebied geschikt is voor woonwijken of wanneer dit juist niet het geval is.

Tenslotte ben je als planoloog op de hoogte van de spelregels van onze ruimte (documenten, wetten, regels en verordeningen). Ook analyseer je statistieken, cijfers en vele andere zaken. Met die kennis ontwikkel je plannen die bijdragen aan de kwaliteit van de buitenruimte en tegelijk binnen alle kaders blijven.

Wat is het takenpakket van een planoloog?

Als planoloog ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Een planoloog houdt zich bezig met onderzoek. Zo onderzoek je bijvoorbeeld wat er nodig is om woonwijken te verbeteren. Daarvoor gebruik je onderzoeksartikelen en heb je contact met stakeholders.
 • Je draagt bij aan ruimtelijke plannen. Dat kan via een projectontwikkelaar, in samenwerking met architecten. Maar ook bij de overheid, door mee te werken aan bestemmingsplannen. 
 • Je onderzoekt of bepaalde ruimtelijke projecten wel functioneel en uitvoerbaar zijn.
 • Je hebt ook een adviserende rol. Zo geef je advies aan bedrijven en organisaties die vergunningen nodig hebben.

Wat zijn de uitdagingen van een planoloog?

Als planoloog heb je vele uitdagingen. Woningschaarste en lokale opwekking van duurzame energie zijn twee cruciale vraagstukken waarop jouw strategische visie gewenst is. Als planoloog hou jij je bezig met het ontwikkelen van bestemmingsplannen in lijn met ambities en wensen van verschillende partijen.

Je onderzoekt hoe een specifiek gebied het beste ingedeeld kan worden. Jouw werkgever is een overheid (bijvoorbeeld een gemeente) of een commercieel bedrijf. Vanuit belangen is een bepaald ruimtegebruik wenselijk. Bijvoorbeeld de bouw van een bepaald aantal woningen, de realisatie van voldoende parkeerplaatsen of natuurontwikkeling. Het is jouw ambitie om verschillende belangen te verenigen in één haalbaar plan.

Wat is het gemiddelde salaris van een planoloog?

Het salaris van een planoloog is afhankelijk van verschillende factoren. Als startende hbo'er verdien je ongeveer €2.500 per maand. Dit bedrag kan echter snel oplopen wanneer je je ontwikkelt. Heb je een wetenschappelijke opleiding afgerond? En ben je al jaren actief als planoloog? Dan kan het salaris oplopen tot €5.000 per maand. Gemiddeld verdient in Nederland een planoloog een bruto maandsalaris van €3.525.

We zijn er ons niet van bewust, maar elk lantaarnpaaltje, boom en gebouw wordt nauwkeurig bijgehouden in Nederland. Alles in onze bebouwde leefomgeving, en zelfs de grond daar onder, is minutieus vastgelegd op nationale digitale kaarten. Zelfs Japanners komen naar Nederland om van ons beleid te leren. Niet voor niets staat ons klein kikkerland internationaal bekend om zijn orde en organisatie.

contactperson Image
Caspar Tromp Planoloog en sociaal geograaf

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Er zijn een tweetal studies die je klaarstomen voor planoloog. Je kunt op verschillende hogescholen de bachelor Ruimtelijke Ordening en Planologie volgen. Dit is een voltijd bachelor die vier jaar duurt. Na je studie kan je direct aan de slag als planoloog, maar je kunt ook nog een wetenschappelijke studie volgen.

Ook is er de wetenschappelijke bachelor Sociale Geografie en Planologie (3-jarige voltijd). Daarna kun je nog een aansluitende master volgen. Ben je al aan het werk en wil je daarnaast een studie volgen? Dan heb je bij verschillende universiteiten de mogelijkheid om een deeltijdstudie binnen zes jaar af te ronden.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot planoloog?

Ben je al actief in de sector en wil je carrière maken als planoloog? Dan kan jij je bij verschillende overheidsorganisaties laten omscholen. Ook bieden vele organisaties je de mogelijkheid om een interne opleiding te volgen, maar een deeltijdstudie aan een universiteit is ook een optie.  

Check onze opleidingen in engineering

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community Banner

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community

Groeien als technisch professional in de bouw, infra of ruimtelijke ontwikkeling? Word dan member van het Urban-innovators netwerk: de exclusieve community voor Engineering-professionals om kennis te delen.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als planoloog?

Als planoloog heb je de juiste diploma's nodig. Daarnaast moet je ook beschikken over de onderstaande vaardigheden:

 • Analytisch vermogen: Je bekijkt een specifiek gebied en doet vervolgens onderzoek. Met jouw analytisch vermogen zorg je ervoor dat ruimtes optimaal benut worden;
 • Deskundig en creatief: Je bent verantwoordelijk voor het bestemmingsplan van een woonwijk of bedrijventerrein. Vanuit bepaalde wensen en belangen, weet jij een plan te maken dat de omgeving ook mooier maakt; 
 • Een adviserende rol: Naast de ontwikkeling van bestemmingsplannen, geef je ook strategisch advies. Jij weet wat mogelijk is en wat de consequenties zijn en hebt het vermogen om dit goed te communiceren met je stakeholders. 
 • Communicatievaardigheden: Naast het maken van plannen en het doen van onderzoek, is ook de communicatie over die plannen essentieel. Het recht om mee te mogen praten over ontwikkelingen in de eigen omgeving, is op verschillende manieren vastgelegd in de wet. Jij hebt een visie over hoe je veranderingen en plannen met belanghebbenden communiceert. 

Welke carrièremogelijkheden heeft een planoloog?

Voor een planoloog zijn er vele carrièremogelijkheden. Werk je voor een grote overheidsorganisatie? Dan is de kans groot dat je samenwerkt met verschillende andere planologen. Met meer werkervaring krijg je ook meer verantwoordelijkheden. Als je problemen weet op te lossen, heb je de mogelijkheid om een team aan te sturen of bestuurders te adviseren over de ruimtelijke indeling van ons land. Op alle bestuursniveaus. Daarnaast kan je ook impact maken als stedenbouwkundige, adviseur of architect.

Waar werkt een planoloog?

De meeste planologen werken bij overheidsinstanties. Op verschillende niveaus. Je werkt bijvoorbeeld voor de Rijksoverheid, maar ook voor provincies en gemeenten. Daarnaast ben je ook actief bij diverse adviesbureaus en bij projectontwikkelaars.

Met wie werk je samen als project engineer?

Een planoloog werkt meestal voor de overheid. Je werkt dus voornamelijk samen met andere ambtenaren. Daar werk je vaak in een team met verschillende taken op het gebied van ruimtelijke ordening. Daarnaast werk je met inhoudelijke experts en specialisten rondom milieu en bouw. 

Voordelen van werken als planoloog via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding-programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de engineering-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om trends & ervaringen in engineering te delen.

Bekijk onze planoloog vacatures

Veelgestelde vragen over planologen

Welke basisvaardigheden heb je als planoloog nodig?

Als planoloog moet je de juiste studies hebben gevolgd, maar tegelijkertijd heb je ook hard skills nodig. Een goede planoloog kan wetten en cijfers goed analyseren. Tegelijkertijd moet een planoloog stressbestendig zijn. Bestemmingsplannen moeten binnen een bepaalde tijd worden opgesteld. Je moet ook goed kunnen luisteren en gedetailleerd werken.

Hoe word je planoloog?

De meeste planologen hebben de hbo-bachelor Ruimtelijke Ordening en Planologie of de wo-bachelor Sociale Geografie en Planologie gevolgd. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je op een andere manier om te scholen tot planoloog. Dit kan met een deeltijdopleiding. Dit is vooral interessant voor mensen die al actief zijn binnen de ruimtelijke ordening.

Is de functie planoloog meer theoretisch of praktisch?

De meeste planologen hebben theoretische en praktische taken. In de eerste plaats zijn ze veel bezig met het onderzoeken van gebieden. Ze lezen veel documenten en analyseren stukken over gebieden waar een bestemmingsplan voor moet worden gemaakt. Daarnaast moet de planoloog ook veel op pad. Ze communiceren onder meer met projectmanagers, milieudeskundigen en gewone burgers.

Waar werken de meeste planologen?

De meeste planologen werken voor overheidsinstanties. Denk aan gemeenten, provincies en de Rijksoverheid. Ze zijn actief binnen het vakgebied ruimtelijke ordening en werken samen met stedenbouwkundigen en architecten.

Hoe vind ik een baan als planoloog?

Check onze vacatures voor planologen of neem contact op.