meetup

Het fysieke domein: Nederland in 2050

donderdag 23 maart 2023

Author Image

Gehost door Annemiek Lukas

Consultant Fysiek Domein

Header image

Nederland staat op een keerpunt: we willen miljoenen extra woningen bouwen, maar tegelijkertijd ook onze natuur en landbouw behouden. Van het gas moeten we af, maar waar passen de extra windmolens? Kortom: de ruimte in ons land is beperkt, terwijl de uitdagingen in ons fysieke domein enorm zijn. Hoe richten we Nederland futureproof in? Welke koers is nodig? Tijdens het unieke Yacht-event ‘Nederland in 2050’ delen experts uit het fysieke domein hun visie. Ben jij erbij op 23 maart 2023?

 

De toekomst van Nederland

Hoe gebruiken we onze grond zo optimaal mogelijk? Die vraag staat centraal tijdens het event ‘Nederland in 2050’. Dat lijkt nog ver weg, maar als we tegen die tijd zaken opgelost willen hebben, is het cruciaal nu actie te ondernemen. Het aantal inwoners blijft namelijk groeien, terwijl de oppervlakte van ons land dat niet doet. Dat leidt tot uitdagingen op verschillende thema’s.

Tijdens het event gaan we in op deze cruciale uitdagingen in het fysieke domein:

  • Bouwen en wonen: in de komende zeven jaar moeten er een miljoen woningen worden gerealiseerd, maar waar? Kunnen we in de toekomst nog wel wonen, werken en recreëren in één gebied?

  • Energietransitiewe willen van het gas af en over op duurzaam opgewekte stroom, maar hoe en waar realiseren we voldoende windmolen- en zonneparken? Wie betaalt de overgang naar een gasvrije woonwijk en wat doen we met het overschot aan groene stroom?

  • Mobiliteit: we willen ons steeds sneller en efficiënter verplaatsen, maar hoe doen we dat op een duurzame manier? Is er wel genoeg ruimte voor extra openbaar vervoer en meer elektrische laadpalen?

  • Arbeidsmarkt: de krapte op de arbeidsmarkt blijft groeien, maar hoe gaan we de nodige plannen dan uitvoeren? Investeren in automatisering met AI en de nieuwste technologie? Of zijn arbeidsmigranten de oplossing?

Deze uitdagingen vragen om een heldere koers. Daar zijn ambitieuze professionals met lef voor nodig. Mensen die scherpe keuzes durven maken. En vooruitgang willen realiseren. Daarom starten we graag het gesprek met professionals uit het fysieke domein, om kennis en ideeën uit te wisselen. Denk jij ook mee over een toekomstbestendig Nederland?

Dit is het programma

Het event ‘Nederland in 2050’ is zowel live op de Floating Farm in Rotterdam als digitaal gratis bij te wonen. Dit is het programma:

Tijd Wat Live en/of digitaal
15:15 - 16:00 uur Inloop Live
16:00 - 16:30 uur

Introductie door dagvoorzitter Esther van der Voort

Visie van Ruud Veltenaar over Nederland in 2050

Live en digitaal
16:30 - 16:45 uur Visie van David Hamers over een futureproof Nederland Live en digitaal
16:45 - 17:00 uur Visie Marjolein ten Hoonte over de toekomst van werk Live en digitaal
17:00 - 17:30 uur Open discussie Live en digitaal
17:30 - 18:30 uur Netwerkborrel Live

Uniek event op een unieke locatie: Floating Farm

Het event vindt plaats op de eerste operationele drijvende boerderij ter wereld: de Floating Farm in Rotterdam. De drijvende boerderij laat op een unieke manier zien hoe we de groeiende wereldbevolking op een diervriendelijke én duurzame wijze van voldoende voedsel kunnen blijven voorzien in het licht van de huidige klimaatveranderingen. Kleinschalig, lokaal, dichtbij de consument, transparant, educatief en vooral op een futureproof manier gezond voedsel produceren: de Floating Farm realiseert het.

Cruciaal voor de drijvende boerderij zijn dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Het doel van Floating Farm? Voedselverlies tegengaan, de transport van voedsel reduceren en de kwaliteit van voedsel verbeteren. Floating Farm zet in op circulair boeren: een groot deel van het dieet van de koeien bestaat uit organische reststromen afkomstig uit de stad. Kortom: Floating Farm brengt de boerderij terug in de stad als onderdeel van een schone, leefbare en bewuste stads-transformatie.

Tijd en locatie

Donderdag 23 mrt, 2023 15:15  tot  18:30
Floating Farm in Rotterdam Gustoweg 10, 3029 AS Rotterdam Bekijk in Google Maps

Dit zijn de sprekers

contactperson Image

Ruud Veltenaar

Filosoof, schrijver en Tedx-spreker

contactperson Image

David Hamers

Plaatsvervangend Sectorhoofd Ruimtelijke Ordening en Leefomgevingskwaliteit bij Planbureau voor de Leefomgeving

contactperson Image

Marjolein ten Hoonte

Directeur arbeidsmarkt bij Randstad Groep Nederland

contactperson Image

Esther van der Voort

Dagvoorzitter, interviewer, presentator & cabaretier