AI en ML transformeren finance en accounting. Processen worden efficiënter, nauwkeuriger, en strategische initiatieven krijgen meer aandacht. Vaardigheden ontwikkelen is cruciaal. Lees de ontwikkelingen in onderstaande artikel.
Kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering veranderen de manier waarop financiële taken worden uitgevoerd. Robotic Process Automation (RPA) stroomlijnt repetitieve taken zoals gegevensinvoer, reconciliatie en factuurverwerking, waardoor professionals zich kunnen richten op meer strategische en adviserende activiteiten. AI-gestuurde analyses bieden diepere inzichten in financiële data, wat leidt tot betere besluitvorming en risicomanagement. Bedrijven als HighRadius, Microsoft Azure en Salesforce lopen bijvoorbeeld voorop bij het integreren van AI in hun financiële diensten. HighRadius biedt met name cloudgebaseerde autonome software voor financiële activiteiten, waarmee bedrijven als 3M en Unilever hun processen kunnen transformeren.
Een artikel van The Princeton Review wijst er echter op dat de adoptie van AI en automatisering ook ethische vragen oproept. Baanverlies en de mogelijkheid van vooringenomenheid in besluitvorming zijn enkele van de uitdagingen die moeten worden aangepakt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 74% van de AI-professionals zich zorgen maakt over vooringenomenheid in AI-systemen. Organisaties moeten zorgvuldig de implicaties van deze technologieën overwegen en passende maatregelen nemen.
Milieu-, sociale en governancefactoren (ESG) worden steeds belangrijker voor beleggers, consumenten en regelgevers. Maar liefst 89% van de beleggers houdt rekening met ESG-factoren bij investeringsbeslissingen, waarbij ESG-gerichte institutionele investeringen naar verwachting 33,9 biljoen dollar zullen bereiken in 2026. Tegelijkertijd publiceert volgens McKinsey 90% van de S&P 500-bedrijven nu ESG-rapporten en ongeveer 70% van de Russell 1000-bedrijven doet dit ook.
Het opnemen van ESG-statistieken in financiële rapportages en risicomanagement vraagt om extra vaardigheden en kennisverdieping van financiële professionals. Deze trend wordt gedreven door veranderingen in de regelgeving, zoals de EU-taxonomie en de voorgestelde klimaatregels van de SEC, evenals een groeiende vraag naar duurzame bedrijfspraktijken. ESG-rapportage kan organisaties helpen hun reputatie te verbeteren, sociaal verantwoordelijke beleggers aan te trekken en risico's in verband met klimaatverandering en andere omgevingsfactoren te beperken. Het vereist echter ook aanzienlijke dataverzameling, analyse en openbaarmaking.
De pandemie heeft de invoering van werken op afstand in Nederland versneld. Cloud-gebaseerde boekhoudtools en virtuele samenwerkingsplatforms hebben het voor financiële professionals mogelijk gemaakt om effectief te werken vanaf elke locatie. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten, waarbij hybride werkmodellen de norm worden. In 2023 liet Thomson Reuters al zien dat 41% van de finance- en accounting professionals op zoek was naar een nieuwe baan, waarbij 63% op zoek was naar hybride functies en 47% geïnteresseerd was in volledig werken op afstand. Die behoefte zagen we in 2024 duidelijk terug - Finance & Accounting kwam op de tweede plek van sectoren waarin het meeste vanuit huis wordt gewerkt.
Hoewel werken op afstand flexibiliteit en kostenbesparingen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee. We zien voornamelijk uitdagingen in behoud van teamcohesie, waarborging van databeveiliging en work-life balance. Organisaties passen zich er al steeds beter op aan, maar zullen komend jaar ook nog steeds moeten blijven investeren in technologie en beleid om werken op afstand en hybride werken te faciliteren.
Binnen finance- en accounting kampt Nederland met een tekort aan talent, aangezien de vraag naar gespecialiseerde vaardigheden toeneemt. Een recent onderzoek van Randstad heeft aangetoond dat veel markten over de hele wereld te maken hebben met een snel vergrijzende beroepsbevolking. De demografie laat zien dat de vergrijzing van de bevolking en een afname van de beroepsbevolking leiden tot een lagere arbeidsparticipatie in sommige markten. Tegelijkertijd bevinden werkloosheidscijfers zich op een historisch laag niveau, wat betekent dat er meer werk moet worden gedaan door minder werknemers dan ooit tevoren.
Om talent aan te trekken en te behouden, is het essentieel dat organisaties investeren in de ontwikkeling van werknemers, een concurrerend salaris bieden en een positieve werkcultuur creëren. Daarnaast dienen organisaties zich te richten op het ontwikkelen van vaardigheden waar veel vraag naar is, zoals data-analyse, cybersecurity en digitale transformatie. Samenwerking met onderwijsinstellingen kan helpen de vaardigheidskloof te dichten en studenten voor te bereiden op de toekomst van werk.
De digitale transformatie hervormt de financiële sector. Cloud-gebaseerde boekhoudplatforms, blockchain-technologie en geavanceerde analysetools stellen professionals in staat om processen te stroomlijnen, de efficiëntie te verbeteren en een concurrentievoordeel te behalen. McKinsey's rapport over finance in 2030 bespreekt bijvoorbeeld de cruciale stappen voor het leveren van realtime inzichten, het minimaliseren van menselijke fouten en het versnellen van workflows en besluitvorming. Het benadrukt het belang van hoogwaardige data, het omscholen van financiële professionals en het toepassen van nieuwe technologieën zoals generatieve AI.
Het finance- en accountinglandschap transformeert snel, met AI en automatisering, ESG-rapportage, werken op afstand, talent tekorten en digitale transformatie als de belangrijkste trends die de toekomst vormgeven. Financiële professionals worden uitgedaagd om zich aan te passen door zich verder te ontwikkelen op gebieden als data-analyse en cybersecurity. Ook blijft het van belang AI ontwikkelingen op de voet te volgen, zorgvuldig de implicaties van deze technologieën overwegen en op de hoogte te blijven van veranderingen in de regelgeving. Door deze vaardigheden te verwerven en voorop te blijven lopen, kunnen professionals succesvol zijn in deze dynamische omgeving.