Sterke groei in vacatures planning en logistiek door aantrekkende economie en e-commerce

DIEMEN, 8 oktober 2015 - Het aantal vacatures binnen Supply Chain Management steeg met ruim 46% in het derde kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit komt door de economische groei binnen de industriële sector. Ook de investeringen in e-fulfilment (logistiek rondom e-commerce) bij bedrijven drijven de vraag naar professionals fors op. Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht.

Niveau van voor de crisis

De groei in vacatures is zichtbaar op alle niveau’s. Werkgevers zoeken naar zowel operationele, tactische en als strategische profielen. Dit kwartaal steeg de vraag naar planners en supply chain engineers met 57%, de vraag naar logistiek managers met 64% en de vraag naar supply chain managers met 32% ten opzichte van vorig jaar. 
‘Met meer dan 2000 vacatures in het laatste kwartaal zijn we weer terug op het niveau van voor de crisis,’ stelt Hilbrand van der Kooi, Business Development Manager bij Yacht.

Gespannen arbeidsmarkt op nationale transport as

Vooral opvallend is de explosieve groei in vacatures in de regio’s rondom de zogenaamde nationale transport as. Deze loopt van Rotterdam via Breda, Tilburg en Venlo naar het Duitse achterland. Het aantal vacatures steeg in deze regio’s met meer dan 75% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De economische groei is in deze regio’s aanleiding om extra te investeren in opslag en distributiecapaciteit. Dit om e-fulfilment vorm te kunnen geven. 
‘De uitzonderlijk hoge vraag naar supply chain professionals zorgt in deze regio’s voor een flink gespannen arbeidsmarkt’, aldus Van der Kooi.

Implementatie e-fulfilment in volle gang

Het volume internetverkopen in Nederland van 14 miljard (2% BNP) is nu nog beperkt, maar neemt een enorme vlucht (bron: ecommerce-europe.eu). Bedrijven zijn op dit moment volop bezig om e-fulfilment te implementeren om klaar te zijn voor deze toekomst. Dit is mede oorzaak van de explosieve groei in vacatures voor supply chain management professionals.

De vijf uitdagingen in e-fulfilment 

  • het bieden van 24/7 online dienstverlening
  • het verwerken van een groot volume aan kleine orders
  • het handelen van een grote diversiteit in afleveradressen
  • het verwerken van retourstromen 
  • het continu innoveren op service

Soft skills onderbelicht

Ketensamenwerking tussen partijen is bij e-fulfilment van groot belang. Vaardigheden als een team kunnen leiden en motiveren, onderhandelen en samenwerken met ketenpartners zijn van cruciaal belang om succesvol dergelijke projecten te implementeren. 
‘Aandacht van logistieke opleidingen gaat nog teveel uit naar techniek en proces en te weinig naar deze soft skills, hierin ligt nog een mooie uitdaging,’ aldus Van der Kooi.

Over Yacht

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Hierbij maakt Yacht gebruik van Jobfeed om inzicht te geven in de ontwikkelingen rondom online vacatures. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

Infographic