Professional met flexibel contract positiever over werk dan collega in vaste dienst

Waardevoller voor vakgebied, meer uitdaging en betere netwerkmogelijkheden

DIEMEN, dinsdag 24 november 2015 – Professionals met een flexibele arbeidsvorm zijn positiever over hun werk dan collega’s in loondienst. Het gevoel waarde toe te voegen aan een vakgebied geldt voor beide categorieën als een belangrijke drijfveer in werk, maar leeft bij flexprofessionals meer dan bij medewerkers in vaste dienst. Op de vraag of zij het gevoel hebben tijdens werk waardevolle contacten te kunnen opdoen, antwoord 73% van de flexprofessionals positief, tegenover 55% van de mensen in vaste dienst. Ook ervaren zij meer uitdaging en zijn ze positiever over netwerkmogelijkheden dan hun collega’s in loondienst. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder hoogopgeleide professionals in opdracht van Yacht.

drijfveren flex vs. vast


Het onderzoek geeft inzicht in welke factoren hoogopgeleide professionals voldoening geven in werk. Er zijn duidelijke verschillen tussen wat ‘flexibel’ en ‘vast’ het meest belangrijk vinden. Waar medewerkers in vaste dienst vooral waarde willen toevoegen aan de organisatie waar zij werken, maken flexprofessionals liever verschil in het vakgebied. Mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst zoeken ook niet zozeer naar bewondering van collega’s, in tegenstelling tot mensen in vaste dienst, maar steken vooral energie in het onderhouden van een netwerk.

Betere netwerkmogelijkheden

Netwerken is voor mensen met een flexibel contract belangrijker dan voor medewerkers met een vast dienstverband. “Werkgevers onderschatten vaak hoeveel belang medewerkers hechten aan het onderhouden van een goed netwerk. Het is begrijpelijk dat flexwerkers willen investeren in goede contacten. Dat is waardevol wanneer je vaker switcht tussen verschillende opdrachtgevers. Flexibel werken wordt serieuzer genomen en dat is ook niet vreemd in de huidige arbeidsmarkt waarin een leven lang werken voor een baas uitzonderlijk is. Dit houdt wel in dat je continue moet blijven investeren in jezelf en  vakkennis”, aldus Ton Hopmans, algemeen directeur Yacht. 

drijfveren flex vs. vast