Big Data stuwt vraag naar Business analisten

Tekort aan ervaren finance professionals

DIEMEN, 21 oktober 2015 - De vraag naar financieel specialisten groeit in het derde kwartaal van 2015 met maar liefst 49%. Vooral de stijgende vraag naar Business analisten met financiële achtergrond is opmerkelijk. Maar liefst 63% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014.

Volgens Ansco Dokkum, Directeur Yacht Finance, is er een verband tussen de populariteit van Big Data en de vraag naar Business analisten: “Doordat bedrijven steeds meer met Big Data werken en deze gegevens correct geanalyseerd en geïnterpreteerd moeten worden, is er steeds meer behoefte aan specialisten die dat heel goed kunnen. Begin 2013 was er vrijwel geen vraag naar deze beroepsgroep, maar nu wordt het steeds moeilijker om Business analisten te vinden die specialisme in het vak Finance en Reporting combineren met kennis van IT systemen en middelen.”

Accountants en Project Controllers gewild

De vraag naar accountants blijft groot. In het derde kwartaal van 2014 stonden er 3400 vacatures uit naar accountants, tegenover 6570 in hetzelfde kwartaal dit jaar. Dat is een forse toename van 93%. Ook Project Control wordt steeds belangrijker. De afgelopen drie jaar zijn er 20.000 vacatures geplaatst voor de functie van Financial controller. Opvallend is dat in ruim 23% van die vacatures gevraagd wordt om een Project controller en dat dit percentage elke maand toeneemt. Deze vraag vloeit voort uit de behoefte tot innovatie, wat vaak op projectbasis georganiseerd wordt. Bedrijven gaan meer investeren en innoveren waarbij risico management essentieel is. De Project controller heeft hierin een grote verantwoordelijkheid.

Intermediairs helpen zoeken

Wanneer de vraag toeneemt en de arbeidsmarkt krapper wordt, schakelen bedrijven vaker een intermediair in. “Een intermediair met kennis van het vakgebied en de arbeidsmarkt zorgt voor extra aantrekkingskracht bij kandidaten. Voor bijvoorbeeld de rol van Assistent accountant, zie je dat 80% van de vraag via een intermediair wordt uitgezet. Voor de functie van Assistent controller is dat ruim 72%. Verder zien we dat het merendeel van de financiële functies voor vast personeel is. Ruim 78% van alle openstaande vacatures op dit moment. 7 % van het aantal vacatures is op detacheringsbasis en 13% op tijdelijke basis”, aldus Dokkum.

Yacht heeft een nieuwe whitepaper beschikbaar over Project Controlling. Neem voor meer informatie contact op met Misja Bouma, Business Development Manager Yacht Finance of download de whitepaper.

Over Yacht

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Hierbij maakt Yacht gebruik van Jobfeed om inzicht te geven in de ontwikkelingen rondom online vacatures. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

Infographic