Eric Kuik

Geen diploma... en toch al een vette baan in de ICT

ICT’ers krijgen al voordat ze afstuderen baan aangeboden

DIEMEN, 6 oktober 2015 - Het aantal vacatures voor ICT-professionals is ook in het derde kwartaal gegroeid. In het derde kwartaal werden meer dan 50.000 ICT-professionals gezocht, een groei van 47 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit een analyse van Yacht.  De steeds maar groeiende vraag naar ICT-ers baart echter ook zorgen.

Arco Elsman, Directeur Yacht IT: “De aanwas vanuit hogescholen en universiteiten kan de vraag onvoldoende voorzien. De afgelopen jaren was het aantal HBO/WO schoolverlaters informatica minder dan 5.000 per jaar. Dit betekent dat informaticastudenten al geruime tijd voordat ze het diploma behalen door ICT-organisaties benaderd en binnengehaald zijn. Dit zal de komende jaren alleen nog maar sterker worden. Ook de achterblijvende instroom op hogescholen en universiteiten baart zorgen.”

Groenpluk kwalijk voor branche? 

Verschillende specialisten en werkgevers kijken met argusogen naar deze zogenaamde “groenpluk”. Het in dienst nemen van ICT-ers nog voor ze afgestudeerd zijn, is wellicht een oplossing voor het tekort, maar maakt deze groep kwetsbaar als het economisch minder gaat. ICT-ers zonder diploma staan dan immers het zwakst. Marjolein ten Hoonte, Directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland: “Groenpluk is vanuit de bedrijven geredeneerd heel begrijpelijk. Talent is waardevol in een competitieve markt. Starters zijn echter ook gebaat bij een diploma bij het betreden van de arbeidsmarkt. Die combinatie van talent en een goede opleiding gaan hand in hand. Mede omdat we zien dat lang bij een werkgever  blijven niet meer vanzelfsprekend is, zullen werknemers zuinig moeten zijn op de kennis en ervaring die ze bij de start en gedurende hun loopbaan opdoen.”  

Grootste vraag naar ICT-ers in de randstad

Het valt op dat de aanhoudend hoge vraag naar ICT-ers zich met name in de randstad voordoet. De vraag naar specifiek softwareontwikkelaars is onverminderd hoog en dit blijft veruit het meest gevraagde functietype binnen ICT. 

OVER YACHT

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Hierbij maakt Yacht gebruik van Jobfeed om inzicht te geven in de ontwikkelingen rondom online vacatures. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

Infographic