Blog

“Militair in een contractmanagement-team? Dat is hier heel normaal”

Author Image

Mirjam van Leeuwen

Transactiemanager contractmanagement DOSCO

03 september 2019

Header image

Meekijken met de paspoortcontrole bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, op ontdekkingstocht op een basis van de Koninklijke Marine in Den Helder en een rondleiding op vliegbasis Gilze-Rijen van de Koninklijke Luchtmacht. Mirjam van Leeuwen kwam al op heel wat bijzondere locaties sinds ze via Yacht als transitiemanager werkt voor het ministerie van Defensie.

Post van het thuisfront

Bij DOSCO – Defensie Ondersteunings-commando – is Mirjam mede verantwoordelijk voor de implementatie van contractmanagement binnen DOSCO Inkoop & Contractmanagement. Mirjam werkte hiervoor als senior contractmanager voor diverse A-merken, maar gooide het roer om. “Ik heb bewust gekozen voor een functie met maatschappelijke impact. DOSCO ondersteunt altijd en overal waar de krijgsmacht wordt ingezet. Daardoor kunnen marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee zich concentreren op hun primaire taak. 24/7 ondersteuning leveren; effectief en flexibel, op welke locatie dan ook. Dat is de missie van DOSCO. Door te zorgen voor personele diensten, opleidingen, huisvesting, vastgoed, catering, beveiliging, bewaking, facilitaire zaken, gezondheidszorg, logistiek en transport. Dit alles gebeurt vanuit hun kernwaarden: betrouwbaarheid, vakmanschap en samenwerking.”

Ik heb bewust gekozen voor een functie met maatschappelijke impact. DOSCO ondersteunt altijd en overal waar de krijgsmacht wordt ingezet.

Doorspekt met Defensie

Het ‘Defensievirus’ had Mirjam vrijwel direct te pakken. Alle nieuwe collega’s gaan namelijk op werkbezoek bij onderdelen van de krijgsmacht. “Ik wist natuurlijk dat Defensie een van de grootste werkgevers van Nederland is, maar toen ik al die mensen aan het werk zag stond ik toch echt wel perplex. Defensie heeft tandartsen, psychologen, maar ook juristen, communicatieadviseurs en innovatiecoaches in dienst. De organisatie is zo omvangrijk!” Dat is volgens haar meteen ook een van de leukste aspecten aan het werk. “Bij contractmanagement heb je contact met mensen uit alle lagen van de organisatie. De behoeftestellers, ook wel interne klanten, bevinden zich binnen en buiten de landsgrenzen. Verder werk je samen met onder anderen assortimentsmanagers, inkopers, juristen, controllers en natuurlijk productexperts. Omdat militairen iedere drie jaar van functie wisselen, kom je ze ook tegen in een rol van bijvoorbeeld inkoper. Zit je in ineens met een Kapitein of Commandant in een contractteam. Best bijzonder voor mij, maar hier de gewoonste zaak van de wereld.”

Transactiemanager contractmanagement DOSCO
Mirjam van Leeuwen, Sr. Contractmanager DOSCO

Goede samenwerking

Een maatschappij op zich, dat is het wel. “Al die specialismes, de afkortingen die iedereen gebruikt. In het begin snap je er weinig van”, lacht Mirjam. Maar inmiddels is ze verknocht aan de stoere wereld van de krijgsmacht. “De variëteit aan kennis, de enorme passie die mensen hebben voor hun vak; het is een geweldige omgeving om in te werken. En de sfeer is goed, dat is ook belangrijk.”

Bij de kick-off van het Future Proof Program slaap je een nacht in een kazerne.

Persoonlijke ontwikkeling

Ieder contractmanagementteam telt vier contractmanagers (twee junioren, een medior en een senior). Samen zijn zij verantwoordelijk voor een van de assortimenten. Mirjam: “De senioren managen de complexere contracten. Denk aan contracten met een hoge strategische of financiële waarde. Als senior begeleid je de junior contractmanagers in hun ontwikkeling, zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak.” Maar ook senior contractmanagers kunnen zich hier volop ontwikkelen. Zo hebben Defensie en Yacht gezamenlijk een competentiegericht trainingsprogramma ontwikkeld, het zogeheten Future Proof Program. “Dit programma duurt een jaar”, vertelt Mirjam. “Het geeft contractmanagers de kans om zich verder te ontwikkelen als professional en contractmanager en is gericht op de lange termijn. Het is natuurlijk ook de ideale gelegenheid om ook Defensie nog beter te leren kennen. Zo overnacht je bij de kick-off een nacht in een kazerne, heel gaaf. Kortom: een mooie kans voor junior, medior én senior contractmanagers om zichzelf te ontwikkelen en het maatschappelijk belang te dienen.

Word jij Mirjams nieuwe collega? Yacht zoekt contractmanagers voor Defensie. Neem voor meer informatie contact op met Nico Volmer, Commercieel Manager Yacht SCM&P.

Stuur Nico een e-mail

Gerelateerde artikelen & blogs

Urban-Innovators netwerk Banner

Urban-Innovators netwerk

Vergroot jouw netwerk. Altijd verbonden zijn met collega-professionals, deel kennis en raak geïnspireerd. Meld je aan bij het Urban-Innovators netwerk.

Meld je aan