Process engineer Cover

Process engineer

Als process engineer ontwerp, analyseer en verbeter je productieprocessen bij industriële bedrijven. Jij lost problemen op in het productieproces. Met jouw visie, expertise en ervaring wordt een proces zo efficiënt mogelijk. Interesse gewekt? Check hier alle vacatures voor proces engineer en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een process engineer.

Interessante vacatures voor process engineers

Werken als process engineer

Productie- en industriële bedrijven willen hun processen zo efficiënt mogelijk laten verlopen. Daarvoor is specialistische kennis nodig. Als process engineer ben je de gedreven professional met het strategisch inzicht en de toekomstgerichte blik om productieprocessen optimaal in te richten. Je ontwerpt, analyseert, verbetert en monitort. Daarnaast ben je een snelle denker en probleemoplosser. Je hebt een kritische blik en natuurlijk voldoende specialistische kennis. Zo houd je de kwaliteit nauwlettend in de gaten en implementeer je de nieuwste verbeteringen op technologisch vlak.

Bekijk onze process engineer vacatures

Wat doet een process engineer?

Als process engineer ben je vooruitstrevend en leer je iedere dag bij. Zo houd je alle trends en ontwikkelingen in engineering scherp in de gaten. Je speelt dan ook een belangrijke rol binnen het productiebedrijf. Naast jouw verbeteringen, zijn ook jouw oplossingen en ideeën essentieel als er problemen zijn! Zodra het productieproces ontworpen of verbeterd is, neem je het volgende proces onder de loep. Je houdt hierbij rekening met het totaalplaatje en je werkt nauw samen met je team en de andere afdelingen van het bedrijf. Uiteraard presenteer je alle plannen vol lef en enthousiasme aan het management en/of stakeholders. Het is daarom essentieel om zelfverzekerd en communicatief sterk te zijn. Jij overtuigt iedereen ervan dat de aanschaf van die nieuwe machine écht nodig is.

Wat is het takenpakket van een process engineer?

Als process engineer ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Productieprocessen observeren en analyseren;
 • Mogelijke verbeteringen opstellen en presenteren aan het management en/of stakeholders;
 • Inventariseren en vastleggen van processen;
 • Samenstellen van procesbeschrijvingen en simulaties;
 • Nieuwe machines en technieken uittesten;
 • Wijzigingen implementeren;
 • Wijzingen observeren, analyseren en evalueren;
 • Op zoek gaan naar nieuwe ontwikkelingen, apparatuur en technieken;
 • Problemen oplossen en advies uitbrengen;
 • Brainstormen en overleggen met andere engineers en experts.

Wat zijn de uitdagingen van een process engineer?

Voor een process engineer is het cruciaal om innovatief en creatief te zijn. Door outside-the-box te denken de ontwikkelingen en trends ga je het maximale resultaat behalen en weet je de concurrentie voor te blijven. Dat is een ultieme uitdaging met de ontwikkelingen die razendsnel gaan. Bovendien draait het bij het ontwerpen van processen niet alleen om kosten en efficiency, maar ook om kwaliteit. Sterker nog, als process engineer is het checken van de kwaliteit één van jouw belangrijkste taken.

Naast het kennen en toepassen van alle ontwikkelingen, zijn er nog vele andere factoren waar je rekening mee houdt. Zo kan je een geweldig voorstel opstellen, maar moet het management dit nog wel even goedkeuren. Daarnaast kan een plan op papier goed werken, maar is de praktijk toch anders. Gelukkig ben jij creatief en oplossingsgericht. Je hebt geduld en raakt niet in paniek als jouw plan niet direct werkt. Dit is dus ook waarom iedereen bij jou aanklopt als er een probleem of vraagstuk is. Je zorgt ervoor dat het productieproces in no-time weer vlekkeloos verloopt.

Wat is het gemiddelde process engineer salaris?

Het gemiddelde salaris van een process engineer is €5.128 per maand. Dit salaris is exclusief dertiende maand, vakantiegeld en eventuele andere extra's. Zodra je doorgroeit als senior process engineer, ga je meer verdienen. Zo verdient een senior proces engineer circa €5.501 per maand. 

Mijn carrière als professional starten bij Yacht is de beste keuze die ik heb kunnen maken. Ik wil altijd graag veel leren en mij verbeteren, zowel persoonlijk als voor mijn opdrachtgever. Yacht heeft mij hier heel goed en op een persoonlijke wijze bij geholpen en begeleid. Hierdoor heb ik heb ik altijd het gevoel gehad dat ik gewaardeerd, gehoord, gepusht en ondersteund voelde en dus altijd vooruitgang voelde in mijn carrière als professional.

Casper Metz Manufacturing Process engineer Johnson & Johnson

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om process engineer te worden kun je verschillende hbo- of wo-opleidingen volgen. Denk bijvoorbeeld aan een hbo-studie in chemische technologie, chemie, voedingsmiddelentechnologie of logistics engineering op hbo-niveau. Op Wo-niveau kan je denken aan opleidingen en masters in food technology of chemical engineering. 

Voordat je start met een opleiding is het essentieel dat je een goede basiskennis hebt in scheikunde, techniek en wiskunde. Ook beheers je de Engelse taal erg goed, zodat je ambitie kan maken bij een internationaal bedrijf. Tenslotte vinden veel toonaangevende organisaties het belangrijk dat je kennis hebt van softwarepakketten zoals Microsoft Office en 3D CAD. Ook ben je bekend met Scrum, Agile, BPMN en Lean Sigma. Heb je deze expertise nog niet? Volg hier dan een extra cursus of training in. 

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot process engineer?

Als je werkervaring hebt als engineer en een relevante (technische) opleiding hebt gevolgd, kun jij je snel laten omscholen tot process engineer. Overweeg om een (verkorte) opleiding of master te volgen of je verder te ontwikkelen met de cursussen en trainingen van de Yacht Academy. 

Heb je geen relevante werkervaring of diploma in engineering? Dan is het cruciaal om alsnog een opleiding in dit vakgebied te volgen. Vervolgens is het handig om stages te volgen of te starten met een andere baan in de industriële sector. Zo vergroot jij je baankansen en groei je uit tot een futureproof process engineer. 

Check onze opleidingen in engineering

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community Banner

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community

Groeien als technisch professional in de bouw, infra of ruimtelijke ontwikkeling? Word dan member van het Urban-innovators netwerk: de exclusieve community voor Engineering-professionals om kennis te delen.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als process engineer?

Als process engineer beschik je over de volgende vaardigheden:

 • Sterk analytisch vermogen;
 • Conceptueel kunnen denken;
 • Innovatief en creatief;
 • Pro-actief en in staat om out of the box te denken;
 • In staat om zelfstandig én in een team te kunnen werken;
 • Oog voor detail en kwaliteit;
 • Kritische blik;
 • Geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen en technologieën; 
 • Oplossings- en resultaatgericht;
 • Communicatief sterk.

Welke carrièremogelijkheden heeft een process engineer?

Als process engineer kan je doorgroeien tot senior process engineer of lead process engineer. In deze functies ga je leidinggeven en heb je meer verantwoordelijkheden. Naast jouw kennis en ervaring is het ook belangrijk dat je over leiderschapskwaliteiten beschikt. Je bent namelijk goed in delegeren, je bewaart en leidt het overzicht. Ontwikkel jezelf tot  een gedreven leidinggevende door een aanvullende cursus te volgen, bijvoorbeeld bij Streng Dijkerman & Partners. 

Waar werkt een process engineer?

Een process engineer werkt bij industriële bedrijven. Denk hierbij aan productiebedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook aan bedrijven in de chemische industrie en in de logistiek. Over het algemeen werk je daar achter de schermen. Uiteraard is het wel belangrijk dat je regelmatig een rondje langs de machines loopt en bepaalde processen met eigen ogen bekijkt. Ook wil je nauw contact onderhouden met de productieafdelingen en klaarstaan als er problemen optreden. Daarom is thuiswerken niet mogelijk. 

Als process engineer moet je continu up-to-date blijven van actuele trends en ontwikkelingen. Daarom ga je regelmatig naar congressen en vakbeurzen. Ook bezoek je leveranciers en andere bedrijven. Een afwisselende baan waarvoor je uit je comfortzone stapt.

Met wie werk je samen als process engineer?

Als process engineer werk je in een team. Dit team bestaat uit andere engineers en staat onder leiding van een senior process engineer of lead process engineer. Het is belangrijk dat je contact onderhoudt met de productieafdeling en het management. Zo leg je voorstellen altijd eerst aan het management en/of stakeholders voor, voordat je een verbetering daadwerkelijk doorvoert.

Voordelen voor process engineers van werken via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze process engineer vacatures

Veelgestelde vragen over process engineers

Wat doet een process engineer?

Een proces engineer houdt zich bezig met het ontwerpen, analyseren, verbeteren en monitoren van productieprocessen. Je wordt tevens ingeschakeld als er problemen zijn binnen het productieproces. Je bent werkzaam bij productiebedrijven, bijvoorbeeld binnen de voedingsmiddelenindustrie, chemie of logistiek.

Wat verdient een process engineer?

Als process engineer verdien je gemiddeld 61.536 euro per jaar. Je salaris kan snel stijgen als je doorgroeit binnen je functie.

Hoe word je een process engineer?

Je wordt process engineer door een hbo- of wo-opleiding te volgen op het gebied van chemische technologie, chemie, voedingsmiddelentechnologie, logistics engineering, food technology of chemical engineering. Welke opleiding je het beste kunt volgen is afhankelijk van je interesses en de sector waarin je uiteindelijk wilt werken.

Wat is een procesingenieur?

Procesingenieur is de Nederlandse benaming voor process engineer. Je hebt binnen dit beroep dus dezelfde taken als verantwoordelijkheden als een process engineer.

Wat is de taak van een engineer?

Als engineer heb je de taak om systemen of machines te ontwerpen. Meestal specialiseert een engineer zich in een bepaald onderdeel, zoals productieprocessen.

Hoe vind ik een baan als process engineer?

Check onze vacatures voor process engineers of neem contact op.