Cloud engineer Cover

Cloud engineer

Als cloud engineer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen, beveiligen, implementeren, onderhouden en beheren van de meest uiteenlopende cloud oplossingen. Wil je dat ook? Word dan cloud engineer. Check hier onze cloud engineer vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een cloud engineer.

Interessante cloud engineer vacatures

Werken als cloud engineer

Als cloud engineer ben je verantwoordelijk voor alle technische taken rondom cloud computing en cloud oplossingen. Een allround specialist in systemen en data die elders worden gehost. Als geen ander weet je dat de cloud futureproof is en meer veiligheid en schaalbaarheid biedt dan de alternatieven. Tegelijk ben je een expert in de praktische kant ervan en help je daarmee jouw organisatie vooruit. Dat doe je in de praktijk door oplossingen te realiseren en problemen op te lossen.

Jij hebt de kennis en ervaring binnen de IT. Want of je nu een digitale opslag voor privacygevoelige gegevens moet ontwikkelen. Jij zorgt voor innovatieve oplossingen en ideeën. Jij denkt outside-the-box en zorgt ervoor dat een bedrijf optimaal met de cloud kan werken.

De meeste cloud engineers zijn echte allrounders die zorgen voor schaalvoordelen, flexibele resources en snellere innovatie binnen het bedrijf. Het is belangrijk dat je jezelf blijft uitdagen en altijd op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen, technologieën en trends. Daarnaast kun je je als cloud engineer specialiseren in een bepaalde niche, zoals netwerkbeheer, systeembeheer of veiligheid. Met jouw expertise onderscheid je je van andere cloud engineers.

Bekijk onze cloud engineer vacatures

Wat doet een cloud engineer?

Een cloud engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren, beheren en optimaliseren van cloud infrastructuur en -diensten voor organisaties.  Jouw rol is gericht op het gebruik van cloud technologieën om IT-systemen en applicaties efficiënter en effectiever te laten werken.

Wat is het takenpakket van een cloud-engineer?

Als cloud engineer ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Het ontwikkelen, beheren, implementeren en onderhouden van diverse cloud oplossingen; 
 • Beveiligingsmaatregelen toepassen.
 • Toezicht houden op werkstandaarden.
 • Applicaties ontwikkelen, testen en onderhouden.

Wat zijn de uitdagingen van een cloud engineer?

Cloud engineers worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen bij het werk in de cloud omgevingen. Als cloud engineer ben je op de hoogte van de trends, kansen en risico’s in jouw vakgebied.  Het is belangrijk dat je research doet, vakbladen leest en contact hebt met andere professionals en experts.

Jouw cloud oplossingen bedenk en implementeer je samen. Je adviseert, geeft uitleg over (ingewikkelde) onderwerpen en zorgt ervoor dat een organisatie vooruit kan met jouw oplossingen. Uiteraard weet je complexe vaktermen prima uit te leggen aan klanten en collega's. Verbinden en draagvlak creëren is voor jou haast vanzelfsprekend.

Wat is het gemiddelde salaris van een cloud engineer?

Het gemiddelde salaris van een cloud engineer is afhankelijk van je werkervaring en verantwoordelijkheden. Als cloud engineer verdien je circa €4.966.- per maand.  Een salaris dat past bij een exclusief specialisme. Daarnaast heb je ook recht op goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Als je gaat werken voor grote technologiebedrijven of organisaties met complexe cloudinfrastructuren, kan je een hoger salaris verwachten.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om cloud engineer te worden moet je een hbo- of wo-opleiding ICT, informatica, technische informatica, of computerwetenschappen volgen. Het is belangrijk dat je goede ontwikkelde skills hebt in programmeren, statistische analyses en wiskunde. Daarnaast komt digitale veiligheid aan bod. Tijdens een minor, master en stage verdiep je je verder in bepaalde specialisaties. Deze opleidingen volg je onder meer aan de Radboud Universiteit in Nijmegen of aan de TU Delft. Om toegelaten te worden tot de opleiding, heb je een bepaald vakkenpakket nodig. Zo is basiskennis van wiskunde en informatica een vereiste.

Daarnaast is het belangrijk dat je cursussen volgt en daarvan je certificaten hebt behaald. Denk hierbij aan AWS-certificeringen, Microsoft-certificeringen, Google Cloud Platform-certificeringen en Cisco-certificeringen.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot cloud engineer?

Heb je de ambitie om cloud engineer te worden?  Maar heb je nog niets de juiste diploma’s of werkervaring in IT? Dan kan jij je laten omscholen of bijscholen tot cloud engineer. Ook is het handig om de fundamenten van cloudplatforms zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud Platform (GCP) te leren. Deze platforms bieden je gratis zelfstudiemateriaal en documentatie die je verder brengen.

Check onze opleidingen in engineering

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community Banner

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community

Groeien als technisch professional in de bouw, infra of ruimtelijke ontwikkeling? Word dan member van het Urban-innovators netwerk: de exclusieve community voor Engineering-professionals om kennis te delen.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als cloud engineer?

Als cloud engineer moet je over de volgende vaardigheden beschikken:

 • Cloudplatformkennis: Je hebt een diepgaand begrip van de specifieke cloudplatforms waarmee je werkt, zoals AWS, Azure of GCP. Je kent de services die ze aanbieden, hoe ze werken en hoe je ze kunt implementeren en beheren; 
 • Infrastructuur-as-code (IaC): IaC-tools zoals Terraform of AWS CloudFormation zijn essentieel om cloudresources te automatiseren en te beheren. Je weet hoe je infrastructuur kan definiëren en implementeren met code;
 • Linux- en Windows-beheer: Kennis van Linux- en Windows-besturingssystemen is cruciaal, omdat veel cloudomgevingen meerdere soorten virtuele machines ondersteunen;
 • Netwerkvaardigheden: Begrip van netwerkarchitectuur, subnetwerken, VPN's, firewalls en routing is cruciaal om cloudnetwerken te ontwerpen en te beheren;
 • Opslag en databases: Je bent vertrouwd met cloudopslagoplossingen zoals Amazon S3, Azure Blob Storage en databases zoals AWS RDS of Azure SQL Database.
 • Beveiliging: Kennis van cloudbeveiligingspraktijken, identity and access management (IAM), encryptie, en naleving van beveiligingsstandaarden is essentieel om gegevens en resources te beschermen;
 • Automatisering: Het automatiseren van processen met tools zoals AWS Lambda, Azure Functions of Google Cloud Functions helpen je om efficiënter te werken;
 • Monitoring en logging: Het vermogen om cloudresources te monitoren en te loggen met tools zoals AWS CloudWatch, Azure Monitor of Google Cloud Logging is belangrijk voor het identificeren en oplossen van problemen;
 • Scripting en programmeren: Kennis van scriptingtalen zoals Python of PowerShell kan handig zijn voor het automatiseren van taken en het ontwikkelen van aangepaste scripts;
 • DevOps-praktijken: Je kent de DevOps-principes en -praktijken, zoals continue integratie en continue levering (CI/CD). Met deze tools haal je het maximale resultaat bij het ontwikkelings- en implementatieprocessen.

Daarnaast zijn ook jouw soft skills essentieel. Je bent communicatief vaardig, probleemoplossend, een echte teamplayer die effectief samenwerkt met anderen in multidisciplinaire teams. 

Welke carrièremogelijkheden heeft een cloud engineer?

Een cloud engineer heeft een breed scala aan carrièremogelijkheden binnen de IT- en cloudcomputingsector. Allereerst hangen deze af van jouw interesses, vaardigheden en carrièredoelen. Ook is het essentieel dat je continu blijft leren en ontwikkelen en dat je up-to-date- blijft met de nieuwste ontwikkelingen in cloudtechnologie.

Allereerst ontwikkel jij jezelf tot senior cloud engineer. Je hebt dan meer verantwoordelijkheden en een leidinggevende functie binnen het team.  Vervolgens kan je doorgroeien tot cloud architect. Dan ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen van complexe cloudinfrastructuur, het definiëren van cloudstrategieën en het beheren van de implementatie van cloudoplossingen. 

Heb je je gespecialiseerd? Word dan cloud software engineer of cloud security engineer.

Waar werkt een cloud engineer?

Een cloud engineer gaat impact maken bij verschillende soorten bedrijven. Denk hierbij aan de overheid, multinationals en IT-organisaties. Je werkt binnen verschillende sectoren én met vooruitstrevende klanten. Dit maakt het werk afwisselend en uitdagend. Als cloud engineer werk je voornamelijk op kantoor, of ga je langs bij klanten. Zo geef je trainingen en uitleg en zijn er processen en updates die je op locatie moet implementeren. 

Afhankelijk van de opdracht, werk je als cloud engineer zelfstandig of in een team. Een deel van je werkzame uren ben je dan ook zeker op kantoor of op een werklocatie. Hierdoor heb je de beste communicatie en samenwerking. 

Met wie werk je samen als cloud engineer?

Als cloud engineer werk je samen met andere cloud engineers en cloud specialisten. Daarnaast onderhoud je nauw contact met het management en geef je advies over cloudoplossingen en de aanschaf van nieuwe hard- en software. Expertises samenbrengen om samen te werken aan oplossingen, vind je vanzelfsprekend.

Ook werk je intensief samen met andere IT'ers in de organisatie of projectteam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan data engineers, systeembeheerders, netwerkbeheerders, informatie analisten en business analisten

Voordelen van werken als cloud engineer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding-programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de engineering-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om trends & ervaringen in engineering te delen.

Bekijk onze cloud engineer vacatures

Veelgestelde vragen over cloud engineers

Wat doet een cloud engineer?

Als cloud engineer houd je je bezig met de technische kant van cloud computing. Je zoekt oplossingen voor een breed scala aan onderwerpen (zoals de online beveiliging van gegevens) en implementeert en beheert applicaties en software.

Wat verdien je als cloud engineer?

Een cloud engineer verdient gemiddeld €4.966 per maand. Dit komt neer op een jaarsalaris van zo’n €65.000.

Welke opleiding voor cloud engineer?

Om cloud engineer te worden kun je het beste een hbo- of wo-opleiding informatica, technische informatica, ICT of computerwetenschappen volgen. Daarnaast zijn er een aantal cursussen die je moet afronden én kun je je specialiseren tijdens een stage, minor en/of master.

Wat is een cloud developer?

Een cloud developer houdt zich bezig met het ontwerpen en implementeren van applicaties. Als cloud engineer werk je nauw samen met cloud developers en andere IT-specialisten.

Hoe vind ik een baan als cloud engineer?

Check onze vacatures voor cloud engineers of neem contact op.