Bouwkundig ingenieur Cover

Bouwkundig ingenieur

Als bouwkundig ingenieur ben jij een uitstekende probleemoplosser. In deze functie bedenk je constructies en zie je toe op de realisatie ervan. Check al onze bouwkundig ingenieur vacatures en lees meer over de werkzaamheden, vaardigheden en het salaris van een bouwkundig ingenieur.

Interessante bouwkundig ingenieur vacatures

Werken als bouwkundig ingenieur

Als bouwkundig ingenieur ben je het brein achter verschillende bouwactiviteiten. Waar een architect ontwerpen maakt op functionaliteit en schoonheid, zorg jij dat het gebouwd kan worden en duurzaam is. Je bent een perfectionist met een sterke wil om iets te bouwen dat jarenlang meegaat. 

Bekijk onze bouwkundig ingenieur vacatures

Wat doet een bouwkundig ingenieur?

Als bouwkundig ingenieur ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, plannen en beheren van bouwprojecten. Jouw werkzaamheden variëren afhankelijk van het specifieke project en de fase van de bouwcyclus.

Daarnaast plan je renovaties in en zorg je ervoor dat bouwkundige activiteiten succesvol verlopen. Je bent verantwoordelijk voor het voorbereidend werk en kijkt naar de mogelijkheden en beperkingen waar het aankomt op vergunningen en milieuregelgeving. Op basis van jouw bevindingen en de wensen van de opdrachtgever stel jij een bouwplan op. Vervolgens zoek je professionals die het project samen met jou tot een succes maken.

Wat is het takenpakket van een bouwkundig ingenieur?

Als bouwkundig ingenieur ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Het ontwerpen van bouwprojecten en het opstellen van gedetailleerde bouwplannen;
 • Het opstellen en beheren van budgetten voor bouwprojecten; 
 • Het selecteren van geschikte bouwmaterialen en het onderhandelen over leverancierscontracten;
 • Het beheren van de aankoop en levering van bouwmaterialen; 
 • Het coördineren van bouwactiviteiten en zorgen voor de naleving van de planning; 
 • Het leiden en coördineren van bouwteams, waaronder aannemers, onderaannemers en vaklieden; 
 • Het uitvoeren van inspecties om de kwaliteit van het werk te controleren; 
 • Het ontwikkelen en handhaven van veiligheidsprocedures en -voorschriften om een veilige werkomgeving te bevorderen en het voorkomen van ongevallen; 
 • Het nemen van maatregelen om milieuvervuiling en -schade te minimaliseren; 
 • Het bijhouden van gedetailleerde projectdocumentatie, inclusief bouwtekeningen, specificaties en contracten;
 • Het opstellen van rapporten voor klanten en belanghebbenden.

Wat zijn de uitdagingen van een bouwkundig ingenieur?

Bouwkundig ingenieurs worden geconfronteerd met technische en organisatorische uitdagingen. Zo zijn veel bouwprojecten technisch complex en vereisen uitgebreide kennis en expertise. Als bouwkundig ingenieur kan je goed omgaan met complexe ontwerpen, materialen en technologieën. Daarnaast heb je bij bouwprojecten te maken met uitdagingen op het gebied van projectbudgetten, deadlines en strakke planningen, veiligheid, milieu en technologische veranderingen. Ondanks deze uitdagingen spelen bouwkundig ingenieurs een essentiële rol bij het realiseren van complexe bouwprojecten en het waarborgen van de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid ervan. Met de juiste expertise en planning kan je deze uitdagingen met succes aanpakken.

Wat is het gemiddelde salaris van een bouwkundig ingenieur?

Het gemiddelde salaris van een bouwkundig ingenieur is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie, sector en de specifieke rol in het vakgebied. Zo verdien je als junior bouwkundig ingenieur gemiddeld €2.500, tot €3.500,- bruto per maand. Een medior bouwkundig ingenieur kan rekenen op een salaris tussen de €3.500 en €5.000,- bruto per maand.  Met aanzienlijk meer werkervaring en technische kennis kan jouw salaris als senior bouwkundig ingenieur oplopen tot €7.000,- per maand of meer. Daarnaast heb je ook nog recht op secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen, pensioenregelingen en extra's.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om een carrière als bouwkundig ingenieur te starten, is het essentieel om een opleiding te volgen. De meest gebruikelijke weg naar een carrière als bouwkundig ingenieur is het behalen van een bachelordiploma in bouwkunde of bouwtechniek. Deze opleidingen bieden een goede basis in structureel ontwerp, bouwmaterialen, bouwplanning, architectonisch ontwerp en projectmanagement. Tijdens je bacheloropleiding kan jij je specialiseren in structureel ontwerp, waterbouwkunde, geotechniek, duurzaam bouwen of bouwmanagement. Je specialisatie bepaal je op basis van je interesses en carrièredoelen.

Na je bachelordiploma kan je ervoor kiezen om een masteropleiding te volgen om jouw kennis verder te verdiepen of je te specialiseren in een specifiek gebied van de bouwkunde. Met een master verbeter jij je ook je carrièrekansen.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot bouwkundig ingenieur?

Er zijn veel mogelijkheden om je te laten omscholen of bij te scholen tot bouwkundig ingenieur. Begin met het onderzoeken van het beroep van bouwkundig ingenieur en beoordeel of het past bij jouw interesses, vaardigheden en carrièredoelen. 

Als je nog geen achtergrond hebt in bouwkunde, ga dan een opleiding in bouwkunde, bouwtechniek of een gerelateerd vakgebied volgen. Ook het opdoen van praktische ervaring is van cruciaal belang. En sluit je aan bij een community om te sparren met andere professionals en experts. 

Daarnaast is het belangrijk om je kennis up-to-date te houden. Door het volgen van online cursussen, seminars en workshops ga jij je vaardigheden verder ontwikkelen.

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière

Welke vaardigheden heb je nodig als bouwkundig ingenieur?

Als bouwkundig ingenieur zij de onderstaande vaardigheden en competenties essentieel voor het behalen van succes. Zo beschik je over: 

 • Technische kennis: Je weet alles over bouwtechnieken, materialen, bouwnormen en bouwvoorschriften. Ook kan je bouwplannen lezen en begrijp je technische tekeningen; 
 • Ontwerpsoftware: Je hebt ervaring met CAD-software (Computer-Aided Design) om bouwtekeningen en modellen te maken. Andere ontwerp- en simulatietools is ook essentieel; 
 • Projectmanagement: Je plant, coördineert en beheert bouwprojecten en dat is inclusief het budget en de planning; 
 • Probleemoplossend: Je signaleert technische problemen en bedenkt daarvoor oplossingen, zowel tijdens het ontwerpproces als tijdens de bouw;
 • Communicatievaardigheden: Effectieve communicatie met teamleden, klanten, aannemers en andere stakeholders is cruciaal voor het succes van een bouwproject; 
 • Leidinggeven: Je leidt en coördineert succesvol jouw team, vooral op de bouwplaats om jouw projectdoelen te bereiken; 
 • Creativiteit en Innovatie: Je bedenkt innovatieve oplossingen en creatieve ontwerpen om zo het verschil te maken in de bouwsector; 
 • Analytische vaardigheden: Je analyseert gegevens, je voert berekeningen uit en kan technische problemen begrijpen; 
 • Teamplayer: Je werkt goed en effectief samen met Samenwerking met architecten, aannemers en projectmanagers; 
 • Timemanagement: Het beheren van tijdsefficiënte projecten en het naleven van deadlines is belangrijk.

Welke carrièremogelijkheden heeft een bouwkundig ingenieur?

Een bouwkundig ingenieur heeft diverse carrièremogelijkheden in de bouwsector en daarbuiten. Als bouwkundig ingenieur kan jij je loopbaan aanpassen aan jouw interesses en specialisaties. Vaak start je met een juniorpositie en groei je vervolgens door naar functies met meer verantwoordelijkheden. Zo kan je carrière maken als bouwkundig ontwerper. Je bent dan verantwoordelijk voor het vertalen van ontwerpen in bouwtekeningen en specificaties. Ook doorgroeien tot bouwprojectmanager behoort tot de mogelijkheden. Je leidt dan bouwprojecten van a tot z. Ook kan je als bouwkundig ingenieurs de academische route opgaan en word je docent of hoogleraar aan de hogeschool of universiteit.

Je kunt je ook specialiseren als bouwkundig ingenieur. Word bijvoorbeeld een civiel ingenieur en verleg je focus van nieuwbouw en renovaties van gebouwen naar de constructie van infrastructuur en waterbouw. Ook een overstap naar consultancy voor bijvoorbeeld verduurzaming is een mogelijkheid.

Waar werkt een bouwkundig ingenieur?

De meeste planologen werken bij overheidsinstanties. Op verschillende niveaus. Je werkt bijvoorbeeld voor de Rijksoverheid, maar ook voor provincies en gemeenten. Daarnaast ben je ook actief bij diverse adviesbureaus en bij projectontwikkelaars.

Met wie werk je samen als bouwkundig ingenieur?

Als bouwkundig ingenieur werk je samen met veel verschillende experts. Denk hierbij aan architecten, werkvoorbereiders, bouwaannemers, projectleiders en bouwkundige tekenaars. Daarnaast zijn er veel ingenieurs, met ieder hun eigen specialisme bij het bouwproject waarmee je nauw samenwerkt. Ook heb je vaak contact met overheden. Tenslotte ben je verantwoordelijk om alles naar wens van de opdrachtgever te laten verlopen. Je onderhoudt dus ook het contact met de opdrachtgever.

Voordelen van werken als bouwkundig ingenieur via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding-programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de engineering-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om trends & ervaringen in engineering te delen.

Bekijk onze bouwkundig ingenieur vacatures

Veelgestelde vragen over bouwkundige ingenieurs

Kan een bouwkundig ingenieur ook op grote schaal veranderingen doorvoeren?

Dit is mogelijk. Als een bouwkundig ingenieur voornamelijk met particulieren werkt, is het belangrijk dat hij rekening houdt met de wensen van de opdrachtgever. Werkt de bouwkundig ingenieur aan een groot project, bijvoorbeeld de renovatie van een pand voor een groot bedrijf? Dan heeft hij vaak meer ruimte om zijn inzichten en creativiteit te gebruiken bij het ontwerpen en de uitvoering van de bouwplannen.

Wat doet een bouwkundig ingenieur?

Een bouwkundig ingenieur is verantwoordelijk voor veel zaken tijdens de startfase van een bouw- of renovatieproject. Hij is onder andere betrokken bij het maken van een ontwerp, het opstellen van de planning en het kiezen van de juiste materialen.

Wat verdient een bouwkundig ingenieur?

Wat een bouwkundig ingenieur verdient, is onder andere afhankelijk van zijn ervaring, zijn opleiding en de organisatie waar hij werkzaam is. Het gemiddelde loon in Nederland voor deze professional bedraagt €3.385.

Waar werkt een bouwkundig ingenieur?

Een bouwkundig ingenieur kan werkzaam zijn bij een adviesbureau, een aannemersbedrijf of een ingenieursbureau. Sommigen werken bovendien voor de overheid.

Hoe vind ik een baan als bouwkundig ingenieur?

Check onze vacatures voor bouwkundig ingenieurs of neem contact op.