Vraag naar financieel personeel houdt aan in tweede kwartaal

Tekort aan afgestudeerde accountants

DIEMEN, 21 juli 2015 - De vraag naar financieel specialisten groeit in het tweede kwartaal van 2015 met maar liefst 31%. Vooral de behoefte aan accountants blijft enorm stijgen. Accountantskantoren zoeken met name assistent accountants en personeel op management niveau, mensen vanaf drie tot tien jaar werkervaring. Daarnaast is meer instroom van starters nodig.

Ansco Dokkum, Directeur Yacht Finance: “Dit kwartaal groeit de vraag naar ervaren accountants explosief met maar liefst 52% ten opzichte van vorig jaar. In de categorie accountants met drie tot tien jaar werkervaring zijn er op dit moment ruim 5.800 professionals werkzaam. Jaarlijks behalen  gemiddeld 750 personen een diploma HBO Accountancy en 700 personen een WO master Accountancy. Dit is niet voldoende om nu aan de vraag te voldoen. Daarnaast maken veel accountants met ervaring vanuit de Auditpraktijk de overstap naar de Adviespraktijk. Hierdoor ontstaat bij de  Audit meer behoefte personeel van buiten aan te trekken.”

Tekort aan ervaren accountants

Het eerste half jaar van 2015 zijn er ruim 10.000 vacatures geplaatst voor accountants, 69% van deze vacatures geldt voor de regio’s Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Op dit moment zijn er 46.000 professionals werkzaam binnen de accountancy in Nederland, dit betreft ook de functies als belastingadviseur en fiscalist, die buiten de gevraagde doelgroep vallen.

Starters lange tijd minder in trek

Binnen de beroepsgroep accountancy starten steeds meer eenmanszaken, 22% groei ten opzichte van 2010 (Bron CBS). Dit is een logisch gevolg van de verdere flexibilisering van deze markt. Daarnaast hebben de grote accountantskantoren er voor gekozen om de afgelopen jaren veel minder starters aan te nemen. Het gevolg van beide keuzes is dat er nu krapte ontstaat op de gevraagde ervaren profielen binnen accountantskantoren. Dit jaar stellen vrijwel alle kantoren de targets voor instroom van starters weer bij naar boven. Ook dit heeft invloed op het vraag en aanbod spel.

Accountancy Flexpool

Als antwoord op de toenemende vraag richt Yacht zich juist op de doelgroep van professionals die de accountancy de afgelopen jaren heeft verlaten. Zij kunnen tijdens de piekperiode via de Accountancy Flexpool ingezet worden bij de verschillende accountants kantoren en de rest van het jaar opdrachten doen op ander financieel gebied. Yacht faciliteert deze doelgroep met up to date kennis van de laatste wet- en regelgeving.
Wilt u meer informatie over de Yacht Accountancy Flexpool, neem dan contact op met Misja Bouma, Business Development Manager Yacht Finance.

Over Yacht

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Hierbij maakt Yacht gebruik van Jobfeed om inzicht te geven in de ontwikkelingen rondom online vacatures. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

Infographic