Blog

Een cultuurverandering teweegbrengen met Yacht trainees

Author Image

Stef Wissink

Commercieel manager Yacht trainees

17 september 2020

Header image

Yacht trainees denken graag in oplossingen. En een frisse blik vanuit een nog onaangetast perspectief kan erg waardevol zijn. Om de boel op te schudden bijvoorbeeld. Jurgen Tessers was op zoek naar zulke cultuurveranderaars en vond die in 2 Yacht trainees: Sander en Natasja. In dit interview vertelt hij over de samenwerking met Sander en Natasja en geeft hij ook nog eens waardevol advies.

Jong, fris talent stelt vaste denkbeelden ter discussieJurgen Tessers, Afdelingshoofd Informatiemanagement & Automatisering

Jurgen, waar heb jij een Yacht trainee voor ingezet?

Binnen de Veiligheidsregio wilden we een cultuurverandering teweeg brengen. Sommige denkbeelden en processen zijn zo ingebakken in de organisatie. Jong, fris talent kan deze vaste denkbeelden en processen ter discussie stellen. Zo zorgen ze voor beweging. 

Via de inhuurdesk Zuid-Oost Brabant hebben we een vacature uitgezet. Via deze weg kwamen we met onze vraag naar jong talent bij Yacht trainees terecht. En Yacht trainees blijkt hier een hele goede partij voor te zijn! We werken inmiddels sinds 2019 samen. 2 trainees zijn via Yacht bij ons komen werken: Sander en Natasja.

Een cultuurverandering teweeg brengen. Dat is een grote uitdaging. Welke oplossing hebben wij jullie geboden?

De inzet van 2 data trainees die denkkracht en vernieuwing brachten. Elke trainee is uniek in zijn soort. En zo ook de oplossingen die zij aandragen. Door ze de ruimte te geven, fouten te laten maken en te laten ontdekken wat bij ze past hebben we de trainees voor de lange termijn aan de Veiligheidsregio kunnen binden. 

Kan je vertellen wat de samenwerking heeft opgeleverd?

Een duurzame match. Beide trainees zijn uiteindelijk in dienst getreden. Yacht is een kweekvijver van jong talent. Dit is core-business van Yacht niet die van veiligheidsregio. Daarom zijn we het partnership aangegaan. Daarnaast natuurlijk eerder genoemde vernieuwing en ambitie.

Terugkijkend op deze samenwerking, waar ben je het meest tevreden over? Drie dingen: 

  1. Dat we met de inzet van Sander en Natasja onze veranderdoelstelling hebben behaald 
  2. Dat we als overheidsorganisatie (toch) aantrekkelijk zijn voor jong talent 
  3. Dat we met de begeleiding van Yacht trainees onze trainees de ruimte hebben kunnen bieden om zich te ontwikkelen en fouten te maken.

Zou je andere organisaties aanraden om met ons samen te werken?

Ik zou alle organisaties aanraden om jong talent te onboarden en jullie hebben daar een mooi programma voor!

Welke tip / advies wil je mij nog mee geven?

De grootste obstructie is de ontvangende partij. Kijk als ontvangende kant goed naar de mogelijkheden wanneer je met een jong professional van slag gaat. Zorg dat je de ruimte aan jong talent geeft om te denken, te analyseren en impact te maken. Ingeklonken processen ter discussie te stellen. Alleen dan haal je er het maximale uit. Doe je dit als ontvangende organisatie niet, moet je niet de ruimte bieden voor jong talent.

Wil jij net als Sander en Natasja het verschil maken in het vakgebied IT bij toonaangevende opdrachtgevers?

Ontdek de kracht van ons netwerk

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Kom naar een van onze Business Courses Banner

Kom naar een van onze Business Courses

Ontdek de mogelijkheden van het Yacht traineeship tijdens de Business Course. En maak kennis met de trainees, onze talent consultants en de #schoolofwork.

Meld je nu aan