Solution Architect Cover

Solution Architect

Heb je een passie voor IT op strategisch niveau? En wil je daarmee organisaties vooruit brengen? Word dan solution architect! Als solution architect ontwerp je geavanceerde programma's en systemen die de IT-omgeving van organisaties verbeteren. Nieuwsgierig? Check hier alle vacatures voor solution architect en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een solution architect.

Interessante solution architect vacatures

Werken als solution architect

Als solution architect heb je uiteenlopende taken. Zo onderzoek je de huidige IT-systemen van een organisatie. Daarnaast luister je naar de wensen van het management van een organisatie. Je kijkt naar wat nodig en mogelijk is en gebruikt jouw visie en specialisme om een complete oplossing uit te werken. Een dergelijke helikopterview kenmerkt je. Jij brengt complexiteit terug tot de essentie en weet talent te bundelen om je visie ook uit te voeren. Je organiseert, adviseert en doet verslag aan de directie of een andere leidinggevende. 

Bekijk onze solution architect vacatures

Wat doet een solution architect?

Als solution architect begint je opdracht vaak met inventariseren. Je bent werkzaam bij een grote toonaangevende organisatie of je wordt gedetacheerd als interim-professional. Een goed IT-systeem is het fundament van menig bedrijfsproces, dus jouw rol als solution architect is bijzonder belangrijk. Het managementteam heeft wensen en jij onderzoekt hoe je deze realiseert. Het doel van een goed IT-systeem kan bijvoorbeeld het verminderen van kosten of efficiënter werken zijn.

In het bijzonder gaat je werk over de integratie van werkprocessen en technische infrastructuur. Bij elke goed functionerende organisatie staat de technische infrastructuur in dienst van de werkprocessen van mensen. Dat vraagt in de eerste plaats om een goed ontwerp, dat tot stand komt met kennis van zowel techniek als de werkprocessen.

Wat is het takenpakket van een solution architect?

Als solution architect ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Een solution architect houdt zich onder meer bezig met het inventariseren van technische behoeften in een organisatie. Je onderzoekt met welke specifieke IT-problemen een bedrijf kampt en bespreekt die met het management. 
 • Na het inventariseren is het de taak van de solution architect om met een passende oplossing voor de uitdagingen te komen. De oplossingen kunnen variëren. Het kan bijvoorbeeld echt gaan om een specifiek IT-probleem, maar ook processen optimaliseren wordt als oplossing gezien. Vaak streven organisaties naar meer efficiëntie en kostenbesparing.
 • Is er een passende oplossing uitgewerkt? Dan gaat de solution architect daadwerkelijk aan de slag met het project. Dat doe je in een projectteam waarbij het meeste uitvoerende werk door collega’s wordt gedaan.

Wat zijn de uitdagingen van een solution architect?

Solution architect is een zeer uitdagende functie en wel om meerdere redenen. 

 • IT-problemen zijn vrijwel altijd verschillend en complex. Jouw deskundigheid en specialismen worden maximaal op de proef gesteld.
 • Het opzetten en onderhouden van goede samenwerking is een constante uitdaging. Jouw ontwerpen moeten goed worden geïmplementeerd en daarbij heb je de hulp nodig van anderen. Professionals verbinden, kennis delen en aansturen zijn belangrijke uitdagingen.
 • Niet voor elk probleem is een makkelijke oplossing te bedenken. Als solution architect ben je creatief en kijken vind je de beste oplossing. Je bent dus continue aan het onderzoeken en creëren. 

Wat is het gemiddelde solution architect salaris?

Het salaris van een solution architect is afhankelijk van je studieniveau, taken, verantwoordelijkheden en werkervaring. Een solution architect in Nederland verdient gemiddeld €4.920,- bruto per maand. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden van een solution architect zijn vaak aantrekkelijk. Als solution architect ben je veel op pad en daarom krijg je meestal een auto van de zaak. Wil je meer verdienen als solution architect? Dan is het belangrijk om meer ervaring op te doen en te solliciteren bij grotere bedrijven. Dan heb je namelijk meer doorgroeimogelijkheden en daarmee til jij je carrière en salaris naar een hoger niveau.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om te werken als solution architect is een afgeronde bachelor op hbo- of wo-niveau essentieel. Denk hier bijvoorbeeld aan een bachelor in technische bedrijfskunde of technische informatica. Na het afronden van je bachelor is het cruciaal om een post-hbo opleiding te volgen. 

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot change management consultant?

Wil jij je later ook omscholen tot solution architect? En ben je al actief in de IT-branche? Speciaal voor jou zijn er deeltijdopleidingen om je om te scholen tot solution architect. Met jouw ervaring en een goede studie, word je zeker een goede solution architect. Bij grotere bedrijven is het mogelijk om interne opleidingen te volgen. Je combineert de studie met de praktijk en in korte tijd bouw je enorm veel kennis en ervaring op. 

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als solution architect?

Als solution architect beschik je over de onderstaande vaardigheden en competenties:

 • Analytische vaardigheden: de hedendaagse IT-systemen zijn zeer complex. Dit geldt zeker voor IT-systemen van grote bedrijven en organisaties. Als solution architect realiseer je IT-systemen en analyseer en beoordeel je ze.
 • Organisatorische vaardigheden: bij een nieuwe systeemimplementatie worden namelijk verschillende fasen doorlopen. Je moet o.a. de wensen van de opdrachtgever in kaart brengen, het IT-systeem analyseren en nieuwe systemen ontwerpen. Daarom is het essentieel dat je secuur te werk gaat. Als solution architect ben je ook verplicht om alles keurig bij te houden. 
 • Verantwoordelijkheidsgevoel: je bent je ervan bewust dat een goed IT-systeem het fundament van een organisatie is. Je bent een belangrijke schakel en daarom moet je jouw taken zo goed mogelijk uitvoeren.

Naast het ontwikkelen van nieuwe systemen, heb je als solution architect ook een adviserende en informatieve functie. Jij houdt namelijk iedereen in de organisatie op de hoogte van het gehele proces. Daarnaast beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden en weet je uitgebreide informatie samen te vatten.

Welke carrièremogelijkheden heeft een solution architect?

Een solution architect heeft vele carrièremogelijkheden in het vakgebied van informatietechnologie en systeemarchitectuur. Allereerst kan jij doorgroeien tot senior solution architect. Dan heb je complexere projecten en verantwoordelijkheden. Daarnaast kan jij je specialiseren in bepaalde technologieën of sectoren. Ook de functie van enterprise architect en technologieadviseur behoort tot de mogelijkheden. 

Ook kan je carrière maken in een managementpositie, zoals IT-manager of CTO (Chief Technology Officer). Naast de verantwoordelijkheid voor technische beslissingen, breng jij je team en strategische planning naar een hoger niveau.

Waar werkt een solution architect?

Als solution architect ga je impact maken bij vooruitstrevende IT-bedrijven. Je werkt dan voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in het optimaliseren van systemen. Je wordt dan vaak gedetacheerd en je hebt dan ook gevarieerd werk. Daarnaast kun je ook intern voor grotere organisaties werken. Je werkt dan samen met andere IT-experts. Vaak zijn de projecten langer en je hebt iets minder afwisseling. Tegelijkertijd is het wel uitdagend en je hebt dan de mogelijkheid om langer aan eenzelfde project te werken.

Met wie werk je samen als solution architect?

Als solution architect werk je samen met verschillende experts. Denk bijvoorbeeld aan functioneel beheerders, programmeurs en consultants. Tegelijkertijd werk je ook samen met directieleden en de verantwoordelijke managers van de IT-afdeling.

Voordelen van werken als solution architect via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze solution architect vacatures

Veelgestelde vragen over solution architect

Is het mogelijk om door te groeien als solution architect?

Als solution architect heb je al een verantwoordelijke functie, maar tegelijkertijd kun je nog steeds doorgroeien. Je kunt als IT-specialist bijvoorbeeld lid worden van de directie.

Welke vaardigheden heeft een solution architect nodig?

Als solution architect heb je veel verantwoordelijkheidsgevoel en een goed analytisch vermogen. Je moet IT-systemen snel analyseren en oplossingsgericht werken. Het is bovendien handig om organisatorische talenten te bezitten. Je doorloopt als solution manager namelijk verschillende fasen in een project.

Hoe vind ik een baan als solution architect?

Check onze vacatures voor solution architecten of neem contact op.