.NET developer Cover

.NET developer

Als .NET developer heb je alle kans om jouw skills inprogrammeren te ontwikkelen. Je ontwikkelt games, applicaties en websites via het platform .NET. Een .NET developer gebruikt het platform voor het programmeren. Binnen het raamwerk .NET kan je vele soorten programmeertalen combineren. Nieuwsgierig? Check hier onze NET developers vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een .NET developer.

Interessante .NET developer vacatures

Werken als .NET developer?

Als .NET developer ben je de beste in programmeren. Je focust je op één complexe taak. Als .NET developer haal je voldoening uit het creëren van systemen die eerst nog niet bestonden. Een futureproof systeem waarin je jouw creativiteit helemaal kwijt kan. Je kent diverse programmeertalen om bijvoorbeeld applicaties te ontwikkelen. Ook is expertise in de programmeertalen ASP.NET, C#, F# en IronPython essentieel.

Bekijk onze .NET developer vacatures

Wat doet een .NET developer?

Een .NET developer ontwikkelt softwaretoepassingen met behulp van het .NET-framework van Microsoft. Ze schrijf je ode in programmeertalen, zoals C# of VB.NET. Ook gebruik je gebruik je tools en technologieën om webapplicaties, desktopapplicaties, mobiele apps en andere soorten software te realiseren. Als .NET developer ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren, testen en onderhouden van softwareoplossingen die voldoen aan de eisen van de klant. Je bent een echte teamplayer, je communiceert met stakeholders en he volgen alle softwareontwikkelingen om de beste en betrouwbare softwareproducten te realiseren.

Wat is het takenpakket van een .NET developer?

Als .NET developer ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Je ontwikkelt softwareapplicaties met behulp van het .NET-framework en programmeertalen zoals C# of VB.NET; 
 • Je ontwerpt software architectuur en je maakt technische ontwerpen voor nieuwe projecten; 
 • Je schrijft schone, efficiënte en goed onderhoudbare code; 
 • Je implementeert nieuwe features en functionaliteiten in bestaande softwaretoepassingen; 
 • Je voert unit tests uit en je ontdekt bugs en fouten in software en lost deze op; 
 • Je werkt met databases zoals SQL Server om gegevens op te slaan, te beheren en te manipuleren; 
 • Je integreert externe systemen en API's in softwareapplicaties; 
 • Je documenteert code, technische specificaties en je schrijft handleidingen voor softwaregebruik.

Wat zijn de uitdagingen van een .NET developer?

Als .NET developer heb je een uitdagende functie. De meeste systemen zijn complex en als .NET developer werk je met meerdere programmeertalen. Naast jouw kennis van de programmeertalen, weet je ze ook te combineren. Ook het ontwikkelingsproces zit vol uitdagingen. Binnen de systemen die je ontwikkelt, maar ook in het proces. Communicatie, stakeholders tevreden houden, plannen van werkzaamheden en testen. Problemen oplossen en toekomstgericht werken zijn de skills waarmee jij uitdagingen overwint.

Wat is het gemiddelde .NET developer salaris?

Als .NET developer ben je een specialist met exclusieve kennis. Een startende .NET developer verdient ongeveer €2.300,- bruto per maand. Heb je meer dan vijf jaar relevante werkervaring? Dan ligt je salaris al snel op zo’n €4.000,- bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een .NET developer in Nederland ligt op €3.150 bruto per maand. 

Naast je salaris heb je bij vele toonaangevende organisaties ook recht op secundaire arbeidsvoorwaarden. Werk je bijvoorbeeld als interim-professional voor een detacheringsbedrijf? Dan werk je bij verschillende organisaties. Vaak krijg je dan ook een leaseauto. Natuurlijk krijg je ook vakantiegeld en een goede pensioenregeling. 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Om een .NET developer te worden, zijn verschillende opleidingspaden mogelijk.  Voor een carrière als .NET developer is  het volgen van een opleiding in de richting van informatica, software engineering of computerwetenschappen essentieel. Deze opleidingen bieden je een brede basis in programmeerconcepten, softwareontwikkeling, databases, en meer.

Daarnaast is het cruciaal om (online) trainingen en cursussen te volgen die zich focussen op het .NET-framework. Denk hierbij aan de technologieën, zoals C#-programmering, ASP.NET en Entity Framework.

Hoe kun je je omscholen of bijscholen tot .NET developer?

Als je je wilt omscholen of bijscholen tot .NET developer, zijn er verschillende stappen die je kunt zetten. Begin met het onderzoeken van de vereiste vaardigheden en kennis voor .NET developers.. Ook het volgen van online cursussen is erg belangrijk. Zo bieden online platforms zoals Coursera, Udemy, Pluralsight, en Microsoft Learn uitgebreide cursussen rondom .NET-ontwikkeling.

Word ook member van een (online) IT community. Naast het stellen van en kennis te delen, kom je in contact met andere IT-professionals en kan je deelnemen aan inspirerende events. 

Door een combinatie van zelfstudie, praktijkervaring en professionele certificeringen kan je je omscholen of bijscholen tot een futureproof .NET-developer. Het is belangrijk om continu te blijven leren en je skills bij te werken naarmate de technologie verandert.

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als .NET developer?

Als .NET developer moet je over de volgende vaardigheden beschikken:

 • Programmeertalen:
  Uitgebreide kennis van programmeertalen zoals C# (C Sharp) en VB.NET (Visual Basic .NET), die de kern vormen van het .NET-framework.
 • .NET-framework:
  Je kent het .NET-framework en de verschillende onderdelen, waaronder ASP.NET, WinForms, WPF en Xamarin.
 • Webontwikkeling:
  Ervaring met webontwikkelingstechnologieën zoals HTML, CSS, JavaScript en frameworks zoals ASP.NET MVC voor het bouwen van dynamische en responsieve webapplicaties.
 • Databases:
  Je hebt kennis van databasesystemen zoals SQL Server en ervaring met het schrijven van SQL-query's voor gegevensmanipulatie en -beheer.
 • Softwareontwerp en architectuur:
  Je kent softwareontwerppatronen, architecturale principes en best practices voor het ontwerpen van schaalbare, onderhoudbare en goed gestructureerde softwaretoepassingen.
 • Versiebeheer:
  Je hebt ervaring met versiebeheersystemen zoals Git voor het beheren en bijhouden van wijzigingen in de broncode van projecten.
 • Probleemoplossend:
  Je analyseert complexe problemen en je bedenkt effectieve oplossingen binnen de context van softwareontwikkeling.
 • Teamwerk en communicatie:
  Je hebt goede communicatieve vaardigheden en je kan effectief werken in teamverband, samen werk je met andere ontwikkelaars, testers en projectmanagers.

Welke carrièremogelijkheden heeft een .NET developer?

Een .NET-ontwikkelaar heeft vele carrièremogelijkheden. Ook biedt het ruimte voor groei, specialisatie en uitdagingen binnen het softwareontwikkelingsdomein. Zo kan je softwareontwikkelaar worden. Dan ben je betrokken bij het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van softwaretoepassingen met behulp van het .NET-framework.

Heb je als .NET developer meer werkervaring opgedaan? Dan kan je doorgroeien naar de rol van softwarearchitect. In deze rol is de focus meer gericht op het ontwerpen van de architectuur van softwareoplossingen, het definiëren van technische richtlijnen en het begeleiden van ontwikkelingsteams.

Wil je echt carrière maken? En heb je sterke sterke leiderschaps- en organisatorische vaardigheden? Dan behoort de rol van teamleider of projectmanager tot de mogelijkheden. Je bent verantwoordelijk voor het leiden van ontwikkelingsteams, het plannen en beheren van projecten en het waarborgen van een succesvolle levering van softwareoplossingen.

Waar werkt een .NET developer?

Een .NET developer is actief bij verschillende overheidsorganisaties en binnen het bedrijfsleven. Werk je als .NET developer voor een overheidsorganisatie? Dan werk je vaak in grote teams en ontwikkel je bijvoorbeeld software voor de dienstverlening van de overheid aan burgers. Ook ben je bezig met bestaande software te optimaliseren. In het bedrijfsleven werk je bijvoorbeeld voor een groot IT-bedrijf. Vaak werk je dan aan verschillende projecten tegelijk. 

Met wie werk je samen als .NET developer?

Als .NET developer werk je in teamverband. Je werkt dus vooral samen met andere programmeurs. Ook werk je vaak onder leiding van een scrum master, afdelingschef of manager. Loop je tijdens het werk tegen problemen aan? Dan zijn zij jouw eerste aanspreekpunt. Als .NET developer heb je regelmatig contact met de gebruikers van software. Ze geven feedback op ontwikkelde software en als .NET developer los je problemen op.

Voordelen van werken als .NET developer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboardingprogramma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze .NET developer vacatures

Veelgestelde vragen over .net developers

Heb je als .NET developer veel programmeerkennis nodig?

Ja, als .NET developer werk je binnen het raamwerk .NET. Op dit speciale platform kun je in verschillende programmeertalen schrijven. 

Welke vaardigheden heb je als .NET developer nodig?

Als .NET developer moet je in de eerste plaats goed zijn in programmeren. Je hebt kennis van verschillende programmeertalen en weet ze effectief te gebruiken voor de projecten.

Hoe word je .NET developer?

De meeste .NET developers hebben een IT-gerelateerde studie aan een hbo of universiteit gevolgd. Er is echter niet een specifieke studie die helemaal past bij deze functie. Wel kun je aanvullende cursussen volgen. 

Hoe vind ik een baan als .NET developer?

Check onze vacatures voor .NET developers of neem contact op.