Broker Cover

Broker

Als broker bemiddel je tussen kopers en verkopers bij financiële transacties. Je weet niet alleen alles over de effectenhandel, maar bent ook communicatief zeer vaardig. Onderhandelen en bemiddelen zijn sterke punten. Je houdt bovendien alle ontwikkelingen haarscherp in de gaten en brengt alle kansen en risico's in kaart.

Interessante broker vacatures

Werken als broker

Als broker ben je de perfecte bemiddelaar tussen kopers en verkopers bij financiële transacties. Denk hierbij aan aandelen, vastgoed, beleggingsfondsen of verzekeringen. Jij weet alles over de kansen en mogelijkheden op de markt. Je wijst kopers op risico's en houdt hun portefeuille in de gaten. Ook probeer je altijd de ontwikkelingen op de lange termijn te voorspellen. Jij weet precies in welke zaken geïnvesteerd moeten worden! Als broker maak je impact bij een bank of financiële organisatie. Je hebt intensief contact met de kopers en bent communicatief vaardig. 

Bekijk onze broker vacatures

Wat doet een broker?

Als broker is netwerken essentieel. Je bent communicatief vaardig, commercieel ingesteld en sociaal. Je weet mensen te overtuigen, zonder daarbij opdringerig te zijn. Je werkt volgens een (strenge) gedragscode en mag nooit werken in eigenbelang. Uiteraard sta jij wel garant voor de beste deals en transacties. Je bouwt hierdoor een sterke reputatie op in de financiële wereld. Zo breng je toonaangevende klanten vooruit en til je jouw carrière naar een hoger niveau.

Wat is het takenpakket van een broker?

Het takenpakket van een broker bestaat onder andere uit de volgende werkzaamheden:

  • Het actief werven van nieuwe klanten.
  • Klanten informeren over de kansen, mogelijkheden en risico´s. Netwerken is jouw middle name!
  • Contact houden met de klanten over ontwikkelingen op de markt.
  • Rapportages opstellen over de investeringen.
  • Bemiddelen tussen kopers en verkopers.
  • Het afhandelen van transacties en de administratie.
  • Beurskoersen nauwlettend in de gaten houden.
  • Werken volgens de gedragscodes. Je bent integer, betrouwbaar en stelt het belang van je klant voorop.

Wat zijn de uitdagingen van een broker?

Als broker heb je een grote verantwoordelijkheid. Hoewel je kopers altijd bewust maakt van de risico’s, weet niemand 100% zeker wat er op de beurs gaat gebeuren. Als broker houd je echter het hoofd koel. Jij houdt alles scherp in de gaten en reageert snel. Je hebt een reputatie hoog te houden. Uiteraard ben je integer en stel je het belang van je klant voorop. 

Als broker werk je samen met veel verschillende mensen. Jij bent sociaal en gaat professioneel te werk. Je weet bovendien complexe financiële begrippen begrijpelijk te maken en het beste advies te geven. Jij zorgt ervoor dat je klanten geïnformeerde beslissingen nemen. Jij bent de betrouwbare partner die mensen helpt om hun vermogen te laten groeien. Dit doe je met een gedegen advies, maar ook door bijvoorbeeld seminars te organiseren.

Wat is het gemiddelde broker salaris?

Als broker verdien je gemiddeld 3.447 euro per maand. Dit bedrag kan oplopen zodra je meer ervaring en kennis hebt. Vaak ontvang je ook commissie over elke deal die je sluit. Dit kan zowel een vast bedrag als een percentage zijn. Ook krijg je als broker soms een leaseauto waarmee je klanten en beurzen bezoekt. 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Er bestaat geen specifieke opleiding om broker te worden. Wel is het een voordeel als je een financiële achtergrond hebt. Zo komen hbo- en universitaire studies, zoals commerciële economie, financial economics en financial services management goed van pas tijdens je werkzaamheden.

Aangezien je vaak deals sluit op internationale beurzen, is het cruciaal als je een of meerdere vreemde talen spreekt (Engels, Duits, en etc.), Met een cursus Business English van bijvoorbeeld Cambridge English ga je het maximale resultaat realiseren.

Daarnaast is onderhandelen in een vreemde taal anders dan een gezellig praatje maken over het weer. Tip: in elk land en cultuur is de manier van onderhandelen anders. Verdiep je hier eens in. In Nederland zijn we bijvoorbeeld een stuk directer dan in andere landen.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot broker?

Heb je werkervaring in de financiële sector? Of heb je een sterke affiniteit met aandelen en alles wat daar bij komt kijken? Laat je dan omscholen tot broker. Met een financiële achtergrond, is het vaak voldoende om een aanvullende cursus te volgen. Heb je geen financiële opleiding gevolgd? Overweeg dan om deze (versneld) te behalen.

Bij NIBE-SVV ben je aan het juiste adres voor een opleiding tot effectenmakelaar. De opleiding richt zich op financials die zich willen laten omscholen. Je hebt geen specifieke vooropleiding of werkervaring nodig om de opleiding te volgen. Wel heb je minimaal een hbo- of wo-denkniveau. Deze opleiding kan je prima naast je huidige baan volgen.

Check onze opleidingen in Finance

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als broker?

Als broker komen de volgende vaardigheden goed van pas:

  • Commercieel ingesteld;
  • Cijfermatig sterk;
  • Communicatief vaardig en goed in onderhandelen (bij voorkeur in meerdere talen);
  • Geen 9-tot-5 mentaliteit. Ook buiten kantooruren houd je de ontwikkelingen scherp in de gaten;
  • Integriteit, betrouwbaarheid, klantvriendelijkheid en betrokkenheid.

Welke carrièremogelijkheden heeft een broker?

Als broker begin je meestal in een junior positie. Je kunt hierin doorgroeien tot senior broker, waarin je meer verantwoordelijkheden en een leidinggevende positie in het bedrijf hebt. Eventueel kun je ook als zelfstandig effectenhandelaar werken of aan de slag als (zelfstandig) beleggingsadviseur of vermogensbeheerder. Je financiële kennis komt ook goed van pas als je een andere baan ambieert in de sector. Met jouw kennis, ervaring en het opgebouwde netwerk zet jij de next steps in jouw carrière.

Waar werkt een broker?

Een broker werkt bij een bank of een (internationale) financiële instelling. De bedrijven zijn vaak op strategische plekken gevestigd zoals Utrecht, Rotterdam, Amsterdam of Brussel. Hoewel de meeste aandelen online gekocht en verkocht worden, moet je als broker soms reizen. Zo is netwerken een belangrijk onderdeel van je baan. Aangezien je zowel met Nederlandse als internationale klanten te maken krijgt, is het essentieel dat je verschillende soorten bezoeken en zakenreizen maakt. Ook zijn er voldoende werkzaamheden die je prima kunt doen vanuit kantoor of je eigen huis. Denk hierbij aan administratieve werkzaamheden en het opstellen van rapportages.

Met wie werk je samen als broker?

Als broker werk je nauw samen met andere brokers in je team. Je staat onder leiding van een senior broker of een teamleider. Daarnaast werk je samen met bijvoorbeeld beleggingsadviseurs, vermogensbeheerders en andere professionals. Je hebt een breed netwerk met klanten die werkzaam zijn binnen verschillende branches. Dit maakt je werk afwisselend en interessant.

Voordelen werken als broker via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

  • Een interim-opdracht of een vaste baan bij vooruitstrevende opdrachtgevers;
  • Vakgerelateerde opleidingen, trainingen & cursussen;
  • Persoonlijke loopbaanbegeleiding door Yacht;
  • Member van ons netwerk & altijd in contact met futureproof financials;
  • Altijd als eerste op de hoogte van relevante blogs en events.

Bekijk onze broker vacatures
 

Veelgestelde vragen over brokers

Wat houdt een broker in?

Een broker is een onafhankelijke partij die bemiddelt bij transacties. De broker bemiddelt bijvoorbeeld bij het kopen en verkopen van aandelen en vastgoed.

Hoe word ik broker?

Je wordt broker door een financiële opleiding te volgen op HBO- of WO-niveau. Een vakopleiding (bij voorkeur tot effectenmakelaar) en/of ervaring binnen de branche is een pré. 

Hoe verdient een broker zijn geld?

Een broker ontvangt vaak commissies of een bonus over de deals die worden gesloten. Daarnaast ontvang je als broker over het algemeen een vast maandsalaris.

Kun je traden kopen via een broker?

Dit kan zeker! Een broker verkoopt vaak verschillende financiële instrumenten. Het verschilt per bank of bedrijf welke instrumenten dit precies zijn.

Hoe vind ik een baan als broker?

Je vindt een baan als broker door te zoeken bij Yacht!

Check onze vacatures voor brokers of neem contact op.