Hoe is het om te werken als...

Trainee via Yacht bij UWV

Tycho Berndt

In sneltreinvaart ontwikkelen

En nu?

Het is voor veel starters herkenbaar. Net afgestudeerd zijn met een mooie master, maar niet weten wat je precies wil doen. Ik ben een generalist, vind veel dingen leuk. Dat is de reden dat ik graag een traineeship wilde doen. Het is een mooie mogelijkheid om in verbinding te komen met verschillende opdrachten en bedrijven. Via via kwam ik in aanraking met Yacht trainees, een onderdeel van Yacht dat hoogopgeleid talent met weinig werkervaring uitdagende opdrachten biedt.

De arbeidsmarkt op

Ik was een van de eerste trainees van het programma. De start was overweldigend en veelbelovend. Middels een training van een week leerde ik mezelf al veel beter kennen. Wat voegt waarde toe aan mijn leven, wat vind ik belangrijk en in het verlengde daarvan: wat zijn voor mij ideale banen?
Mijn eerste opdracht als junior controller én senior informatiebeheerder bij het UWV komt al in de buurt van een ideale baan. Inhoudelijk past dit goed, ik ben analytisch sterk en krijg er energie van. Ik zou dezelfde functie graag ook eens in een commercieel bedrijf willen bekleden. Het grote voordeel is dat dat kán in dit traineeship, Yacht denkt mee met mijn wensen.

Meer dan een baan

Zo heb ik wekelijks coachingsgesprekken met mijn begeleider vanuit Yacht. Samen kijken we hoe het gaat, waar mijn sterke punten en interesses liggen en hoe ik gerichte stappen kan maken. Ook maak ik wekelijks reflectieopdrachten die we in groepjes professionals eens in de 3 maanden bespreken. Naast deze besprekingen zijn er intervisiesessies, ook eens per 3 maanden. Ik en mijn traineegenoten bespreken onze opdrachten en waar we eventueel hulp bij nodig hebben. Zo leer ik ook van mijn collega’s. Juist die combinatie van leren, werken en begeleiding is voor mij de toegevoegde waarde van Yacht.
Door mijn positieve verhalen hebben steeds meer mensen in mijn persoonlijke netwerk interesse om via Yacht te werken. Ook zijn er steeds meer bedrijven die interesse tonen in dit onderdeel van Yacht. Dat is ook positief voor mij, want het aantal mogelijke opdrachten wordt steeds groter. We versterken elkaar in en met ons netwerk. Ik ben blij dat ik me kort na mijn afstuderen in sneltreinvaart kan ontwikkelen. Als professional, maar ook als mens.