Hoe is het om te werken als...

Consulent via Yacht bij de gemeente Houten

Joost Veldhuizen

Het leven van mensen makkelijker maken

Vorig jaar studeerde ik af als fysiotherapeut. Ik wist echter al snel dat ik een ander carrièrepad zou nemen. Het aanbod van banen in deze markt was krap. Daarbij zijn de vacatures vaak parttime en ik wilde juist een solide basis leggen om een leven te starten met mijn -op dat moment- in Duitsland woonachtige vriendin. Het was noodzaak een baan te vinden met toekomstperspectief. Fysiotherapie was voor mij wél de bevestiging dat ik graag met mensen werk en vooral dat ik graag van betekenis ben voor mensen.

Verder kijken

Dan ga je dus op zoek naar een andere baan met je fysiotherapie diploma. Dat betekent dat je vaak de gevraagde ervaring mist en dat was precies hetgeen waar ik tegen aanliep bij het zien van de vacature van WMO consulent. Ik ging op gesprek bij Yacht om dit probleem te adresseren en de mogelijkheden te bespreken. De consultant van Yacht keek gelukkig verder dan mijn diploma en zag mijn enthousiasme en drive om mensen te helpen. Middels een training werd ik omgeschoold tot WMO consulent en kon daarna direct aan de slag bij de gemeente Houten.

Ontnemen van problemen is mijn vak

Mensen helpen en oplossingen zoeken, dat is wat ik nu doe en waar ik gelukkig van word. Mensen die niet meer participeren of zelfredzaam zijn komen bij ons en zoeken hulp. Ik ga met eenieder in gesprek en zoek een adequate oplossing. Je kunt niet iedereen direct gelukkig maken, maar je kunt het leven van iemand wel makkelijker maken. Zo wordt er een groot beroep op je humaniteit gedaan. Je hebt regels en wetten, maar ook de mens. Daar moet je je weg in vinden. Zorg op maat organiseren. Je hebt vaak maar een uur voor iemand, maar daarin kun je al zo veel betekenen. Het ontnemen van problemen is nu mijn vak.

Het verschil maken

Ik heb inmiddels al ruim 100 cases gedaan, maar geen één is hetzelfde. Dat puzzelen met situaties vind ik leuk en door mijn empathisch vermogen word ik snel meegenomen in een verhaal. Dat maakt dat ik elke case zo goed mogelijk wil oplossen. Ik denk dat mijn consultant bij Yacht dat goed gezien heeft. Ze houdt goed contact met mij en stelt me gerust dat er ook hierna genoeg mogelijkheden en opdrachten zijn. Ik hoop echter nog lang met deze opdracht door te kunnen gaan, want ik doe nu werk waarin ik echt het verschil maak.