Hoe is het om te werken als...

Uitvoerend producent via Yacht bij de politie

Anne Huizinga

Blijven ontdekken hoe bijzonder je werk is

Behoefte om werk te doen wat er toe doet

Ik heb altijd iets met taal gehad. Nederlands, ‘Letterkunde van de Middeleeuwen’ om precies te zijn, is mijn studieachtergrond. Twaalf jaren als scenarioschrijver bij Endemol onderstrepen dat. Na een geweldige periode begon bij mij een gevoel te knagen dat de wereld groter is dan de soaps en de dramaseries waar ik aan werkte. Hoe leuk ik dat ook vond! Ik kende mensen die werkten in het onderwijs bijvoorbeeld. Ik wilde net als zij iets doen waarmee ik meer midden in de maatschappij kwam te staan. Ik kreeg behoefte om werk te doen wat er maatschappelijk echt toe doet.
Naast mijn passie voor verhalen vertellen, ben ik al sinds kleins af aan geïnteresseerd in misdaadliteratuur. Zo keek ik als kind met mijn vader mee naar de Duitse ‘Opsporing verzocht’. Door mijn fascinatie voor politiewerk zag ik een kans voor mijzelf weggelegd in de vacature van ‘redacteur’ bij de politie. Ik kwam de vacature vaker tegen, maar juist de bondige vacature via Yacht gaf mij het beste gevoel.

De politie als snoepwinkel

Inmiddels ben ik alweer ruim een jaar werkzaam bij de politie. Redacteur werd al snel ‘uitvoerend producent/filmmaker’. Ik maak instructie- en voorlichtingsfilms en films die het verhaal van politiewerk vertellen. Want het werk wat politiemensen doen is ongelooflijk mooi. Dat hoeft namelijk niet altijd een misdaadverhaal te zijn, maar kan ook het verhaal zijn van een agent die de hand vasthield van iemand na een ongeluk. Mijn werk als filmmaker is het verzamelen van verhalen en die te tonen. De politie is een snoepwinkel voor verhalenvertellers of filmmakers! Overal zitten grootse verhalen en de mensen die die verhalen vertellen zijn zo gepassioneerd en betrokken. Ik blijf ontdekken hoe bijzonder dat is.

Werk hebben dat er toe doet

Dat maakt het heerlijk om hier te werken. De politie staat midden in de maatschappij, alles wat we doen staat in het teken van hulp en veiligheid. Als filmmaker draag ik daar ook mijn steentje aan bij. Nu heb ik het stukje trots in mijn vak, waar ik naar op zoek was. Mijn consultant bij Yacht en ik onderhouden veelvuldig contact. Ik kan haar gelukkig iedere keer melden dat ik meer dan ooit op mijn plek zit.