Hoe is het om te werken als...

Bedrijfsjurist via Yacht bij Cordaid

Djuke de Heer

Djuke de Heer is bedrijfsjurist bij Yacht en gedetacheerd bij Cordaid. Ze verdiept zich in de contracten die Cordaid wereldwijd sluit met lokale organisaties en beoordeelt ze op juridische onvolkomenheden en onjuistheden. Ook maakt ze inschattingen van de risico’s die de samenwerkende partijen lopen. Henk Tuijn is Director Control Compliance & Procurement bij Cordaid. Deze internationale organisatie houdt zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en is actief in maar liefst 43 landen.

In fragiele landen het verschil maken

Djuke studeerde strafrecht en begon in 2005 bij Yacht als trainee bestuursrecht. Vervolgens werd ze advocaat. In 2013 keerde ze terug naar Yacht als bedrijfsjurist. Via Yacht werkte ze voor Tilburg University, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, een mbo-instelling en een grote uitgeverij. In 2014 werd ze gedetacheerd bij Cordaid en verving ze een zieke collega. Nu is ze er terug voor een nieuwe klus. “Op mijn eerste dag zat ik direct al met de CFO van Cordaid headquarters om de tafel, een gesprek te voeren met een jurist in Malawi. Wij maken vaak gebruik van juridische specialisten in het land zelf, omdat je te maken hebt met andere wetgeving. Dat is best pittig. Mensen worden ook niet altijd blij van mij. Ze komen met een contract bij me en bij elk kommaatje en puntje, zet ik wéér een komma of punt. Want een komma verkeerd kan desastreuse gevolgen hebben.”

Het hoofdkantoor van Cordaid zit in Den Haag. Er zijn daarnaast vestigingen in landen als Sierra Leone, Sudan en Libanon. Van daaruit worden projecten uitgevoerd op het gebied van onderwijs, zorg en huisvesting.

Professionals van Yacht zien het vaak als een pluspunt dat ze in de keukens van uiteenlopende opdrachtgevers kunnen kijken. “Dat geldt voor mij ook, want zo bevorder ik mijn persoonlijke groei. Daar staat tegenover dat je heel flexibel moet zijn. Ik woon in Castricum en ben nu gestationeerd in Den Haag. Dat is ruim een uur rijden. Bovendien kom je in een organisatie waar je als externe beschouwd kunt worden en externen hebben de naam duur te zijn. Dat is mij nog nooit overkomen trouwens: ik voelde me altijd direct opgenomen in het team. Dat heeft vooral ook met je eigen instelling te maken.”

Je moet je als externe kunnen aanpassen: bij Yacht werken vraagt een grote mate van zelfredzaamheid en flexibiliteit. Voor mij is dat vanzelfsprekend.

Djuke heeft al eerder bij Cordaid gewerkt. Dat helpt. “Klopt, dat zorgt voor een vliegende start. Maar ik zit op dit moment echt wel te zweten op een contract. En dat is eigenlijk precies wat ik wil. Ik heb Yacht ook gezegd dat ik best een leidinggevende rol op me zou willen nemen en een team zou willen aansturen. Maar goed, ik ben pas 35.”

Leidinggevende Henk over de meerwaarde van Djuke:

“De aandacht voor het juridische domein is groot bij Cordaid. We worden geconfronteerd met complexe vraagstukken in fragiele landen en conflictgebieden, en met lokale wet­ en regelgeving. Bovendien zijn sinds 1 januari 2016 onze overheidssubsidies vervallen en hebben we te maken met een grotere differentiatie van donoren. Denk daarbij aan partners als de Wereldbank, de EU en de UN. Zij stellen zware eisen aan hoe je als organisatie bent ingericht. Dat ligt allemaal vast in uitvoerige contracten.”

Van een bedrijfsjurist wordt verwacht dat je op de rem trapt als het nodig is.

“We hebben bij Yacht aangeklopt voor juridische ondersteuning, omdat zij uitstekende cv’s bieden van professionals die meer in hun mars hebben dan alleen financiële expertise. Djuke stelt dat ze mensen niet blij maakt, maar ik beweer het tegendeel. Natuurlijk moet ze soms op de rem trappen, want het gaat juist om de details. Maar als zij een dossier heeft doorgrond en tot een goed einde heeft gebracht, dan zie je vooral blije mensen.”