Pers

Strijd tussen overheid en bedrijfsleven om IT-talent

Author Image

Corien Niezing

Manager Communicatie & PR

30 juni 2017

DIEMEN, 30 juni 2017 - Ook het tweede kwartaal van 2017 laat een stijging zien in de vraag naar hoogopgeleide IT’ers, namelijk een groei van 32% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen over het tweede kwartaal van 2017’ van Yacht. De aanhoudende groei in vraag naar IT’ers lijkt vooral overheidsorganisaties parten te spelen in hun IT ambities. Waar de groei in de vraag naar hoogopgeleide IT’ers afgelopen kwartaal voor de gehele markt 32% steeg, stak de overheid daar met een groei van 65% met kop en schouders bovenuit.

Rikkert Achtereekte, business development manager bij Yacht IT: “De aanhoudende vraag naar IT’ers stelt de markt voor uitdagingen. Hoe haal je de juiste mensen binnen? Wij zien momenteel het bedrijfsleven de slag om talent winnen, ten koste van de overheid. De publieke sector speelt niet genoeg in op de wensen van IT’ers en moet  zich bewuster worden van hun drijfveren zoals de hoogte van het salaris en betere arbeidsvoorwaarden. Belangrijk, want de overheid wil natuurlijk ook in de toekomst over de juiste professionals beschikken.”

Hoge nood bij Overheid

Belangrijke ontwikkelingen op het gebied van digitalisering (e-loket), privacy en beveiliging, smart cities, clouddiensten en plaats, tijd en apparaatonafhankelijk werken, vormen een stevige uitdaging voor de overheid. Eerdere bezuinigingen en een vergrijsd ambtenarenkorps maken die uitdagingen nog groter en stuwen de vraag naar IT-specialisten bij de overheid verder op. Waar de groei in de vraag naar hoogopgeleide IT’ers afgelopen kwartaal voor de gehele markt 32% steeg, stak de overheid daar met een groei van 65% met kop en schouders bovenuit. De top drie meest gevraagde IT-functies bij de overheid:

  1. Applicatiebeheerder
  2. Functioneel Beheerder
  3. Functioneel Applicatiebeheerder

Overheid speelt slecht in op behoefte IT’er

Hoe plat het wellicht ook klinkt, IT’ers zien salaris (37%), gevolgd door sfeer (29%) en een vast contract (24%) nog steeds als de belangrijkste factoren voor de aantrekkelijkheid van hun baan. IT’ers (3%) zijn minder dan de totale Nederlandse beroepsbevolking (9%) actief op zoek naar een baan, maar wil je hen toch verleiden een overstap te maken, geef ze dan naast betere arbeidsvoorwaarden de ruimte om hun tijd flexibel in te delen (55%) en thuis te werken (46%). Achtereekte: “Als intermediair in IT-professionals zien we over het algemeen dat het bedrijfsleven beter inspeelt op de behoeften van IT’ers dan de overheid. Ze bieden meer salaris en er is meer ruimte voor flexibel en thuiswerken. Dat zijn zeer serieuze signalen voor de overheid, zeker voor gemeenten. Die hebben minder aantrekkingskracht, maar juist daar ligt in relatie tot de Digitale Agenda 2020 een pittige uitdaging in IT. Denk aan realisatie van data-gedreven werken, optimalisatie van de infrastructuur en het verbeteren van dienstverlening aan inwoners en ondernemers. ”

Zoek ze online

Hoe kan het ook anders: IT’ers oriënteren zich -meer dan de Nederlandse Beroepsbevolking- hoofdzakelijk online (51%). Bij voorkeur via jobboards en vacaturepagina’s, maar ook via social media en communities als Linked-in en Facebook (41%). Achtereekte: “Yacht volgt IT’ers op de voet. Het vinden van de juiste professional voor die ene klus bij de overheid of binnen het bedrijfsleven is echt een vak apart. Ik wil wel nog wel één tip geven. IT’ers oriënteren zich – meer dan gemiddeld- via echt vakgerelateerde media (50%). Lees dus wat zij lezen, doe wat zij doen en zoek waar zij zelf zoeken.”

Over Yacht

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein. Vanaf 2016 rapporteert Yacht haar vacaturetrends op basis van Jobdigger vacaturedata. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

Download infographic

Persvragen?

Neem contact op met onze woordvoerder.

contactperson Image

Corien Niezing

Manager Communicatie & PR