Pers

Gemeenten zoeken personeel voor toetsing bijstandsuitkeringen

Author Image

Corien Niezing

Manager Communicatie & PR

30 juni 2017

DIEMEN, 30 juni 2017 - Steeds meer mensen belanden in de bijstand en dat leidt tot spanning bij gemeenten. Er zijn namelijk te weinig ambtenaren die kunnen beoordelen of burgers recht hebben op een bijstandsuitkering. Gemeenten zijn dringend op zoek naar deze inkomensconsulenten. In het tweede kwartaal van 2017 stonden 7.450 vacatures open binnen het Sociaal Domein, 41% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit alles blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen over het tweede kwartaal van 2017’, van Yacht.

Bijstandsgerechtigden sneller uitkering dankzij extra inkomensconsulenten

Het aantal bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd is het eerste kwartaal van 2017 met 15.000 gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (CBS, mei 2017). De stijging van het aantal mensen in de bijstand heeft te maken met een stijging van het aantal statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus), toename van de Wajongers in de bijstand en instroom van 55 plussers vanuit de WW in de bijstand.

WW’ers opgeleid tot inkomensconsulent

Momenteel leiden het UWV regio Limburg, Zuid-Oost Brabant en Yacht kandidaten met een WW-uitkering op tot inkomensconsulent. Daarmee kan aan bovengenoemde vraag worden voldaan. Het UWV vergoedt de opleidingskosten en bovendien krijgen kandidaten die het traject volbrengen een baangarantie. Dorien Dieters, teammanager Inkomen binnen Sociale Zaken van de gemeente Sittard-Geleen gelooft in het initiatief: “Het traineeship Inkomensconsulent vind ik een prima initiatief. Wij maken er gebruik van want het is voor ons dé gelegenheid om nieuwe inkomensconsulenten aan te trekken. Tegelijkertijd is het een mooie kans voor werkzoekenden om een vak te leren waar veel vraag naar is.”

Ambitie: opleiding landelijk uitrollen

De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte (in totaal zeven dagen verdeeld over vier weken) waarna een toets volgt. Na afronding van de opleiding en het behalen van de toets lopen kandidaten stage gedurende een periode van tien weken. Yacht draagt zorg voor een stageplek gedurende deze tien weken. Wendy Keizer, Commercieel Manager bij Yacht: “De nood is hoog. Alleen al in Noord- Brabant is de vraag naar inkomensconsulenten in kwartaal twee van 2017 meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Momenteel peilen we ook interesse voor samenwerking in andere gemeenten. Wanneer de aanpak met UWV succesvol blijkt, willen we namelijk absoluut proberen dit verder in Nederland uit te rollen.”

Voor meer informatie en samenwerkingsmogelijkheden kunnen zowel kandidaten met een WW-uitkering als gemeenten contact opnemen met Yacht via deze link.  

Over Yacht

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein. Vanaf 2016 rapporteert Yacht haar vacaturetrends op basis van Jobdigger vacaturedata.

Download infographic

Persvragen?

Neem contact op met onze woordvoerder.

contactperson Image

Corien Niezing

Manager Communicatie & PR