Pers

Britse bedrijven die uittocht overwegen na brexit zetten financiële arbeidsmarkt onder druk

Author Image

Corien Niezing

Manager Communicatie & PR

06 maart 2017

DIEMEN, 6 maart 2017 - Britse financiële bedrijven en banken die door Brexit van plan zijn te verhuizen naar Nederland zetten de financiële arbeidsmarkt verder onder druk. Dat stelt Yacht naar aanleiding van de analyse ‘Trends en ontwikkelingen over het vierde kwartaal van 2016’. Nederlandse ondernemers ervaren nu al grote moeite met het vinden van finance professionals. Het aantal vacatures in finance steeg in het vierde kwartaal van 2016 opnieuw. Ditmaal met 31% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Al sinds 2013 stijgt de vraag naar finance professionals. In 2016 is de vraag, ten opzichte van 2015, met 13% gestegen. Het lukt bedrijven amper geschikt personeel te vinden. Erwin Koenderman, Directeur Yacht Finance: "Je ziet dat we nu al kampen met een zeer krappe arbeidsmarkt, namelijk een grotere vraag naar professionals dan aanbod. Dit speelt vooral in Amsterdam. De mogelijke vestiging van Britse bedrijven betekent meer concurrentie bij de zoektocht naar geschikt personeel.”

Al sinds 2013 stijgt de vraag naar finance professionals. In 2016 is de vraag, ten opzichte van 2015, met 13% gestegen. Het lukt bedrijven amper geschikt personeel te vinden. Erwin Koenderman, Directeur Yacht Finance: "Je ziet dat we nu al kampen met een zeer krappe arbeidsmarkt, namelijk een grotere vraag naar professionals dan aanbod. Dit speelt vooral in Amsterdam. De mogelijke vestiging van Britse bedrijven betekent meer concurrentie bij de zoektocht naar geschikt personeel.”

Financials gehecht aan huidige baan

Koenderman: “Los van inzichten in ontwikkeling van vacaturecijfers polsen we ook regelmatig professionals zelf. Uit onderzoek onder 600 hoogopgeleide finance professionals naar hun motivatie en werksituatie blijkt dat ruim 77% van de medewerkers in Nederland meer dan tevreden is met hun huidige baan. Van de ondervraagden staat 13% niet open voor een nieuwe positie en slechts 16% zoekt actief naar een nieuwe baan. Financial professionals zijn dus redelijk honkvast. Ook uit deze cijfers zou je kunnen opmaken dat het voor Britse bedrijven nog niet zo eenvoudig wordt om talenten over te halen voor hen te komen werken.”

Vraag naar Finance professionals weer toegenomen

De vraag naar talenten in finance neemt ten opzichte van vorig jaar wederom toe. Grote uitschieters zijn assistent accountants (+ 40%) en assistent controllers (+ 26%). Maar ook de vraag naar ervaren controllers blijft stijgen waaronder business controllers (+16%) en de meer generieke controller (+27%).  

Daling in vraag naar adviesfuncties

De ontwikkelingen binnen de financiële sector raken vooral de adviesfuncties. De vraag naar deze functies krimpt met 9%. Door de reorganisaties bij de banken is meer vraag ontstaan naar een andere soort adviseurs. Met name de vraag naar private bankers en risk en compliance professionals is groter dan het aanbod. Wanneer Britse bedrijven zich vestigen in Nederland zullen deze functies vanuit de Nederlandse arbeidsmarkt vervuld moeten worden.

Over Yacht

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein. Vanaf 2016 rapporteert Yacht haar vacaturetrends op basis van Jobdigger vacaturedata.

Download infographic

Persvragen?

Neem contact op met onze woordvoerder

contactperson Image

Ruud Berendsen

PR manager / woordvoerder