63% meer vraag naar Supply Chain Managers

Maarten Hagg | Supply Chain Management & Procurement

DIEMEN, 12 juli 2016 - Er is een flinke groei in vraag naar Supply Chain Managers (+63%) en Planners. Het aantal vacatures binnen het totale vakgebied Supply Chain Management is in het tweede kwartaal met ruim 4% gestegen ten opzichte van het zelfde kwartaal een jaar geleden. Aandacht voor ketensamenwerking en efficiënte uitvoering zorgen voor de groei in de vraag naar deze profielen. Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht.

NIEUWE INDICATOR MEET KRAPTE ARBEIDSMARKT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT

De vraag naar Supply Chain Managers stijgt met maar liefst 63% in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. “Het inrichten van nieuwe delivery concepten en de focus op het optimaliseren van de planning en logistiek binnen zowel de industrie als logistieke dienstverlening zorgen voor een toenemende vraag naar Supply Chain Managers”, aldus Hilbrand van der Kooi, Business Development Manager SCM&P bij Yacht.

INDICATOR ARBEIDSMARKTSPANNING

Naast de vraag naar Supply Chain professionals is nu ook het aanbod van professionals in kaart gebracht tot op regionaal niveau. Bronnen die gebruikt worden om dit aanbod inzichtelijk te maken zijn afkomstig van CBS, EuroStat en het UWV en worden aangevuld met Yacht’s eigen Beroeps Arbeidsmarkt Survey. De vraag gedeeld door het aanbod levert de arbeidsmarkt spanningsindicator op.

De arbeidsmarkt spanningsindicator voor Supply Chain Management staat voor dit kwartaal op 1,4: een krappe arbeidsmarkt. Op regionaal niveau zien we grote verschillen. Duidelijk waarneembaar is de zeer krappe arbeidsmarkt voor Supply Chain professionals rondom de Nationale Transport As (van de haven van Rotterdam naar het Duitse achterland). Opvallend is ook de spanning in de regio’s Utrecht en Zwolle. In die regio’s is de afgelopen periode flink geïnvesteerd in warehouse en distributie faciliteiten. “Met dit gedetailleerde inzicht in de arbeidsmarkt kunnen werkgevers hun recruitment strategie optimaliseren en biedt Yacht professionals maximaal inzicht in hun kansen op de arbeidsmarkt”, aldus Van der Kooi.

VROEGTIJDIG ZOMERRECES?

De Nevi rapporteert in de Purchase Managers Index van juni een afnemende groei in nieuwe orders en productie. Binnen de logistieke sector bestaat onzekerheid over verkoopvolumes bij met name de food- en agrarische bedrijven. Ook het aantal gepubliceerde vacatures voor Supply Chain professionals is in mei en juni afgezwakt na een sterke stijging in april. “Ondanks de spannende ontwikkelingen op productie- en exportvlak is er voldoende spanning op de arbeidsmarkt voor Supply Chain professionals om hun carrière-ontwikkeling vorm te geven; van een vroegtijdig zomerreces is dus geen sprake”, aldus Van der Kooi.

NUMBER ONE IN CONNECTING PROFESSIONALS

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Wij bieden professionals uitdagend werk, in vaste functies of interim-opdrachten, waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Vanaf 2016 rapporteert Yacht vacaturetrends op basis van Jobdigger vacaturedata. Met de overgang is ook de gehanteerde afbakening van de vakgebieden gewijzigd. Jobdigger verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web, inclusief jobboards, sociale media en corporate websites. Dagelijks worden honderdduizenden bronnen bezocht. Gevonden vacatures worden geanalyseerd, ontdubbeld en geclassificeerd in beroepsklassen. Ook worden vacatures verrijkt met bedrijfs- en contactgegevens. Bezoek www.jobdigger.nl voor meer informatie.

Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.