Aantal IT vacatures groeit minder snel dan in 2015

Maarten Hagg | IT

DIEMEN, 12 mei 2016 - Het aantal vacatures in de IT sector groeit nog steeds, maar minder snel dan in 2015. Een uitzondering is het aantal vacatures voor hoogopgeleide IT’ers die in het eerste kwartaal van 2016 met 7% steeg ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015. Opmerkelijk is dat in het gevecht om kandidaten voor schaarstefuncties, zoals software ontwikkelaars en database ontwerpers en ontwikkelaars, gemiddeld 14% stijging in de geboden salarissen te zien is. Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht.

WEL ‘DOUBLE DIGIT’ GROEI IN IT LEIDINGGEVENDE EN BIG DATA VACATURES

De sterke groei in vacatures, die 2015 kwartaal op kwartaal liet zien, vlakt af. Op arbeidsmarkt is nog steeds een groot tekort aan software-, applicatie- en web-ontwikkelaars, maar de groei in vacatures stagneert. Er is wel nog steeds 'double digit' groei in IT leidinggevende (22%), Big-Data (17%) en Web-, Netwerk- en IT-technici (11%) vacatures. Verder valt op dat de vraag naar systeem analisten en beheerders het laatste kwartaal met 4% is gekrompen.

SALARIS VAN SCHAARSTEFUNCTIE NEEMT STERK TOE

Alhoewel de groei in vraag naar software-, applicatie- en web ontwikkelaars stabiliseert, stijgen de salarissen fors met 13%. De schaarste in dit type vacatures blijft onverminderd groot en de markt reageert met het bieden van hogere salarissen. Dit geldt ook voor database-designers en -ontwikkelaars die zowel een sterke groei in het aantal vacatures van 17% maar ook in geboden salaris van (+15%) laat zien.

“De snelle veranderingen in de IT-sector maakt duidelijk dat het opstellen van een strategisch personeelsplan een absolute noodzaak is, om opkomende trends sneller door te vertalen naar optimale beschikbaarheid en inzetbaarheid van IT personeel in kritische functies”, aldus Okke Tissing, Business Development Manager Yacht IT.

OVER YACHT

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Vanaf 2016 rapporteert Yacht vacaturetrends op basis van Jobdigger vacaturedata. Met de overgang is ook de gehanteerde afbakening van de vakgebieden gewijzigd. Jobdigger verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web, inclusief jobboards, sociale media en corporate websites. Dagelijks worden honderdduizenden bronnen bezocht. Gevonden vacatures worden geanalyseerd, ontdubbeld en geclassificeerd in beroepsklassen. Ook worden vacatures verrijkt met bedrijfs- en contactgegevens. Bezoek www.jobdigger.nl voor meer informatie.

Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.