Vraag naar HR-adviseurs schiet omhoog

Maarten Hagg | HRM

DIEMEN, 20 april 2016 - De vraag naar HR-professionals groeit in het eerste kwartaal van dit jaar met 34% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De groei geldt voor alle provincies. Dit blijkt uit arbeidsmarktonderzoek van Yacht.

VERSCHUIVING VAN TRADITIONEEL P&O NAAR BUSINESS PARTNERSHIP

In absolute aantallen zijn de meeste vacatures in Noord Holland (+31%), terwijl Gelderland procentueel de sterkste groei vertoont (+44% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015).

GROTE IMPACT DIGITALISERING OP ESSENTIE HR

Vooral de vraag naar HR-adviseurs (56%) en HR-Business Partners (37%) is de motor achter de groei. Ellen Bergh, Senior Commercieel manager YACHT HRM: “Digitalisering heeft de afgelopen jaren veel impact gehad op de HR-processen binnen organisaties. Door selfservice portals en digitale personeelsdossiers komt de administratieve en operationele HR-rol terug in de lijn. Dit heeft grote implicaties voor de rol van HR. Het verdwijnen van uitvoerende werkzaamheden schept voor de traditionele P&O-adviseur de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot HR-Business Partner voor strategische en tactische organisatievraagstukken.”

TRADITIONELE P&O TAKEN VERDWIJNEN

Susan Vermeulen, werkt als HR-Businesspartner via Yacht: “De operationele beheersmatige P&O taken zijn echt aan het verdwijnen en dat gaat snel. Het is daarom essentieel voor de meer traditionele P&O-adviseur om hier proactief op in te spelen. En veel meer als tactisch en/of strategisch adviseur voor het management op te treden. Thema’s als duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning, HR-analytics, leiderschapsontwikkeling en reorganisatiebegeleiding staan hoog op de agenda.”

SPANNINGSVELD FLEXIBILITEIT EN CONTROLE

Een andere trend is de stijging in aanvragen voor Loopbaancoaches, HR-analisten en ervaren HR-projectleiders. Voor organisaties is het noodzaak om meer flexibiliteit te creëren en tegelijkertijd ‘in control’ te zijn. Er is een toenemende behoefte aan data-analyse en strategische personeelsplanning. Maar ook aan coachend leiderschap en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Er is sprake van een toename in inhuur van gespecialiseerde HR-professionals om deze thema’s vorm te geven. Yacht ziet een stijging in aanvragen voor Loopbaancoaches, HR-analisten en ervaren HR-projectleiders.

OVER YACHT

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Vanaf 2016 rapporteert Yacht vacaturetrends op basis van Jobdigger vacaturedata. Met de overgang is ook de gehanteerde afbakening van de vakgebieden gewijzigd. Jobdigger verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web, inclusief jobboards, sociale media en corporate websites. Dagelijks worden honderdduizenden bronnen bezocht. Gevonden vacatures worden geanalyseerd, ontdubbeld en geclassificeerd in beroepsklassen. Ook worden vacatures verrijkt met bedrijfs- en contactgegevens. Bezoek www.jobdigger.nl voor meer informatie.

Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.