Dreigend tekort aan ervaren juristen

Maarten Hagg | Legal

DIEMEN, 5 februari 2016 - Het aantal juridische vacatures is in het vierde kwartaal met meer dan 25% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grootste vraag komt nog steeds vanuit de zakelijke dienstverlening (+47%) en de intermediairs (+17%). Maar ook de overheid zoekt naarstig naar juristen. Deze sector laat een stijging van 36% zien van het aantal juridische vacatures. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de Legal arbeidsmarkt over het vierde kwartaal van 2015’ van Yacht.

Joost Duffhues, Commercieel Manager bij Yacht Legal: “De vraag naar juristen zet goed door. Na een forse stijging van het aantal vacatures in oktober, gevolgd door een pas op de plaats in november, steeg het aantal vacatures in december weer flink. Bedrijven blijven op zoek naar juristen. En niet alleen binnen de zakelijke dienstverlening en de intermediairs. De overheid is ook flink op zoek. Alleen bij de financiële dienstverlening stagneert de groei in het aantal juridische vacatures.”

Korte terugblik op 2015

In 2015 is het aantal juridische vacatures 26% gestegen t.o.v. 2014. De vraag in de advocatuur steeg met 47%, de vraag naar uitvoerend juridisch medewerkers met 41% en de vraag naar bedrijfsrechtjuristen met 49%. De arbeidsmarkt wordt geleid door de zakelijke dienstverlening (+33%) en de intermediairs (+20%).

Positief beeld voor 2016

De verwachting is dat in 2016 de arbeidsmarkt voor juristen verder aantrekt. Bedrijven maken steeds meer gebruik van interim-juristen om fluctuaties in de bedrijfsvoering op te vangen. Ook overheidsorganisaties huren interim-juristen in en besteden ook werk uit aan juridische dienstverleners. Bedrijven zijn vooral op zoek naar contractjuristen, arbeidsrechtjuristen en inkoop- en aanbestedingsjuristen. Overheidsorganisaties naar juristen bezwaar en beroep, omgevingsrecht, vastgoed en grondzaken en contracten-, inkoop- en aanbestedingsrecht.

Wrijving op de arbeidsmarkt

De juridische arbeidsmarkt is dynamisch te noemen. Het positieve economisch klimaat zorgt ervoor dat bedrijven durven te investeren. Hierdoor krijgen ze weer meer te maken met de juridische gevolgen van (inter)nationaal zaken doen, digitalisering, privacywetgeving en contracten.

Bedrijven zijn hiervoor op zoek naar medior juristen die snel ingewerkt en productief zijn. En daar ontstaat de spanning. De huidige juridische arbeidsmarkt bestaat voornamelijk uit nieuwkomers (starters) en seniors (vaak zelfstandigen).

Arbeidsmarktpotentieel voor bedrijven

Er is een mogelijke oplossing voor het dreigende tekort. Mits bedrijven en overheden bereid zijn om anders te kijken. Er is een groep juristen die door de recessie genoodzaakt werd om werk te zoeken buiten het juridische werkveld. Hierdoor hebben zij de afgelopen twee tot drie jaar geen juridisch werk kunnen doen. In vacatures wordt echter om concrete juridische werkervaring gevraagd, opgedaan in de afgelopen twee jaar. Hierdoor valt een groep prima gekwalificeerde, gedreven juristen buiten de boot. Hier ligt een flink arbeidsmarktpotentieel voor bedrijven, want deze groep is snel op niveau te krijgen met wat investering in bijscholing.