Artikel

Rianne Siebel winnares van The Challenge Finance 2016

Best finance professional 2016

21 maart 2016

Header image

Rianne Siebel is de winnares van The Challenge Finance en mag zich een jaar lang Best financial professional noemen. Met een minimaal verschil wist ze haar concurrenten te verslaan. Overall droeg businesscontroller volgens het publiek, de jury én ondernemer Michiel Muller de beste oplossingen aan om online supermarkt Picnic in de toekomst levensvatbaar te houden.

Aftermovie The Challenge Finance 2016

Op 17 maart was de eerste editie van The Challenge in SugarCity in Halfweg. 5 financial professionals bogen zich in de voormalige suikerbietenhal over het strategische finance vraagstuk van Picnic de online supermarkt van Michiel Muller. Waarmee kan Picnic op de lange termijn flexibel reageren op de externe ontwikkelingen? Hoe zit het met de kostenstructuur? Kan de bezorger zijn service landelijk uitrollen? Wat voor extra diensten kan Picnic toevoegen? En hoe moet de bezorger omgaan met concurrentie?

Actief

Onder bezielende leiding van Maarten Bouwhuis en kritische blik van jury Ben van de Burg (ondernemer), Steven Klooster (CFO Travel Bird), Vittorio Busato (psycholoog) en Marcel Pheiffer (hoogleraar accountancy Nyenrode) werden de financials uitgedaagd over de case, waarbij het publiek ook een actieve rol speelde.

Mooie toekomst

Rianne Siebel, die momenteel als interim manager van Yacht leiding geeft aan het anti-witwasprogramma bij de Rabobank, gelooft erg in het concept van de online boodschappenbezorger. Dat lichtte ze een dag later toe op BNR Nieuwsradio. ‘Picnic heeft een mooie toekomst voor zich, maar ik denk wel dat de nadruk op de beleving moet komen te liggen. Operationeel is het een heel sterk vormgegeven organisatie. Ze hebben geen voorraden, lage kosten en maken veel gebruik van internet.’

Verschuiving competenties

Ook tijdens de bijeenkomst hamerde Siebel op het belang van beleving en gemak. Zij toonde aan dat een business controller van nu meer moet doen dan het analyseren van de cijfers. Zeker bij een start up als deze wordt er van de nieuwe financial visie verwacht en actief meedenken over de business. Dat betekent dat voor een succesvolle financial de focus verschuift naar andere meer softe competenties zoals leiderschap, overtuigingskracht en ondernemerschap. Dat benadrukte jury voorzitter Ben van de Burg met een duidelijke oproep om vooral ook daadkracht te durven tonen als de omstandigheden dat vereisen.

Meedenken

Rianne liet in haar afsluitende pitch zien dat ze meedenkt met de business. ‘Picnic moet zich richten op persoonlijk contact’. Ze pleit voor een receptenboek waarbij de klanten alleen maar hoeven aan te geven wat ze willen eten. ‘Ze moeten alles voor mij regelen. Ik kies alleen wat lekkere recepten voor deze week en klaar is kees.’ 

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Futurizing Finance community Banner

Futurizing Finance community

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends? Interessante masterclasses volgen? En met Finance experts discussiëren?

Sluit je aan bij onze community