Artikel

Hoe realiseer je 1+1=3? Yacht UX trainee Marla de Haan vertelt erover

Author Image

Marla de Haan

IT Trainee | UX/UI Designer bij Philips Design

04 juni 2019

Header image

Wat is voor jou werk dat ertoe doet? Werk waar je trots op bent? Werk dat je gelukkig maakt? Vraag het aan professionals en trainees en je krijgt zeker totaal verschillende antwoorden. Lees hier het verhaal van Yacht UX-trainee Marla de Haan.

“Ik ben Marla, onlangs gestart als UX trainee bij Yacht, een achtergrond in Communicatie & Multimedia Design en Communicatie & Informatiewetenschappen en ik ben op zoek naar een UX design gerelateerde opdracht waarbij ik een impact kan maken en dus van betekenis kan zijn voor de wereld”, zo startte ik mijn pitch tijdens het wekelijkse netwerkblok bij Yacht trainees

In mijn functie bij Philips Design mag ik de rol vervullen van User Experience/User Interface Designer binnen een oncologie project. Ik creëer interfaces die er uiteindelijk aan moeten bijdragen dat artsen efficiënter en betere beslissingen kunnen maken over de diagnose en behandelingen van kankerpatiënten. Dit is een iteratief proces waarbij ik continu co-creëer met mijn multidisciplinaire team, bestaande uit clinici, usability engineers, developers, en natuurlijk de eindgebruiker, de arts. 

Gewoon doen! 

Tijdens mijn eerste maand bij Philips hoorde ik in de wandelgangen dat ik de vervanger ben van mijn senior collega. Ik, als trainee?! Onzekerheid, spanning en stress, dat was wat het met mij deed. Maar wat als ik dit zou omdenken? Een grote uitdaging én kans voor mij als starter bij zo’n groot bedrijf en zo’n betekenisvol project! Daar gaan we voor! Hoe pak je dat aan? Gewoon doen! Het eigen maken van medische kennis over oncologie, specifieke kankersoorten, stadiëring van kanker, diverse behandelingen en de workflow van diverse clinici, dat kost natuurlijk tijd. Door veel te praten (en te vragen!) met experts voelt het alsof ik in een paar maanden een nieuwe taal leerde. Waar artsen tijdens mijn eerste meeting voor mijn gevoel chinees spraken, kon ik ze een aantal weken later verstaan en begrijpen! Maar ik moest niet vergeten dat ik naast deze medische kennis, wél kennis had van design. Dus daar moest ik mijn kracht uit halen. 

Focus op jezelf en op je toekomst!

Tijdens het Yacht traineeship ligt de focus op jezelf: wie ben ik, waar sta ik en wat wil ik? Aan de hand van persoonlijke trainingen over jouw waarden, jouw karakter en jouw gedrag leer je hoe je van afhankelijk naar onafhankelijk naar wederzijdse afhankelijkheid kunt bewegen. Dit maakt dat je perspectief verandert van ‘jij zorgt voor mij’ naar ‘ik kan het zelf’ naar ‘wij bundelen onze krachten om nog iets beters te realiseren’. Naar mijn mening is dit laatste erg waardevol, hoe realiseer je 1+1=3?

Natuurlijk is het tijdens je projecten als trainee belangrijk dat je je richt op je werk. Alleen veel mensen raken daarbij soms de focus kwijt. Ze streven naar materieel succes, wat uiteindelijk resulteert in onmenselijkheid en eenzaamheid. Dit zie je ook terug in organisaties. Medewerkers worden gezien als kostenpost, klanten worden gezien als omzet. Of zelfs in zorginstellingen, de patiënt wordt gezien als een machine die gerepareerd moet worden. Maar we zijn geen robots, we hebben ook nog een binnenkant: wat wil de patiënt? 

Dus ook, wat wil ik als UX trainee? Tijdens mijn puberjaren leerde ik dat het belangrijk is om verder te kijken dan morgen en een plan te maken. Maar wanneer ik als ‘volwassen’ werd bestempeld, leerde ik dat mijn doel continu verandert en dat er niet één groots doel is dat ik na moet streven. Daarom vraag ik me continu af ‘hoe kan ik met mijn grootste talent van betekenis zijn en hoe maakt mij dat gelukkig?’ 

Gelukkig voorziet Yacht trainees hierin. Zij ziet haar trainees als getalenteerde individuen, die zelf hun carrière sturen. Dat geeft mij de kans te focussen op wat er écht belangrijk is in mijn leven: verbinding met mensen, continu blijven leren en altijd op zoek gaan naar een nieuw avontuur. 

Wil je meer weten over mijn ervaringen als UX trainee bij Yacht? Stuur me dan een mailtje!

Ontdek de kracht van ons netwerk

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Kom naar een van onze Business Courses Banner

Kom naar een van onze Business Courses

Ontdek de mogelijkheden van het Yacht traineeship tijdens de Business Course. En maak kennis met de trainees, onze talent consultants en de #schoolofwork.

Meld je nu aan