Blog

Raymond Mente: Rust bewaren, geen paniek en doen wat je belooft

Raymond Mente

CFO ECCO Leather

28 oktober 2020

Header image

Binnen het Finance team van Yacht trainees zijn wij altijd op zoek naar mogelijkheden om kennis te delen en ons netwerk te versterken. Om die reden zijn wij veelvuldig in gesprek met bedrijven en contactpersonen binnen het vakgebied Finance. Zo ook met Raymond Mente. Wij vroegen hem om terug te blikken op zijn eigen carrière en naar zijn kijk op de ontwikkeling van jong Finance talent.

Wilde je altijd al CFO worden?

Ik ben iemand die altijd plannen maakt. Dus ja, ik heb altijd geambieerd om CFO te worden. Ik wil graag aan het roer zitten en niet alleen aan de touwtjes trekken. Gedurende mijn carrière heb ik er steeds meer disciplines “bijgehaald”. In mijn huidige rol heb ik daarom te maken met een combinatie van HR, Legal, IT en Finance.

Veel young professionals binnen Finance willen CFO worden. Wat heb je nodig om daar te komen?

Uiteindelijk is het de wil om het bedrijf en de processen te begrijpen en te verbeteren. Verder: rust bewaren, geen paniek. En doen wat je belooft.

Hoe zie jij de rol van business controller?

Ik zie zelf een rol die gesplitst is: een combinatie van financial control en business control. In mijn team focust de één meer op financial control en de ander meer op business control. Bij mij mag je nooit alleen het één óf het ander doen. Het moet een combinatie zijn, zodat je breed advies kan geven. Wat heb je daarvoor nodig? In ieder geval kennis van de P&L en de balans. Eigenlijk is de balans nóg belangrijker dan de winst- en verliesrekening.

Waar kijk je naar als je mensen selecteert voor jouw team?

Kwaliteiten die ik zoek zijn: doortastend, volhardend en goed kunnen luisteren. Iedere financial moet weten hoe hij zijn informatiewens “verkoopt” binnen de organisatie. Intern heb je stakeholders rondlopen waar je iets van nodig hebt, maar jij geeft ook iets aan hen. Je verleent een dienst aan je interne stakeholders. De vervolgstap is: breng de oplossing. Hierin zijn soft skills nog belangrijker dan hard skills. En die kun je ontwikkelen!

Wat heb je zelf gedaan voor de ontwikkeling van soft skills?

Ik heb overal waar ik ben geweest iets geleerd. En ik leer nog steeds! Ik raad iedereen aan om met verschillende culturen samen te werken, daar leer je heel veel van. Daarnaast is het belangrijk om open-minded te zijn en open te staan voor verandering.

Meer weten over Yacht Finance?

Ben jij een Finance-professional en wil jij ook met ons in gesprek over de ontwikkeling van Finance talent? Of ben jij afgestudeerd binnen Finance en op zoek naar een kickstart van je carrière? Neem dan contact op met Juriën Buitendijk of Eva Bindels.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière