Blog

Ondernemerschap is een vereiste voor business controllers

Author Image

Geart-Jan Buma

Business controller

14 augustus 2018

Header image

Na zes jaar in vaste dienst maakte Geart-Jan Buma tien jaar geleden de overstap naar Yacht. “Ik wilde op ontdekkingsreis, in verschillende branches aan de slag.” En dat is gelukt. Inmiddels heeft de business controller ongeveer twaalf opdrachten uitgevoerd bij opdrachtgevers die uiteenlopen van woningcorporaties tot banken en beursgenoteerde bedrijven. “Bij Yacht krijg ik de kans om veel te leren. Ik volg trainingen, kan bij mijn coach terecht om te sparren over vraagstukken én ik heb een groot netwerk opgebouwd."

Blik op de toekomst 

Geart-Jan is een van de deelnemers aan het Future Finance Change Program van Yacht. In dit ontwikkelprogramma wordt ingespeeld op het veranderende profiel van de finance professional, waarbij soft skills steeds belangrijker worden. “We hebben allemaal een competentie bepaald die we willen ontwikkelen, met hieraan gekoppeld een aantal kernwaarden. Ik richt me op ondernemerschap. Dat sluit goed aan op mijn werk als business controller. In die rol is het belangrijk om vooruit te kijken en je blik op de toekomst te richten. De business vereist dat ook. Van mij wordt verwacht dat ik initiatief neem, meedenk en oplossingen aandraag.”

Rustig achterover zitten past niet bij mij. Als ik kansen zie, dan pak ik die.

Oog voor verbeterpunten

Rustig achterover zitten past niet bij Geart-Jan. “Zie ik kansen? Dan pak ik die. Maar daarbij hou ik wel de focus. Als je aan een nieuwe opdracht begint, dan is het belangrijk om eerst het takenpakket te beheersen. Pas daarna komt er ruimte om aan de slag te gaan met de lijst van verbeterpunten. Een voorbeeld van zo’n verbeterpunt? Bij een van mijn opdrachten maakte iedere divisie een eigen maandrapportage. Lijvige documenten waarin heel wat uren gaan zitten; zowel in het maken als in het lezen. We zijn met een team gaan analyseren en onderdelen gaan schrappen. Dat leverde een flinke reductie in werk en inhoud, maar het document bevatte nog steeds alle benodigde informatie.”

Omgaan met weerstand

Bij het doorvoeren van verbeterpunten stuit de business controller soms op weerstand; bij het management of bij collega’s die vasthouden aan de werkwijze die ze gewend zijn. “Op zo’n moment draait het om overtuigingskracht en goede communicatieve skills om mensen toch mee te krijgen. Mede dankzij de trainingen van Yacht weet ik hoe ik in deze situaties het beste mijn rol kan pakken.”

Kom in contact met Geart-Jan Buma

 

Het Future Finance Program van YachtOntdek zelf wat het Future Finance Change Program voor jou kan betekenen!

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen