De bouw is geëxplodeerd en maakt op dit moment een enorme ontwikkeling door. Gebouwen worden niet meer voor crisisprijzen gebouwd.” Djordy van den Eijnde, projectmanager bij BodemBouw, zegt dat bouwbedrijven niet langer kijken naar de prijs, maar veel meer naar resultaat, kwaliteit en veiligheid.
Geen eilandjes bij BodemBouw
Als projectmanager bij BodemBouw houdt Djordy zich dagelijks bezig met alles wat bij een bouwkuip en overige ondergrondse werkzaamheden komt kijken. BodemBouw is een specialist in grondkeringen en biedt een totaalaanbod voor de ondergrondse werken van een bouwkuip of project. Het zwaartepunt van zijn eigen functie ligt weliswaar bij aanvraag en offerte, maar samen met zijn collega’s voelt hij zich betrokken en verantwoordelijk voor het volledige project. De bekende ‘eilandjescultuur’ die afschuiven mogelijk maakt, is bij BodemBouw onbekend en dat maakt ze bijzonder klantgericht.
Optimalisatie door samenwerking
Djordy: “Iedereen is een stuk effectiever gaan werken. Als ik nu door een bedrijf word uitgenodigd voor een gesprek, mondt dit negen van de tien keer uit in een samenwerking. De hoofdaannemer zit niet meer met verschillende partijen om tafel.” Volgens Djordy wordt BodemBouw uitgenodigd om hun ervaring, visie en werkwijze.
Naast vele jaren ervaring en de nodige geotechnische kennis, hebben we ook een duidelijke visie op optimalisatie en een duurzame manier van werken ontwikkeld.
BodemBouw biedt het ondergrondse gedeelte van een project compleet aan en betrekt hierbij verschillende partners. Denk bijvoorbeeld aan grondwerk en bemaling. Samen vormen deze specialisten een team. “Misschien op papier niet direct de goedkoopste optie, maar wel een met snelle doorloop en het minste risico bij de uitvoering. Onderaan de streep blijkt onze manier van werken vaak wel de gunstigste te zijn,” aldus Djordy.
Minder kopzorgen voor de hoofdaannemer
De aannemer moet het project gewoon goed kunnen managen. De tijd dat hij alle facetten zelf verzorgde en beschikte over de juiste technische mensen, is voorbij. Nu ligt deze verantwoording bij de onderaannemers. Zij moeten het volledige verhaal op orde hebben en ervoor zorgen dat alle onderdelen op elkaar aansluiten. Een hoofdaannemer koopt bij BodemBouw meteen een planning in en risico’s af.
Djordy: “Er is geen kapitaal meer, waardoor een bouwproject pas start wanneer er 80% of 90% is verkocht. De opdrachtgever verbindt zich met deze koopcontracten aan allerlei afspraken, het is logisch dat dit zich richting de hoofdaannemer vertaald in een opleverdatum en boeteclausules. Voor een hoofdaannemer is het daarom veel meer van belang dat hij zijn focus heeft op doorlooptijd en uitvoeringsrisico. Hier komt BodemBouw in beeld met een compleet aanbod waarbij de doorlooptijd en risico’s in kaart worden gebracht. Door onze optimalisatie besparen wij vaak kostbare weken.”
Stroeve ontwikkeling
In de crisisjaren was bouwen voor de laagste prijs ineens de standaard. De snelle ontwikkeling die de bouwsector momenteel doormaakt, wordt nog niet door iedereen geaccepteerd. Volgens Djordy is het zaak dat alle ontwikkelaars, vastgoedbedrijven en overheidsinstanties bewust raken van het feit dat gebouwen duurder worden en dat er niet meer gebouwd kan worden voor de begrotingen die in de crisisjaren zijn opgesteld. Zeker ook vanwege de extra vraag naar kwaliteit en veiligheid.
Duurzame CSM-techniek
BodemBouw maakt gebruik van de CSM-techniek en deze is zeer duurzaam. Een freeskop met cutterwielen snijdt door de grond naar beneden. De grond wordt hiermee losgewoeld en er wordt direct een vloeibare cementmix aan toegevoegd. Het gemixte resultaat wordt nog in de vloeibare fase gewapend met stalen profielen. Dit zorgt voor een grondkering maar kan ook fungeren als fundament. Het is dus mogelijk om van een grondkerende constructie met een tijdelijk karakter een permanente fundering te maken waarbij de aanwezige grond gebruikt wordt.
Toekomst
Volgens Djordy gaan optimalisatie en duurzaamheid hand in hand. Als je kiest voor een zwaardere constructie om minder uitvoeringsrisico te hebben, is dit in eerste instantie niet persé duurzaam. Maar als dit dan weer zorgt voor een snellere doorloop, is er minder uitstoot en overlast. Dan praten we wel weer over duurzaamheid.
Communicatie als competentie
“Blijf met alle partijen en met alle afdelingen van een project in contact. Van inkoper tot uitvoerder en eigen werknemers. Luister daarbij naar de eisen maar ook naar de wensen. Alleen dan kun je je blijven ontwikkelen en met vernieuwende ideeën, doordachte werkmethodes en optimalisaties komen.” Technische mensen die alles moeten kunnen, daar gelooft hij niet in. “Een bouwbedrijf moet zich niet alleen maar inlaten met technici en alles van hen verwachten. Dat is niet optimaal. Haal ook marketing, sales, HR en compliance in huis. Ik werk bij een technisch bouwbedrijf maar mijn achtergrond is marketingmanagement en daar heb ik dagelijks profijt van. Want hoe speel je BodemBouw nu in de kijker?” Volgens Djordy moet je ergens specialist in zijn en dat dan gewoon heel goed doen. “Laat een civiel engineer zich bezighouden met de techniek en laat hem geen website bijhouden of wervingscampagne bedenken.”