Blog

Nieuwe technologieën in finance: niks voor jouw organisatie of toch wel?

Author Image

Yul Zengerink

IT Controller bij Yacht

04 juli 2018

Header image

Robotics, blockchain, tooling, digitalisering; hoor je deze termen ook steeds vaker in het Finance-vakgebied? Het zal je niet ontgaan zijn dat grote spelers als Philips en KPN er volop in investeren en er rendement uit halen. Terwijl veel andere organisaties de thema’s beschouwen als een ver-van-hun-bedshow, ook omdat medewerkers er volgens hen niet klaar voor zijn. Maar is dat wel zo? Professionals van Yacht kunnen in je organisatie een brug slaan tussen de huidige situatie en wat er technisch mogelijk is. Zodat je optimaal op de toekomst bent voorbereid.

Een voorbeeld uit de praktijk

Als Finance-professional zie ik heel wat organisaties van binnen. En vaak kom ik dezelfde situatie tegen. Aan de ene kant van het woelige water dat de afdeling Finance & Control heet, zit de crediteurenadministratrice. Zij boekt dagelijks alle facturen handmatig in. Repeterend werk. En dat al 25 jaar lang. Een uitdaging zou welkom zijn, maar “liever niet te moeilijk, want dat kan ik toch helemaal niet”. Aan de andere kant kijkt, vanaf de oever, een Finance-manager toe. “Leuk Yul, die nieuwe technologieën, zoals het automatisch boeken, archiveren en betalen van facturen. Maar dat gaat bij ons toch helemaal niet werken? Onze medewerkers houden niet van grote veranderingen en zijn niet voorbereid op de nieuwe taken die jij hebt bedacht. Ik wil hen wel graag behouden. Bovendien kost de software die we nodig hebben ook nog eens een vermogen en hebben we nauwelijks tijd voor de implementatie.”

De voordelen van robotisering in de Finance

Beide standpunten zijn begrijpelijk, maar tegelijkertijd zijn het vaak misvattingen. Door robotisering en automatisering hoeven facturen niet meer handmatig ingeboekt te worden. Gevolg: de nauwkeurigheid neemt toe en er wordt veel kostbare tijd bespaard die anders benut kan worden. Er ontstaan nieuwe uitdagende functies die meer gericht zijn op het analyseren en voorspellen van data, in plaats van het creëren van data. Denk aan three-way-matching, een methode waarmee je het inkoopproces beter stroomlijnt. Welke rol de dame van de crediteurenadministratie hierin speelt? Zij kan bijvoorbeeld ingezet worden voor het beoordelen van inkoopfacturen. Door haar jarenlange ervaring kent ze het bedrijf en het werk immers door en door. De Finance-manager kan ook gerust zijn: doordat de kans op invoerfouten afneemt en de productiviteit toeneemt, verdient de investering zich snel terug. Plus, alle documenten zijn makkelijk doorzoekbaar en eenvoudig terug te vinden. Zo kan de accountant de controle snel afronden, zelfs op afstand.

Hoe Yacht helpt bij de implementatie

Dat Finance verandert, is zeker. Maar elke organisatie is anders en zit in een andere transitiefase. Welke robotics-oplossing werkt het beste voor jouw business? Yacht-professionals kunnen je stap voor stap begeleiden in het vinden en implementeren van de juiste oplossing. We bekijken waar je naartoe wilt, helpen met je businesscase, gaan met jou én de IT-leverancier om tafel en adviseren onafhankelijk in de keuze voor bepaalde software. Heb je de knoop doorgehakt? Dan komt de grootste uitdaging: de implementatie. Hierin onderscheiden professionals van Yacht zich pas echt van de consultants van IT-leveranciers. Wij creëren draagvlak bij medewerkers, overtuigen ze van de nieuwe manier van werken en leiden ze op voor nieuwe, leukere financiële functies. Ook het maken van handleidingen en werkinstructies kun je aan ons overlaten. We vertrekken pas als alle medewerkers zelfstandig met de nieuwe procedures uit de voeten kunnen.

Klaar voor de toekomst

Futurizing Finance, daar draait het om bij Yacht. We willen organisaties blijvend een stap vooruit brengen. Soft skills als leiderschap, overtuigingskracht en omgevingsbewustzijn zijn daarin meer en meer doorslaggevend. Waarom? Veel mensen zetten instinctief hun hakken in het zand als er een verandering op komst is. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat hun afdeling overbodig wordt. Een robotics-oplossing is dan ook alleen effectief als je de mensen die ermee moeten gaan werken meekrijgt. Daarom volgen alle professionals van Yacht – ik dus ook – het FFCP, oftewel het Finance Future Change Program. Binnen dit innovatieve opleidingsprogramma ontwikkelen we belangrijke soft skills die we als allround financial businesspartners van de toekomst nodig hebben. Daarnaast vind je binnen de Yacht Finance Advisory Board een kenniscirkel over robotics. De deelnemers zijn professionals die bij veel bedrijven in de keuken hebben gekeken en de brug kunnen slaan naar robotisering. Zij delen hun kennis met professionals en opdrachtgevers. Dat is de kracht van het Yacht-netwerk.
 

Yul Zengerink is Finance-professional bij Yacht en deelnemer aan de kenniscirkel Robotics. Benieuwd welke robotics-toepassingen interessant zijn voor jouw business? Neem contact op met Yul of houd onze eventkalender in de gaten.

Gerelateerde artikelen & blogs