Artikel

Met die flexibele en eensgezinde instelling is ook na de coronacrisis veel mogelijk

De mogelijke voordelen van moeilijke coronatijden

07 april 2020

Header image

Manon Koerssen heeft als senior professional via Yacht twee opdrachtgevers, maar nu tijdens de coronacrisis slechts één doel: deze tijd met zo min mogelijk kleerscheuren doorkomen. Een verhaal over wendbaarheid, schakelen, begrip én … mooie ontwikkelingen, waarmee we zeker ook in ‘de tijd na corona’ ons voordeel kunnen doen.

Tot voor kort zakelijk not done

Manon Koerssen - uit het Twentse Vriezenveen - werkt als contractmanager bij de provincie Overijssel en als inkoopadviseur bij het Shared Service Centrum van ONS (Overheid en Services). Haar werkplekken bevinden zich onder één en hetzelfde (provinciehuis)dak in Zwolle. Maar nu werkt ze vanuit huis, zoals velen in ons land en de rest van de wereld. Manon: “Dat alleen al vraagt om de nodige aanpassingen. Ik spreek iedereen graag face to face, maar dat is nu bijna onmogelijk. Zo ben ik ineens met leveranciers aan het appen en skypen, terwijl ik dat tot voor kort not done vond. Nu ervaar ik dat het op de werkvloer ook prima communicatiemiddelen zijn.” 

Een reëel vervolg

Als inkoopadviseur bij het Shared Service Centrum - een samenwerkingsverband van de provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Kampen en Westerveld – begeleidt Manon Europese aanbestedingen. “Normaal gesproken worden zulke trajecten volgens vaste processtappen uitgevoerd, met strakke planningen. Maar het coronavirus zet alles op losse schroeven, dus ook de gestelde termijnen. Je moet nu wendbaar zijn en kijken hoe je met betreffende partijen kunt schakelen. Fysieke presentaties geven en producten toesturen zijn nu vaak niet mogelijk. Sommige ondernemingen zijn zelfs gesloten. Een volledige en juiste inschrijving is in vele gevallen onrealistisch. Dan kun je niet zeggen: jammer maar helaas. Dat staat haaks op de beloften van de overheid aan ondernemend Nederland om mee te denken over en mee te werken aan het doorstaan van de coronacrisis. Je moet samen tot een reëel vervolg komen.”

Natuurlijk baalt ook Manon enorm van de omstandigheden als gevolg van corona, maar ze ziet ook een hele mooie kant. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. En dat maakt volgens mij dat er alle begrip is voor elkaars situatie. Iedereen stelt zich flexibel op en wil eensgezind tot oplossingen komen. Ik merk dagelijks dat met zo’n instelling veel mogelijk is.”

Als corona ons iets oplevert dan is het wel dat je door positief samen te werken tot goede oplossingen komt. Ik hoop echt dat dit de structurele winst is van deze crisis. Met die flexibele en eensgezinde instelling is ook na corona veel mogelijk.

Wendbaarheid en schakelen in het kwadraat

Dat ‘denken in mogelijkheden’ ervaart ze bij het Shared Service Centrum, maar ook als contractmanager bij de provincie Overijssel. “Ik ben verantwoordelijk voor facilitaire diensten, onder andere voor de catering, beveiliging, het wagenpark en de schoonmaak. Ook hier wordt van iedereen intern en extern veel gevraagd”, zo stelt Manon, die vanuit haar functie in deze crisistijd tot de regiegroep faciliteiten behoort. “Zoals in elke provincie hebben we ook hier in Overijssel een crisisteam. Als regiegroep vallen we daar direct onder en moeten we afhankelijk van wat in het dagelijkse crisisoverleg is besloten overgaan tot actie. Welke actie? Dat is niet altijd helder en juist dat maakt het extra belastend. Door alle snelle ontwikkelingen kan wat je hebt besproken een uur later alweer achterhaald zijn. Wendbaarheid en schakelen moeten normaal in mijn professionele handelen al sterke punten zijn, maar nu helemaal. Noem het maar wendbaarheid en schakelen in het kwadraat.”

Het zijn competenties die Manon op het lijf geschreven zijn. Zoals ook vooruitzien. “Vanuit mijn professie is het belangrijk de ontwikkelingen in de branche, de markt en de wereld goed te volgen; het is deels de basis waarop je je handelen afstemt. In januari zagen we al dat corona vanuit China ook voor ons gevolgen zou kunnen hebben. We besloten bepaalde producten flink in te slaan. Denk aan papieren handdoekjes en desinfectiemiddelen. Ik denk altijd: beter mee verlegen dan om verlegen.” Een Twentse uitdrukking? “Dat weet ik niet, maar het betekent in ieder geval dat je bepaalde artikelen beter op voorraad kunt hebben dan dat je erop misgrijpt.”

Flexibiliteit en eensgezindheid

Die vooruitziende blik had Manon dus al voor de coronatijd. Net als haar wendbaarheid en flexibiliteit houdt ze die kracht ongetwijfeld ook in de ‘na-coronatijd’ kaarsrecht overeind. “Het samen doorkomen van deze crisis vergt van iedereen veel tijd en energie. Maar als het virus onder controle is, dan staat ons met het opstarten van alles wat is stilgevallen een volgende grote uitdaging te wachten. Ongetwijfeld plukken we dan de vruchten van wat deze crisistijd ons leert. Zoals effectief communiceren via alle moderne kanalen. Maar bovenal het begrip voor elkaar, de flexibiliteit en de eensgezindheid. Als corona ons iets oplevert dan is het wel dat je door positief samen te werken tot goede oplossingen komt. Ik hoop echt dat dit de structurele winst is van deze crisis. Met die flexibele en eensgezinde instelling is ook na corona veel mogelijk.” 

Werk dat ertoe doet. Wil jij dat ook?Sluit je aan bij het Yacht netwerk

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Uitdagende opdrachten Banner

Uitdagende opdrachten

Wil je het verschil maken? Je kunt op verschillende manieren via ons werken. Interim, vast, als trainee of als zzp’er.

Bekijk de beschikbare vacatures