Artikel

Annemarijn Lukassen: het is een proces van vallen en opstaan!

Author Image

Annemarijn Lukassen

Legal Trainee

22 juli 2019

Header image

‘Dit wordt een fantastisch jaar!’ is wat ik dacht toen ik hoorde dat ik was aangenomen op mijn eerste opdracht binnen het Yacht traineeship; Know Your Customer analist bij de Deutsche Bank in Amsterdam. Deze analisten functie, waarbij je onderzoek doet naar fraude, witwaspraktijken en terrorisme financiering, is mij op het lijf geschreven. Hierin kan ik volledig mijn ei kwijt als het gaat om onderzoek verrichten en zaken tot op de bodem uitpluizen. Deze baan overtrof dan ook al mijn verwachtingen! Ik kan dan ook niet wachten tot ik van start mag gaan. Lees hier het verhaal van Yacht Legal-trainee Annemarijn Lukassen.

Al binnen een week na mijn start bij Yacht trainees was ik zeker van mijn eerste opdracht. Hoe gaaf is dat! Maar, tegen de tijd dat mijn eerste werkdag begon, sloeg de paniek toe. Wat nu als ik de vaktermen en casuïstiek niet begrijp? Alle anderen veel meer ervaring en kennis hebben? Mijn Engels niet afdoende is? De eerste dagen loop ik dan ook wat onzeker rond en probeer ik zoveel informatie in mij op te nemen als mogelijk. Tenslotte is dit de baan die ik ontzettend graag wilde. En heb ik hiervoor heel mijn leven omgegooid, baan opgezegd en inboedel gepakt. Aan motivatie is geen gebrek. Maar zoals dat gaat met eerste werkdagen is het voor zowel werkgever als werknemer even wennen aan elkaar. Waar ik in de eerste weken nog niet alle namen van collega’s wist, was het voor de bank nog even zoeken hoe ze mij konden onboarden. In de weken die daarop volgen vind ik langzaam mijn weg. Niet alleen in het 24 verdiepingen hoge gebouw genaamd de Oval Tower, maar ook in de tal van systemen die bank rijk is. 

Het team

Het team waarin ik werkzaam ben doet onderzoek naar het internationaal groot-zakelijke portfolio van de bank. Online is er veel informatie over deze klanten te vinden, als je weet waar te zoeken. Soms zoek je wel uren lang het internet af naar informatie over bedrijfsstructuren, activiteiten van de relatie, uiteindelijk belanghebbende, jaarcijfers en informatie over het ontstaan van bedrijven, tot dat het profiel precies in elkaar valt. Het uitdagende van mijn werkzaamheden is dat geen enkel bedrijf hetzelfde is of hetzelfde doet. Dit maakt dat je continue uitgedaagd wordt verder te zoeken. Inmiddels heb ik dan ook aardig wat expertise opgedaan op het gebied van boorplatformen. Maar kan ik ook wat leuk feitjes vertellen over spaarsystemen van de hedendaagse tankstations.

Mijn ontwikkelproces

Tijdens deze opdracht werd ik na een tijdje gevraagd als teamcoördinator. Een heel gave kans waar ik direct volmondig JA tegen heb gezegd. Hier heb ik enorm veel van geleerd. Niet alleen inhoudelijk maar ook op het gebied van soft skills. In de functie van teamcoördinator ben ik geheel uit mijn comfort zone. Ik heb welgeteld één keer eerder leiding gegeven aan een team en dat was als animatrice op de camping. En dit is wel even andere koek. Ineens ben ik verantwoordelijk voor een capaciteit planning van circa 1200 files, meetings met verschillende stakeholders binnen de bank maar ook het welzijn van mijn team. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewoon nog mijn werkzaamheden als analist. Gedurende het uitvoeren van al deze verantwoordelijkheden, schroef ik de druk voor mijzelf op door ook nog is alles in één keer perfect te willen doen. Dat kan niet altijd goed gaan. Al denk ik heel eigenwijs natuurlijk zelf van wel. Maar al snel kom ik mijzelf tegen. Het is een (ontwikkel)proces van vallen en opstaan. Met veel vallen, struikelen en hinkelen.
Gelukkig sta ik er niet alleen voor en is er het vangnet van Yacht trainees. Het traineeship biedt een hele veilige omgeving om jezelf te ontwikkelen en te leren. Tijdens coachgesprekken, intervisie en trainingen is er namelijk uitgebreid de ruimte om deze situaties te bespreken. En worden er handvaten geboden hoe ik (en collega trainees) een volgende keer slimmer kunnen acteren op een soort gelijke situatie. Het is prettig om te sparren met klasgenoten en coaches. In de praktijk blijkt dat veel klasgenoten tegen zelfde soort issues aanlopen. Ookal is iedereen werkzaam in een ander vakgebied, toch kun je veel van elkaar leren.

Een nieuwe plek bij een nieuwe opdrachtgever

Inmiddels is het anderhalf jaar geleden dat ik gestart ben als Yacht trainee. Ik werk nog bij de Deutsch Bank inmiddels in de rol van Anti-Financial Crime analist. De kansen die deze bank mij heeft geboden zijn soms onwerkelijk. Over een paar weken eindigt voor mij dit leerzame avontuur bij de bank en zal ik bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Ik kijk met een grote glimlach terug op de afgelopen anderhalf jaar. Wat heb ik veel geleerd! Veel meer dan ik voor mogelijk had gehouden. Ondanks dat ik het ontzettend jammer vind om deze plek achter te laten, kijk ik er ook heel erg naar uit om alles wat ik heb geleerd toe te passen op een nieuwe plek bij een nieuwe opdrachtgever. Momenteel ben ik samen met de consultants van Yacht trainees Legal druk aan het kijken naar de mogelijkheden voor een vervolgstap binnen het Yacht traineeship. Een proces waarin ik mij erg gekend voel en veel met mij wordt overlegd. Anderhalf jaar geleden zou ik dit allemaal heel eng en onzeker hebben gevonden. Nu is er gezonde spanning maar ook veel rust. Het komt allemaal wel goed en je kunt nou eenmaal niet alles van te voren weten. Dat maakt het juist zo leuk avontuur! 

Wil jij net als Annemarijn het verschil maken bij opdrachtgevers in het vakgebied Legal? 

Ontdek de kracht van ons netwerk

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Kom naar een van onze Business Courses Banner

Kom naar een van onze Business Courses

Ontdek de mogelijkheden van het Yacht traineeship tijdens de Business Course. En maak kennis met de trainees, onze talent consultants en de #schoolofwork.

Meld je nu aan