Artikel

Hoe is het om te werken als IT professional? Lees de ervaring van Eric Kuik

Author Image

Eric Kuik

Infrastructuurarchitect DUO

25 juni 2019

Header image

Wat is voor jou werk dat ertoe doet? Werk waar je trots op bent? Werk dat je gelukkig maakt? Vraag het aan acht professionals en je krijgt acht totaal verschillende antwoorden. Lees hier het verhaal van Eric Kuik, infrastructuurarchitect bij DUO.

Voorop lopen doe ik het liefst achter de schermen

Op de 24e van de maand halen veel studenten opgelucht adem. Stufi is weer gestort. Eric Kuik weet er alles van. Hij is infra-architect bij DUO, de organisatie die studiefinanciering uitkeert, subsidies aan onderwijsinstellingen verleent en het grootste examenregister van Nederland bijhoudt. “Met mijn collega’s zorg ik ervoor dat alle IT-systemen van DUO optimaal samenwerken volgens de juiste randvoorwaarden. Zodat die student op tijd het juiste bedrag op zijn rekening ziet verschijnen. En dat dat ook nog allemaal veilig gebeurt.” Erics favoriete plek in de organisatie? Dat is het datacenter. “Voorop lopen doe ik het liefst achter de schermen. Hier, in het datacenter, komt alles samen. Kabeltjes, hardware, middleware, maatwerksoftware. Ik ben het liefst met veel verschillende dingen tegelijk bezig.”

Namens Yacht naar Silicon Valley

Toch realiseert Eric zich dat het datacenter van DUO er over vijf of tien jaar wel eens compleet anders uit kan zien. “Clouddiensten zijn enorm in opkomst. Dat maakt het minder aantrekkelijk voor bedrijven om zelf een datacenter te beheren.” Om met eigen ogen te zien hoe IT-bedrijven met deze uitdaging omgaan, vertrekt Eric binnenkort in het kader van een opleidingstraject namens Yacht naar Silicon Valley. “Heel interessant, want in mijn werk draag ik ook bij aan het creëren van een toekomstvisie. Beslissingen die we vandaag nemen op het gebied van architectuur moeten hierbij aansluiten. Op dit moment werken we daarom volop aan een cloudstrategie.” 

Ontwikkeling van soft skills

En dan is er nog die andere grote uitdaging: de implementatie van agile werken in de gehele IT-organisatie. Eric: “Het werk wordt op een andere manier georganiseerd. Dat vraagt om een cultuurverandering, en dat gaat niet altijd even makkelijk. Daarbij heb ik als interim professional wel een voordeel. Doordat ik via Yacht in veel verschillende functies en organisaties heb gewerkt – ik begon ooit als softwareontwikkelaar – kan ik me goed inleven in mijn collega’s en de verschillende teams bij DUO beter laten samenwerken. Door nieuwe werkvormen worden er andere eisen aan IT’ers gesteld. Dat merk ik zelf ook. In de loop der jaren zijn soft skills steeds belangrijker geworden. Dan is het fijn dat er binnen Yacht veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Elk jaar schrijf ik een persoonlijk ontwikkelingsplan en via een traineeship en de Yacht Academy heb ik me de laatste jaren sterk ontwikkeld op het gebied van presenteren, interviewen en reflecteren.”

Kennis delen met professionals uit andere vakgebieden

Niet alleen soft skills zijn belangrijker geworden voor IT’ers. Eric merkt ook een verschuiving naar andere vakgebieden. “Net had ik nog een overleg met Microsoft en Google. Het is belangrijk dat ik dan ook op de hoogte ben van financiële en juridische kaders, bijvoorbeeld als het gaat om privacy. Hiervoor maak ik graag gebruik van de kennis en ervaring van andere professionals uit het Yacht-netwerk. Ik bel ze op en dan gaan we even koffie drinken. In andere vakgebieden spelen zaken die impact hebben op IT, denk bijvoorbeeld aan lean werken. Mijn ervaring is dat bijna geen enkel probleem uniek is. De kennis van mijn netwerk geeft me een voorsprong in het oplossen van problemen voor mijn opdrachtgever.”

Wil jij net als Eric het verschil maken bij opdrachtgevers in het vakgebied IT?

Bekijk de mogelijkheden in jouw vakgebied

 

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen