Blog

Een Traineeship Finance bij Yacht

Author Image

Anouk van Berkum

Finance Trainee Yacht

06 november 2019

Header image

‘Finance, verandering & Yacht’ zijn drie termen mijn tijd bij Yacht goed beschrijven. Als Finance trainee ben je natuurlijk vaker bezig met verandering en zie je dit in alle aspecten van het traineeship terug. Lees hier de blog van Anouk van Berkum.

Zelf ben ik Finance trainee en begin ik net aan mijn tweede jaar. Daarbij hoort ook een nieuwe opdracht. Zo heb ik een opdracht als Business Analist bij de Technische Unie ingeruild voor een functie als Business Controller bij Big Bazar (de oranje/roze discounter). Part of the deal was wel dat de lease auto weer ingeruild werd voor de fiets. Daarom trotseer ik nu ‘s ochtends het fietsverkeer van Amsterdam #fitgirl.

Het verschil tussen bedrijven

Naast het verschil in vervoersmiddel, merk ik natuurlijk nog veel meer verschillen tussen mijn twee opdrachten. Twee bedrijven vinden die nog meer van elkaar verschillen was lastig geweest en dat maakt het enorm leuk. Waarbij het ene bedrijf een stabiele marktleider is, waar de focus veel meer ligt op huidige processen verbeteren, is het andere bedrijf nog volop in ontwikkeling en bezig haar plek in de markt te veroveren. Dit brengt beide een hele andere cultuur en sfeer met zich mee. Daarnaast is ook de plek en invulling van jouw rol als financial erg anders.

Financial trainee is data driven

Behalve dat de rol van de financial verschilt per bedrijf, is het hele vakgebied ook enorm aan het veranderen. Merk ik daar nou zelf ook echt wat van? Ja, absoluut! Vooral de term ‘datagedreven’ is aan de orde van de dag. De financiële afdelingen worden meer gezien als de kracht achter veranderingen en moeten andere afdelingen kunnen overtuigen, motiveren en enthousiasmeren om meer op data te gaan vertrouwen. Gelukkig maar voor mij, want ik heb het afgelopen jaar ontdekt dat ik mega enthousiast word van deze datatrend. Een groot deel van mijn werk bestaat dan ook uit het bouwen van prachtige rapportages om daar trends en opvallende zaken uit te halen, en deze vervolgens weer te delen met de business. Ik kan je vertellen, mijn dag vliegt voorbij.

Nu ik dit zo aan het typen ben, moet ik stiekem een beetje lachen. Als je mij vijf jaar geleden had verteld dat ik enthousiast zou worden van data en rapportages, dan had ik je voor gek verklaard. Dit is ook precies waarom ik het traineeship zo leuk vind. Je krijgt de kans om dit soort dingen te ontdekken en ook meer over jezelf te leren. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, want af en toe wordt een chaotische werkweek onderbroken door een trainingsdag. Dan verzamelen we met mede-trainees op locatie en ga je echt even stilstaan bij wie jij bent, wat je kan en wat je leuk vindt. Er zit voor mij binnenkort weer een training aan te komen en deze dagen zijn altijd een feestje voor iedereen. Naast dat het altijd mega gezellig is om je traineegenootjes weer te zien, leveren deze trainingen altijd interessante inzichten op.

Mijn volgende stap

En nu verder.. Ik zit voorlopig nog even goed bij Big Bazar. Maar ben wel aan het bedenken wat me nog vet lijkt om te doen binnen de komende jaren. Bijvoorbeeld werken bij een start-up of non-profit organisatie lijkt me weer een hele andere ervaring. Gelukkig kan ik er nog even over nadenken!

Wil jij net als Anouk het verschil maken bij opdrachtgevers in het vakgebied Finance? Check de ontwikkeltracks in Finance.

Gerelateerde artikelen & blogs

Kom naar een van onze Business Courses Banner

Kom naar een van onze Business Courses

Ontdek de mogelijkheden van het Yacht traineeship tijdens de Business Course. En maak kennis met de trainees, onze talent consultants en de #schoolofwork.

Meld je nu aan