Het coronavirus houdt de wereld in haar greep. Maatregelen die ongekend zijn om het virus in te dammen, stille straten en een surrealistische sfeer in de supermarkten. Het vakmanschap van een communicatieadviseur is nu hard nodig. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan draagt communicatie hierin een belangrijk steentje bij. Denk aan de actuele corona-communicatiemiddelen, zoals posters, affiches en online instructiefilmpjes.
Nieuwe wereld
Ook communicatie staat op de lijst van vitale beroepen. Noodzakelijk voor de informatievoorziening aan de samenleving, medewerkers en management tot aan het delen van de RIVM-richtlijnen. In deze tijden van corona-dreiging is doeltreffende communicatie van levensbelang. Ondanks de sociale distantie en veel bedrijven tijdelijk hun deuren sluiten. Een nieuwe wereld om te ontdekken vind ik, nu thuiswerken de norm is. De kunst van effectieve communicatie is om verbinding te leggen tussen de feiten en belevingswereld van medewerkers, maar ook van externe doelgroepen. Bijvoorbeeld door sociale media, website of een intranet. Juist in deze roerige tijden.
Stimuleren van initiatieven en verbinden
Tamboereren op de oer-Hollandse nuchterheid helpt dan niet. In crisistijd ontstaan zelfs de mooiste dingen. Op hetzelfde moment klonk onlangs door 180 radiostations in 30 landen: ‘You’ll never walk alone’. Onvergetelijk die verbroedering. En solidair zijn we met een welverdiend applaus voor artsen en verpleegkundigen. Interne communicatie voor een organisatie is net zo belangrijk. Wees hierin feitelijk en geef veelgestelde vragen een belangrijke plek. Het gaat immers om de reputatie van de organisatie waar je werkt, maar ook nog eens om de welzijn van medewerkers.
Uitgelezen moment
Stimuleren van initiatieven en verbinden vind ik, als communicatieprofessional, in deze tijden buiten kijf staan. Bijvoorbeeld bij het opzetten van een digitale werkomgeving waarbij op afstand communicatieadvies kan worden geven. En het is nu ook een uitgelezen moment om online trainingen te maken en te delen over bijvoorbeeld het maken van vlogs en podcasts.
Helpende hand
Want daar zit je dan thuis. Ook als communicatieadviseur. Een hele klus om medewerkers en management op afstand op de hoogte te houden van belangrijke bedrijfsinformatie. Nu ook kinderen thuisblijven kun je juist als communicatieadviseur een helpende hand bieden en daarmee verbinden. Ontwikkel bijvoorbeeld een nieuwe eenvoudige App gekoppeld aan de huidige bedrijfswebsite of intranet met actuele informatie en daarin ook leuke, grappige en creatieve initiatieven door medewerkers te laten delen.
Er is meer
Iedereen kent wel groepsbellen via WhatsApp, Skype of Facetimen. Maar er is meer. Bijvoorbeeld Facebook Digital Workplace om slimmer en leuker met elkaar te werken. Ook kun je daarmee videobellen via je mobiel. Slack is een optie, waarin je verschillende chatkanalen kunt aanmaken. Het grote voordeel is dat je een koppeling hebt met Google Drive. Daarnaast zijn Zoho Cliq of Fleep prima voorbeelden om te verbinden.
Online hutjemutje
Een andere suggestie is videobellen met Whereby. Met de gratis versie kun je een meetingroom opzetten en 4 collega’s uitnodigen om te vergaderen. Online hutjemutje met meer medewerkers? Geen probleem. Met Zoom kun je videobellen tot 1000 personen tegelijkertijd. Vooral handig als je kort en effectief wilt vergaderen, tot maximaal 40 minuten. En niet te vergeten Instagram Live Stories waar je elkaar meeneemt in een live-moment. Wanneer en waar je ook bent. Zo verbindt een communicatieprofessional in coronatijden.
Wil je meer weten en heb je meer tips of suggesties?
Stuur mij een bericht of naar een van mijn communicatiecollega’s. Ze helpen je graag. Maar bovenal: blijf gezond en let een beetje op elkaar.