Wat is voor jou werk dat ertoe doet? Werk waar je trots op bent? Werk dat je gelukkig maakt? Vraag het aan acht collega's en je krijgt acht totaal verschillende antwoorden. Lees hier het verhaal van Joris Stok, managing partner bij de adviestak van BMC, en onder andere adviseur voor de gemeente Rotterdam op het vlak van ruimtelijk-economische ontwikkelingen.
Echt iets bijdragen aan de maatschappij: dát geeft me energie
BMC, dat sinds 1 januari 2017 deel uitmaakt van Yacht, biedt al meer dan 30 jaar strategisch advies aan organisaties en partijen binnen de publieke sector. Van overheidsinstanties, woningcorporaties en ziekenhuizen tot onderwijs- en jeugdzorginstellingen. “In alles wat we doen staat de impact voor de inwoner, de leerling en de cliënt centraal”, vertelt Joris. “We hebben allemaal hart voor de publieke zaak en de overtuiging dat wij daar, samen met onze opdrachtgevers, het verschil kunnen maken. We bieden totaaloplossingen. Van advies tot en met de uitvoering, en altijd in partnership met onze opdrachtgever. Die dynamiek geeft me energie omdat ik echt iets bijdraag aan de maatschappij.”
Krachtige oplossingen voor de publieke sector
“Met de overname van BMC is de dienstverlening van Yacht completer geworden”, stelt Joris. “Strategisch advies is echt een aanvulling op het dienstenpakket van Yacht. Andersom kunnen wij, in onze adviesrol, onze opdrachtgevers nog beter vooruit helpen met het netwerk van Yacht. Ik en mijn BMC-collega’s houden er nu een veel groter professioneel netwerk op na. Waardevol voor de klant, maar ook voor ons als professional. Je hebt toegang tot meerdere typen opdrachten bij een grotere groep opdrachtgevers, en dus meer kansen om de volgende stap in je carrière te zetten. Bijvoorbeeld doorgroeien naar een functie als senior adviseur.”
Icoon van de nieuwe economie
In het krachtenveld tussen bestuur, organisaties en maatschappelijke partners, werkt Joris aan impactvolle experimenten en innovaties in het ruimtelijk en economisch domein. Dit doet hij als adviseur voor verschillende opdrachtgevers, zoals de gemeente Rotterdam. “Via het project SCALE-UP adviseer ik de gemeente hoe ze bedrijven kan ondersteunen die willen investeren in de Rotterdamse economie. Daarbij draait het vooral om innovaties die de procestechniek schoner en duurzamer maken. Oftewel, de switch van fossiele brandstoffen naar energieneutraal. Dit proces faciliteren we door ‘groene’ ondernemers en starters te koppelen aan grote industriële spelers. De Dutch Windwheel is een fantastisch voorbeeld van die samenwerking. Meer dan 16 bedrijven, grote en kleinere partijen, werken aan hét icoon van de nieuwe economie: een architectonisch pronkstuk van 120 meter hoog, waarin allerlei technische en technologische innovaties samenkomen.”
Partner in verbetering
Joris adviseert de gemeente Rotterdam over hoe zij haar partner rol kan vervullen richting corporate bedrijven en start-ups. De kansen voor opschaling staan centraal. “Ik ben er trots op dat het mij lukt om de instrumenten die de overheid heeft ook echt te vernieuwen. Bijvoorbeeld door budgetten slimmer in te zetten. Dat zijn innovaties die ervoor zorgen dat de overheid slimmer acteert, starters kunnen opschalen, en grote industrieën verduurzamen. En daar word ik dan weer heel enthousiast van. Stel je nou eens voor dat de technische innovaties uit de Dutch Windwheel over de hele wereld vermarkt kunnen worden. Dat zou toch geweldig zijn? Natuurlijk, mijn bijdrage daarin is maar een klein onderdeel. En zo hoort het ook. Want alleen samen met anderen bereik je concrete resultaten. Als BMC’ers zijn wij echt een partner in verbetering.”
Wil jij net als Joris het verschil maken bij opdrachtgevers in de publieke sector?