Blog

Trump, Docker en sex speeltjes - The Next Web wrap-up

Author Image

Jasper Roel

Senior Developer / Architect

27 juni 2017

Header image

Toch geen onderwerpen die je makkelijk in een evenement verwerkt, maar bij The Next Web Conference in Amsterdam gingen ze vloeiend in elkaar over. Vorige week bestond uit 2 dagen waar in een rap tempo keynotes van 20 minuten elkaar opvolgden. We waren hier met een klein team van Most Dev aanwezig om ons te laten inspireren en om zelf wat toe te voegen aan de alsmaar groeiende IT wereld.

Highlights

Highlights waren onder andere de 'innovatiebox' van Adobe, gepresenteerd door Mark Randall, met een mooie visie op het concept innovatie en de vaak misbruikte term 'dream job':

'A dream job is pouring 1000 hours of sweat and work into technologies that will not love me back. It's the impact it has on the lives of others.'

Of Jeremy Burge van Emojipedia, die uitlegde dat sommige bloem-emoji's door jongeren worden gebruikt voor drugs, en hoe Apple voor 'gun' een waterpistool gebruikt en wat voor verwarring dit voor berichtjes betekent; op Android wordt het een echte revolver, waardoor een onschuldig smsje ineens bedreigend overkomt.

Maar ook hoe techniek en 'connected devices' ons leven overnemen  met alle gevolgen van dien. Ovens en lampen die niet meer uit kunnen omdat Amazon eruit ligt, huishoudelijke apparaten die slecht (of niet) beveiligd zijn waardoor ze op afstand overgenomen worden. En hoe bewaken we iemands privacy als sexspeeltjes hun gebruiksstatistieken naar 'de cloud' sturen. Zoals Mikko Hypponen van F-Secure het mooi verwoordde: 'Data is the new oil'. Ook had hij enkele ideeën over hoe het beter kan, met de aankondiging van een nieuwe gizmo die al deze apparaten veilig zal houden. Eerlijk gezegd ben ik benieuwd of dat niet een druppel op een gloeiende plaat is, maar het is zeker een stap in de juiste richting.

The Next Web

The Netherlands seconds

Met zoveel Amerikaanse speakers kon het wellicht niet uitblijven, maar het aantal keren dat we speakers hoorden over president Trump - gepast of ongepast - was meer dat ik zou verwachten van een Nederlandse technologie conferentie. Er was zelfs een heus 'telefoongesprek' opgezet tussen de host (en zeer grappige) Pep Rosenfeld en 'Donald Trump', waar ze spraken over technologie en, fake news.

Een serieuzer onderwerp was hoe snel we de Hyperloop in Nederland (en Belgie, Frankrijk en Duitsland) kunnen gaan uitbrengen.” In vier jaar”, zegt Tim Houter, in een heel positief verhaal waarin we leren dat we dan al met 1200 km/h in een half uur van Amsterdam naar Parijs kunnen. Geen files, met persoonlijke pods en (hopelijk?) veilig en voor weinig geld. Ik ben heel benieuwd, zeker een technologie om te blijven volgen.

Round tabel over docker

Voor mij was het ook een bijzonder evenement. Ik mocht  als kennisdeskundige een Round table discussie leiden over Docker. Tien ambitieuze jongeren schoven aan om een wervelwind aan vragen te stellen over deze nieuwe techniek en meer te leren over hoe het (goed) gebruikt kan worden. De energie van de jongeren en hun enthousiasme waren inspirerend en hopelijk hebben ze er iets van geleerd.

Al met al een zeer geslaagd event waar ik veel interessante sprekers heb gezien en waar ik zelf ook een mooie bijdrage heb kunnen leveren.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen