Blog

Sneller ontwikkelen

Author Image

Christiaan de Jong

Projectmanagement Officer

07 december 2016

Header image

De administratie thuis, planning van weekendjes weg en initiatieven doorpakken; ik vind het mooi en besloot deze aspecten te zoeken in mijn werk. Zo kwam ik in contact met Yacht voor de rol van projectmanagement officer. Als projectmanagement officer ben ik verantwoordelijk voor de interne organisatie van een business- of IT-project/programma. Een project kan in allerlei vormen opgezet worden, afhankelijk van het doel.

Inmiddels heb ik ruim vijf jaar, bij mooie bedrijven in verschillende branches, mogen bijdragen aan de business op het vlak van projectmanagement. De variatie, uitdagingen en samenwerkingen met steeds weer andere professionals leiden tot nieuwe inzichten en inspiratie.

Agile werkwijze

In de wereld van IT-projecten raast er een nieuwe wind, namelijk die van Agile, waarvan de scrum-methodiek de bekendste is. In zogenaamde iteraties werken teams aan producten zodat er sneller een werkend product opgeleverd en in de markt gezet kan worden. De business kan dan samen met de productowner afstemmen om het product verder te finetunen. Minder vergaderen, meer realiseren dus. Tot zover de theorie.

workshop agile werken
Workshop agile werken

Transitie

Je kunt er natuurlijk voor kiezen in korte tijd de Agile-werkwijze te implementeren, maar de praktijk kan weerbarstig zijn, zeker als de bedrijfskritische processen binnen een organisatie geraakt wordt. In de transitiefase naar Agile werken zullen er nog veel taken blijven liggen. Een projectmanagement officer kan hierin bijdragen door alle taken op te pakken die niet direct tot de corebusiness van het scrumteam horen, zoals ondersteuning bij planningssessies en retrospectives, rapporteren over voortgang en risico’s aan de business. Ook iets als de bestede punten per iteratie (de zogenaamde velocity) in verhouding met het totale budget, kunnen interessante stuurinformatie opleveren over de productie.

Trend

Zodra er Agile gewerkt wordt, zou gekeken kunnen worden naar schaalbaarheid. Deze trend wordt steeds meer zichtbaar. In dit geval van meerdere scrumteams die aan verschillende backlogs werken, is het zaak te focussen op de belangrijkste businessdoelen in combinatie met wat de eindklant wenst. Hier kan een projectmanagement office zeker bij helpen.

Over Christiaan de Jong

Ik ben een pragmatische en resultaatgerichte interim professional met ruime werkervaring op gebied van projecten, gecertificeerd in Scrum, IPMA, P3O en Prince2 en heb gewerkt voor opdrachtgevers zoals NS, FrieslandCampina en Ziggo. Ik werk graag binnen een informele werksfeer waarin resultaatgericht wordt gewerkt. In mijn vrije tijd maak ik graag verre reizen en ben ik fervent hardloper.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen