De vraag naar IT developers is nog steeds niet te stoppen. Vacatures blijven oppoppen als paddenstoelen en de developers zelf worden overstelpt door de vele LinkedIn berichten en Inmails. Wat zijn nu eigenlijk de harde cijfers? Blijft de vraag maar groeien, of is het plafond inmiddels in zicht? En wat wil de developer nu zelf eigenlijk in een baan?
C#.net developer gezocht
LinkedIn staat er vol mee: vacatures en berichten waar gevraagd wordt naar developers. Developers worden overspoeld met een eindeloze stroom van Inmails waarbij de ene na de andere ‘top vacature’ wordt aangeprezen. Developers hebben banen en opdrachten voor het oprapen. Ondertussen wordt hun eisenpakket steeds uitgebreider. Ik sta ondertussen niet gek meer te kijken als professionals opdrachten afwijzen omdat het niet op fiets afstand is maar een half uur met de auto. Kandidaten willen werken voor een maatschappelijk verantwoorde organisatie en hebben vaste thuiswerkdagen als harde eis.
De krapte op de IT arbeidsmarkt voor IT developers blijft nog steeds groeien.
De cijfers liegen er niet om. De vraag naar developers blijft nog steeds groeien. Binnen Yacht gebruiken wij de tool ‘Yacht Insights on Professionals’ om de arbeidsmarktkrapte in beeld te brengen, waarbij data van o.a. CBS, Eurostat en het UWV worden gebruikt. In deze tool is duidelijk te zien dat de vraag naar developers nog steeds blijft toenemen en nog niet zijn top heeft bereikt. Waar de vraag in het 2e kwartaal van 2016 nog 32.766 developers bedroeg, is deze in het 2e kwartaal van 2017 alweer opgelopen naar 38.961 en slechts een aanbod van 5.260 developers. PHP, .NET en Java zijn daarbij nog steeds de meest gevraagde disciplines.
Vraag naar IT personeel gestegen met 32%
Uit een analyse van Yacht ‘trends en ontwikkelingen over het 2e kwartaal 2017’ zien we een stijging van de vraag naar hoogopgeleide IT’ers in het algemeen: Een groei van 32% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is daarbij dat de sterkste groei naar hoogopgeleid IT personeel in Zuid-Holland is, gevolgd door Noord-Brabant. IT breed is er een groei van 23% van het aantal hbo+ vacatures ten opzichte van 2016.
Slechts 3% IT'ers actief op zoek naar een baan
Genoeg te kiezen dus voor de developer. Al blijkt dat slechts 3% van de IT’ers zelf actief op zoek is naar een baan, ten opzichte van 9% van de totale Nederlandse beroepsbevolking. Daarbij gaan steeds meer IT’ers op medior niveau als ZZP’er aan de slag. Op dit moment zijn dit 50.000 IT’ers, zo’n 12 tot 14% van het totaal aantal werkenden in de sector. De vrijheid om zelf projecten te kunnen kiezen in combinatie met een fors uurtarief, wat ook nog steeds oplopend is, maakt dat een vaste baan steeds minder aantrekkelijk wordt voor deze groep.
Salarissen in de brache stijgen nauwelijks
Het is duidelijk dat de vraag groot is, alleen maar stijgt en er weinig developers echt actief op zoek zijn naar een andere baan. Je zou denken dat alles dan uit de kast wordt getrokken om mensen toch te verleiden om wél een overstap te maken. Helaas blijkt uit onderzoek en ervaring in de praktijk dat er door organisaties nog onvoldoende wordt ingespeeld op de behoefte van developers in een baan. Uit eigen onderzoek van Randstad Groep Nederland blijkt dat salaris nog steeds dé belangrijkste arbeidsvoorwaarde is voor software ontwikkelaars (80%). Helaas zien wij als intermediair in IT professionals dat salarissen voor vaste posities nog nauwelijks stijgen, terwijl er een schreeuwende vraag is naar developers voor vaste functies. Het bedrijfsleven speelt hier beter op in dan bijvoorbeeld de overheid. Er zijn echt wel organisaties die bereid zijn concessies te doen of bijvoorbeeld creatieve oplossingen bedenken zoals een ‘arbeidsmarkttoeslag’ om talent binnen te halen, maar overal stijgen de salarissen niet of nauwelijks.
Thuis- en flexwerken voor developers opvallend belangrijk in keuze voor een baan
Naast salaris worden flexibele werktijden (58%), het volgen van opleiding / ontwikkeling (42%) en de mogelijkheid om thuis te werken (39%) genoemd als een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden door developers. Opvallend is dat in andere beroepsgroepen thuis- en flexibel werken een stuk minder belangrijk wordt gevonden, maar bij developers bovenaan de lijst staat. Ondanks dat Nederland internationaal koploper is op het gebied van flex- en thuiswerken blijkt dit in de praktijk toch tegen te vallen of slechts minimaal doorgevoerd te zijn in een organisatie. Vanuit mijn eigen netwerk van developers zie ik dit ook zeker terug en wijzen developers regelmatig een baan of opdracht af omdat flex- en thuiswerkopties niet of beperkt mogelijk zijn. Laatst sprak ik iemand die compleet op een functie afhaakte omdat de organisatie (wat zeker een technisch innovatieve club is) nog een kloksysteem gebruikte.
Sta je open voor een nieuwe uitdaging?
Als developers dan toch zoeken of open staan voor een overstap vindt het grootste gedeelte online een nieuwe baan (89%), maar geeft het merendeel aan liever zelf te zoeken dan overstelpt te worden door de vele berichten via LinkedIn. Ondertussen is het voor organisaties de uitdaging om developers te bieden naar dat waar ze op zoek zijn in deze slag om IT talent. Het is vandaag de dag niet meer de vraag wat jij als developers voor een organisatie kan betekenen, maar wat een organisatie voor jou als developer kan betekenen.
Over Suzanne Rasmijn
Suzanne is IT Recruitment Consultant bij Yacht Rotterdam en is gespecialiseerd in de bemiddeling van software developers.
Bronnen
- Yacht Insight on Professionals (YIP) tool, Yacht
- Beroepen en Arbeidsmarkt Survey software- en applicatie ontwikkelaars, Randstad
- Vakbericht Yacht IT