Blog

Meet & Greet Siemens: elkaar helpen om het blikveld te vergroten

Author Image

Wilco Meewis

Sr. Engineer, Project Manager - eL-Tec elektrotechnologie

06 oktober 2016

Header image

Als je in de context van je werk wordt gevraagd, wie je zou willen ontmoeten en met wie je zou willen praten, moest ik direct denken aan wat voor mij een bepalende partij is in mijn technische wereld. Dat is Siemens, een groot technisch bedrijf met vele takken van sport, zoals de industriële automatisering.

Meet & greet in de wereld van industriële besturingen

Van oorsprong ben ik elektronica ontwerper en heb ik mijzelf doorontwikkeld  naar projectleider en programmeur van industriële besturingen. Ik bedenk, maak en organiseer klantspecifieke besturingen voor machines, zowel industrieel als maritiem. Siemens is wat mij betreft de voorloper in deze wereld. En doordat ik meegedaan heb aan een onderzoek bij Yacht waarbij ik mijn inspiratiebron moest aangeven, kon ik ineens daadwerkelijk kennismaken met iemand van dit bedrijf! Ik heb Zeljko Simic mogen ontmoeten, Head of Factory Automation, de man die weet wat er speelt en waar het naartoe gaat in de industriële automatisering.

Prachtkans

Als techneut moet je bijblijven met allerlei technische ontwikkelingen. Je kunt vandaag niet meer de techniek van gisteren toepassen, maar je moet juist de ontwikkelingen van morgen in de gaten houden. Wat een prachtige kans om dan met één van de mensen van Siemens in gesprek te gaan over de techniek en de toekomst daarvan.

Meet & Greet Siemens: elkaar helpen om het blikveld te vergroten
Meet & Greet Siemens: elkaar helpen om het blikveld te vergroten

Toekomstbeeld

Op dit moment begint de 4e industriële revolutie zich af te spelen, gericht op het efficiënter maken van het productieproces door integratie van machines en internet. In de industriële besturingswereld wordt hiervoor veel data door sensoren gegenereerd en, alhoewel de besturing deze data niet nodig heeft, willen we wel de beschikking hebben over deze data. Dit is iets om rekening mee te houden met het ontwerpen van nieuwe systemen, dat dus meer moet gaan omvatten dan de primaire functie van een besturing.

Waar Zeljko mij verder op wees, is dat het ontwerpen van nieuwe besturingen anders gaat worden. We zullen in de nabije toekomst de besturing ontwerpen en vooraf testen in een virtuele omgeving. Het zal zover kunnen gaan dat de echte machine per direct in bedrijf kan worden genomen als de virtuele testen zijn afgerond. Misschien wel zonder de echte machine ooit te zien.

Betere instroom

Ook spraken we over het opener en universeler toepassen van software tussen verschillende merken van besturingen. Dit is vooral belangrijk om de door de programmeur gemaakte code (software) breder te kunnen inzetten.

Een ander aspect is het hergebruik van de code. Het zou efficiënter zijn als deze ook op andere merken en typen besturingen gebruikt kan worden. Nu moet een programmeur voor elk merk en type specifieke kennis hebben om het te kunnen gebruiken. Het zou de instroom van nieuwe programmeurs laagdrempelig maken. Want dat is nu best een probleem. Gelukkig is Siemens hier al mee bezig door middel van open platformbesturingen.

Techneuten onder elkaar

Door onze wederzijdse interesse hebben we uiteindelijk twee uur met elkaar gesproken. Dat is op zich niet vreemd, maar wel kenmerkend: techneuten onder elkaar praten nu eenmaal graag en makkelijk over techniek. Techniek is continu in beweging en iedereen ervaart en ziet dit anders. Wat is het dan mooi dat we elkaar kunnen helpen om het blikveld te vergroten! Dit gesprek is daarvan het bewijs. Zo hoop ik dat het werk dat ik nu doe, er later ook nog toe zal doen.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen