Blog

Netwerk benutten voor de perfecte match

Author Image

Bart Wijman

Recruitment consultant Banking & Insurance Yacht

31 januari 2017

Header image

Een hypotheekadviseur is een hypotheekadviseur zou je denken. Maar de organisatie waarvoor je werkt kan een enorm verschil maken voor de invulling van je functie. De ene is commerciëler dan de andere en elke opdrachtgever heeft zijn eigen bedrijfscultuur. Bank of China en Argenta, met een echte Brabantse cultuur, zijn bijvoorbeeld twee totaal verschillende werelden. Voor mij als recruitment consultant Banking & Insurance bij Yacht, is het de kunst om de geschikte professionals te vinden voor banken en verzekeraars in de hele Randstad; van Breda tot Alkmaar en Utrecht. Het gaat dan om zowel detachering als werving en selectie en zzp.

Diepgaande gesprekken

De juiste skills en ervaring zijn belangrijk voor een goede match, maar zeker ook of iemand qua persoonlijkheid en ambities past bij de organisatie. Hoe je daarachter komt? Door gesprekken met mensen te voeren. Die zijn soms best diepgaand. Dan vraag ik bijvoorbeeld: ‘Waarom wil je iedere ochtend opstaan om naar kantoor te rijden?’ Ik vind het leuk om veel met mensen te praten, hun drijfveren te achterhalen en zo tot een match te komen.

Psychologie

In de gesprekken die ik voer met professionals, komt mijn achtergrond in de psychologie goed van pas. Ik zet bepaalde gesprekstechnieken en non-verbale communicatie in om kandidaten op hun gemak te stellen, te motiveren om verder te vertellen en te laten zien dat ik actief luister. Oogcontact, iets naar voren leunen en af en toe een knikje hebben vaak al een groot effect. Ook maak ik gebruik van de STARR-methodiek (situatie, taak, actie, resultaat, reflectie). Door vragen te stellen over hoe iemand handelde in een concrete situatie, ontdek ik bijvoorbeeld of iemand daadkrachtig is. STARR wordt ook veel gebruikt bij sollicitatiegesprekken. Daarom leg ik de methode altijd eerst uit aan de professionals. Vervolgens oefenen we. Zo bereid ik ze voor op sollicitatiegesprekken.

blog Bart Wijman: Netwerk benutten voor de perfecte match
Blog Bart Wijman

Snel de juiste professional vinden

Sinds oktober 2015 werk ik bij Yacht. In ruim een jaar tijd heb ik een groot netwerk opgebouwd, van collega-recruiters in andere regio’s én van professionals. Nu merk ik dat mijn netwerk zijn vruchten begint af te werpen. Opdrachtgevers willen namelijk het liefst per direct iemand hebben. Vaak is er een deadline van 48 en soms zelfs 24 uur waarbinnen ik een professional moet vinden, leren kennen én salarisafspraken moet maken. Bovendien hebben professionals in Banking & Insurance ook steeds meer te kiezen. Dan is het handig als je al mensen kent voordat de vacature er is. Zo was er een professional die weg moest bij een grote bank in Nederland en al maanden thuis zat. Ik had al een paar keer met hem gesproken, en toen ze bij Bank Mendes Gans iemand zochten, dacht ik meteen aan hem. Hij kon daar direct aan de slag en is heel blij met zijn nieuwe job. Dat geeft mij ook weer voldoening.

Goede begeleiding

Als psycholoog was ik in eerste instantie natuurlijk helemaal niet thuis in de bank- en verzekeringssector. Wat voor functies bestaan er allemaal? Met welke processen en wet- en regelgeving heb je te maken? Ook daarbij ondersteunt mijn netwerk me. Bij collega’s en werkende professionals kan ik altijd terecht met vragen. Dan bellen we even of we drinken samen koffie. Dat helpt mij bij de werving en bij de HR-gesprekken die ik met professionals voer. Want een professional vinden en matchen is één ding, maar goede begeleiding is minstens zo belangrijk. Als iemand bijvoorbeeld even niet weet welke carrièrestap hij of zij moet maken, adviseer ik daarin. Vaak geef ik professionals ‘huiswerk’. Schrijf op welke aspecten je wel en niet leuk vindt aan je huidige baan of praat eens met mensen van andere afdelingen. Ambieer je een specifieke functie? Vraag dan aan iemand met die baan hoe hij of zij daar terecht is gekomen. Professionals moeten soms echt iets overwinnen om zo’n gesprek aan te gaan, maar dat maakt het juist extra waardevol. Andere keren breng ik kandidaten in contact met de Yacht Academy, voor inhoudelijke opleidingen, of Matchpoint, een onderdeel van Yacht dat professionals coacht, traint, helpt en adviseert.

Ontdekken en ontwikkelen

Net als onze professionals ben ik zelf ook nog bezig om te ontdekken waar mijn kracht ligt. Coaching vind ik erg leuk en ik wil graag leren hoe ik professionals nog beter kan ondersteunen, maar wie weet wil ik straks ook wel de saleskant op. Yacht biedt in ieder geval ruime mogelijkheden om me verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld met workshops en cursussen.

Over Bart Wijman

Bart Wijman is recruitment consultant Banking & Insurance bij Yacht. Als recruiter matcht hij professionals aan banken en verzekeraars in de hele Randstad. Bart richt zich op zowel detachering als werving en selectie en zzp, met name voor klanten waarvoor bij Yacht nog groeikansen liggen.

Gerelateerde artikelen & blogs