Blog

Finance zit in de lift

Author Image

Marcel van Boeijen

Finance manager

30 maart 2017

Header image

Woensdag 15 maart was er een bijeenkomst van de FMCLUB met wederom een leuk programma! Het programma startte met een presentatie van Misja Bouma, Business Development Manager Finance bij Yacht over de trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Finance. Het landelijk onderzoek van Yacht laat een stijgende lijn zien in de vraag naar financials.

Financials zijn zeer tevreden en loyaal

De stijgende vraag richt zich vooral op auditors en (assistent) controllers. De aanbod van financials blijft gelijk en niet volatiel; de meeste financials zijn zeer tevreden met hun werk en loyaal aan hun werkgevers. Kortom: Finance zit in de lift!

Blijf apart op de datakwaliteit, kijk of het beter kan

Na de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt was er een korte masterclass Excel. Volgens sommigen wordt Excel beschouwd als “the most dangerous software in the world”; voorbeelden te over van foute spreadsheets hebben geleid tot de ondergang van bedrijven. Maar is dat wel zo? Vaak is het de onkunde van de gebruikers van Excel die leiden tot fouten in de sheets. Forensic auditor Hans van Dorth liet ons aan de hand van een aantal voorbeelden zien welke fouten regelmatig gemaakt worden en op welke wijze deze fouten konden worden opgelost. Eyeopener van deze masterclass: ook al heb je veel kennis van Excel, blijf alert op de datakwaliteit en kijk of het beter kan.

Make peace with what you can't control

Het programma werd afgesloten met een boeiende masterclass van Gianni Piazza over projectcontrol. Als projectleider van grote projecten zoals -2e Maasvlakte, Betuwelijn, dijkverzwaringsprojecten en Randstadrail- heeft hij een schat aan ervaringen op gebied van businesscases, risicomanagement en wispelturige opdrachtgevers en dergelijke. Hij is dan ook nauw betrokken bij de nieuwe opleiding tot Register projectcontroller. De projectcontroller moet niet van buiten naar binnen kijken, maar in het projectteam meedraaien. Het gaat om projectbeheersing; hou focus op scope, tijd, geld en kwaliteit. Uiteraard moet de basis (administratie) op orde zijn, maar wat mij het meeste is bij gebleven is hoe belangrijk de soft skills zijn voor de project controller. Of zoals Gianni het zei: “Make peace with what you can’t control”.

Het leuke van deze meetings is dat je inzicht krijgt in de wijze waarop andere professionals uitdagingen aangaan en oplossen. Na afloop van de meeting heb je bovendien een mooie gelegenheid om je netwerk verder uit te breiden.

Gerelateerde artikelen & blogs