Blog

'Na winst van de racing challenge IT nu naar Spa-Francorchamps'

John Leenaerts

Softwaredeveloper

27 november 2017

Header image

Vijftien pittige IT-vragen, drie laps, één winnaar. Voor de derde keer organiseerden Randstad en Yacht de Racing Challenge, samen met het team van Williams Racing. Een online challenge, met dit jaar de focus op IT. In een serie van drie laps legden de IT-professionals van Williams Racing pittige IT-vragen voor aan deelnemers uit Nederland, Griekenland, Hongarije, Polen, Zweden en de Verenigde Staten. Het doel: als snelste zo veel mogelijk goede antwoorden geven in elke lap. Na een spannende onlinestrijd werd John Leenaerts de overallwinnaar. En dat tot zijn eigen verrassing.

Min of meer toevallig ontdekte ik de aankondiging van de Racing Challenge IT in mijn tijdlijn van Facebook en LinkedIn. Ik houd wel van een uitdaging, zeker als de vragen zo goed aansluiten op mijn vakgebied. Als softwaredeveloper bij Hazera werk ik aan het ERP-pakket om onze bedrijfsprocessen te ondersteunen, los ik IT-gerelateerde problemen op en bied ik gebruikersondersteuning. Veel van die aspecten zag ik terug in de vragen van het IT-team van Williams. Dat maakte de challenge voor mij extra interessant en uitdagend.

INFORMATIEBEVEILIGING

Eigenlijk heb ik niet zo heel veel met de racesport, maar ik vond het mooi om in de challenge de verschillen en overeenkomsten te ervaren. Waar loopt een Formule 1-team tegenaan op IT-gebied? En wat is de relatie met mijn vakgebied? Het beschermen van bedrijfsgeheimen is zo’n raakvlak. Tijdens een grand prix telt elke honderdste van een seconde, en Williams wil natuurlijk voorkomen dat anderen toegang hebben tot hun datagegevens. Ook in mijn werk speelt informatiebeveiliging een belangrijke rol. Die vragen over IT-security lagen me dus wel. Bijvoorbeeld hoe machines veilig verbinding kunnen maken met het netwerk. Terwijl ik op de vraag hoeveel data er in één raceweekend gegenereerd wordt, echt moest gokken. Gelukkig zat ik met 250 GB precies goed.

Racing Challenge IT

NAAR GRAND PRIX SPA-FRANCORCHAMPS

Al tijdens de eerste lap merkte ik dat het om echt praktische IT-vragen ging. Mooi, maar geen enkele vraag was appeltje-eitje. Sterker nog: het viel me best tegen. De week erna toch weer meegedaan en die ronde wist ik te winnen. De laatste vragenronde ging ik er dan ook eens goed voor zitten, maar haalde geen topnotering. Ik was dan ook enorm verbaasd om te horen dat ik de overallwinnaar van de Racing Challenge IT was geworden. Een hele eer! En dan ook nog met een mooie hoofdprijs: twee weekendtickets voor de Formule 1-race van Spa-Francorchamps, volgend jaar augustus. Mijn dochter wil heel graag mee om Max Verstappen aan te moedigen, en uiteraard supporteren we dan ook het team van Williams. Inmiddels volg ik Yacht en Randstad actief via van mijn socialmediakanalen, zodat ik de volgende IT Challenge niet mis. Superleuk om te doen, of je nu wint of niet.

John Leenaerts (45) uit Achtmaal is softwaredeveloper bij Hazera in Made, onderdeel van de internationale Franse landbouwcoöperatie Limagrain Groupe. Hazera is actief in de veredeling, productie, bewerking, marketing en verkoop van een breed assortiment groente- en veldzaden.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen