Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zijn continue in ontwikkeling. Functies veranderen, eisen van werkgevers veranderen. Dit is sterk zichtbaar in de selectieprocedure van beleidsmedewerkers voor gemeenten. Als recruitment consultant zie ik hoe belangrijk competenties zijn geworden. Kennis en ervaring zijn niet meer doorslaggevend, maar persoonlijkheid, motivatie en vaardigheden bepalen de beslissing. Welke competenties zijn belangrijk en hoe kun je als (aankomend) beleidsmedewerker voldoen aan dit veranderde profiel?
Verandering
Beleidsmedewerker binnen een gemeente: een functie die beïnvloed wordt door zowel interne als externe veranderingen. De gemeentelijke organisatie beweegt de laatste jaren sterk door decentralisaties. Innovatie en transformaties zijn nodig om klantgericht, organisatorisch sterk en financieel gezond te blijven. Als beleidsmedewerker kun je hierin voorop lopen. Hoe? Door de actuele ontwikkelingen te volgen, te analyseren en hierop in te spelen met je beleidsstukken.
Eigenaarschap
Dat betekent dat eigenaarschap een steeds grotere rol speelt. Hoewel mooie beleidsstukken en inhoudelijke verantwoording ook in de toekomst de basis vormen, heb je als beleidsmedewerker steeds meer zelf de regie in handen. Zoek je proactief de samenwerking op met consulenten? Benut je de ruimte om beleid toe te passen in haalbare projecten met inwoners en maak je zo een statement vanuit de gemeente? Dan ben je een beleidsmedewerker 3.0.
Omgaan met mondige inwoners
De samenwerking met inwoners vraagt om beleidsmedewerkers met specifieke competenties. De drempel om contact op te nemen met de gemeente is voor veel mensen steeds lager geworden. Inwoners zijn kritisch richting wethouders en ambtenaren en verwachten snel reactie. Beleidsmedewerkers kunnen hierin een belangrijke rol op zich nemen door hoofd- en bijzaken te scheiden en tot de kern te komen van zo’n kritische noot. Het opstellen van een formele reactie kan een strakke deadline hebben, dus ad hoc kunnen werken is noodzakelijk.
Externe contacten onderhouden
Een andere verandering is dat beleidsmedewerkers in toenemende mate externe contacten onderhouden met personen en instanties. Denk aan het versterken van samenwerking met ketenpartners, om zo actueel en haalbaar beleid te ontwikkelen. Ook bemiddeling in conflicten of inhoudelijk advies in lastige casussen kunnen onderdeel zijn van je takenpakket. Juist hierbij is het goed om je bewust te zijn van je houding en gedrag. Persoonlijkheid, sociale en communicatieve vaardigheden maken dan het verschil.
Wanneer ben jij de beste match?
De veranderingen in de taken van een beleidsmedewerker hebben direct invloed op het selectieproces. Heb je de minimaal noodzakelijke kennis en ervaring in huis? Dan wordt de keuze bepaald door persoonlijkheid en vaardigheden. In de ene gemeente is er behoefte aan een energieke, extraverte medewerker; in een andere gemeente is juist een nauwkeurige, zelfstandige analist nodig. Of jij de opdracht binnensleept, hangt af van een aantal factoren: welk type werkzaamheden ligt klaar en match je als persoon, als collega en tot slot qua werkervaring?
De extra plus
Het cv van de ideale beleidsmedewerker bevat in ieder geval een relevante wo-opleiding, plus werkervaring in exact dezelfde functie, plus een volledige bijscholing in wetswijzigingen. Een match op cv is echter niet langer een garantie voor succes. Daarom hecht ik waarde aan persoonlijk contact met beleidsmedewerkers. Om samen op zoek te gaan naar die extra plus, waardoor jij de volgende stap in je carrière kunt zetten.
Deel jouw verhaal
Om in deze veranderende arbeidsmarkt ‘de plus’ te kunnen blijven, heb ik ook ontwikkeling nodig. Kun jij een aanvulling geven op mijn kennis? Wil jij delen hoe jouw loopbaan zich blijft vernieuwen en waarmee jij je onderscheidt? Je bent altijd welkom voor een goed gesprek.
Over Hendrikje Mulder
Hendrikje Mulder is als recruitment consultant voor Yacht gespecialiseerd in het matchen van vraag en aanbod voor management en beleid in het sociaal domein. Ze wordt enthousiast van vraagstukken op het snijvlak van psychologie en bedrijfskunde. Energie haalt Hendrikje uit de gesprekken die ze voert met professionals: gelijkwaardig, van persoon tot persoon.