Blog

Tweetrapsraket op weg naar een veilig digitaal Nederland

Author Image

Jasper Roel

Senior Developer / Architect

21 november 2017

Header image

Hoe maken we van Nederland het veiligste land om digitaal te werken en te leven? Die vraag stond dit jaar centraal bij The Challenge IT, een initiatief van Yacht en het Financieel Dagblad. Drie finalisten presenteerden op woensdag 15 november hun idee tijdens de grote finale in De Fabrique in Utrecht. Met zijn pitch wist Jasper Roel het publiek en de jury te overtuigen; met de titel beste IT-professional 2017 als resultaat. De 34-jarige Amsterdammer blikt terug op een enerverende en leerzame challenge.

Wauw, wat een belevenis om voor zo’n groot publiek en deskundige jury jouw idee over cybersecurity te mogen presenteren. En dan ook nog te winnen van Bas van Dorst en Jan-Hubert van Rensen, die allebei met hun pitch terecht in de finale stonden. Dat de titel ‘Beste IT-professional’ écht iets betekent merkte ik eigenlijk al vrij snel nadat ik van het podium stapte. Mijn berichtenbox op LinkedIn ontplofte bijna. En ook via andere Social Media kanalen kreeg ik erg leuke reacties. Super om dat te ervaren.

Vissies koppelen en verbinden

Oké, even terug naar het begin. Vanuit Yacht kregen we de vraag welke professionals aan The Challenge IT wilden meedoen. Mijn consultant vond dit nou echt iets voor mij. De afgelopen jaren heb ik een passie opgebouwd op het vlak van cybersecurity: een belangrijk en interessant IT-onderdeel dat veel te lang onderbelicht is gebleven. Hoe maken we van Nederland het veiligste land om digitaal te werken en te leven? Een uitdaging die me enorm aanspreekt. Om mijn visie daarop in een onepager te verwoorden, heb ik samen met mijn collega’s bij VodafoneZiggo gebrainstormd. Want zeker als het gaat om dit soort grote vraagstukken, is het onmogelijk om alles zelf te weten. Visies koppelen en verbinden; daar draait het om.

Tweetrapsraket

Mijn uiteindelijke idee is een soort tweetrapsraket. De eerste stap is een actief monitoringsysteem voor alle connected devices die wij in huis hebben. Van de slimme thermostaat tot en met de smart tv. Hier zie ik een belangrijke rol voor de internetproviders, die we de digitale toegang tot onze woonkamers al lang en breed toevertrouwen. Wat als zij nou een stap verdergaan en de data van alle devices monitoren? En een signaal afgeven bij verdachte activiteiten? Ja, dit raakt de online privacy van mensen. Maar via een opt-in-regeling kun je dit instrument op vrijwillige basis makkelijk inzetten. Het tweede traject is een stuk langer en lastiger: een keurmerk voor internetapparaten. Vergelijk het maar met de CE-markering voor elektrische apparatuur. Die twee stappen samen maken Nederland én Europa een heel stuk veiliger op het vlak van cybersecurity.

Jasper Roel winnaar The Challenge IT 2017

Ontspannen finale

De finaledag in Utrecht was voor mij eigenlijk een heel ontspannen gebeurtenis. Petje af voor Yacht en het Financieel Dagblad, die mij als kandidaat heel goed hebben begeleid. Ik voelde me echt op mijn gemak. En toch … net voordat ik als eerste finalist mijn idee op het podium mocht pitchen, gaf keynote speaker Inge Philips, directeur Cyber Risk Services bij Deloitte, een heel inspirerend betoog. Op dat moment had ik wel even een soort flashback naar mijn basisschooltijd: ‘Ik doe mijn spreekbeurt over cybersecurity’. Maar eenmaal voor de microfoon ging het eigenlijk wel lekker en kon ik daarna rustig achterover zitten om te genieten van de andere twee pitches.

Ultieme droom

Nu ik inmiddels wat rustiger kan terugkijken op dit avontuur, springt er voor mij één ding bovenuit: de feedback van de jury. Dat gerenommeerde specialisten inhoudelijk reageren op mijn idee. ‘Heb je hier al aan gedacht?’ en ‘Hoe voorkomen we Big Brother-praktijken?’ Voor mij als IT-professional is dat heel waardevol. Als je een idee neerlegt wat in hun straatje past, en ze denken ‘hé, daar moeten we wat mee’, is dat een ultieme droom.

O ja, one more thing: het opleidingsbudget van 5.000 euro. Waaraan wil ik dat bedrag besteden? Gek genoeg is dat het eerste wat mensen aan mij vragen. Een deel wil ik besteden aan de cursus certified ethical hacker. Hoe kom je online bij mensen binnen, zonder per ongeluk data te stelen. Heel interessant! En dat thema sluit weer mooi aan op mijn winnende pitch.

Jasper Roel is softwareontwikkelaar en sinds augustus 2016 IT-professional bij Yacht. Hij werd direct gedetacheerd bij VodafoneZiggo, waar hij als integration architect werkt op de afdeling Digital. Begin januari zet hij de volgende stap in zijn carrière als zelfstandige softwareconsultant.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen