Blog

Heb meer lef met creatieve werkvormen

Author Image

Peter Loonstra

Interim professional Communicatie

15 augustus 2016

Header image

Onze vergadercultuur in een notendop: we komen bij elkaar op een vastgesteld tijdstip. Gaan zitten en werken de agenda af. Ergens halverwege de afgesproken tijd daalt bij de meeste deelnemers de concentratie. Zelfs bij de doorgewinterde vergadertijgers hoor ik weleens: graag meer inspiratie en effectiviteit alsjeblieft. Want in veel vergadersessies is er geen sleur gewenst, maar juist veel creativiteit. Hoe doorbreek je nou die oersaaie standaard vergadercultuur? Hoogste tijd dus voor meer lef met creatieve werkvormen. Een paar voorbeelden.

Maak kennis met elkaar

Voor kennismaken gebruik ik vaak het duo-interview. Elk duo krijgt de opdracht om elkaar na het interview voor te stellen aan de rest van de groep. Of werk met ansichtkaarten. Op de grond of op een tafel liggen ansichtkaarten met sprekende voorbeelden. Alle deelnemers kiezen 1 of meer kaarten uit het assortiment aan de hand waarvan zij zichzelf vervolgens voorstellen. Of vertel bijvoorbeeld iets over jezelf aan de hand van je sleutelbos. Helemaal hip is om samen een wandeling te maken met de app Pokémon Go. Dit is een game die buiten speelt op je smartphone met virtuele stripfiguurtjes. Deelnemers hebben dan meteen een gespreksonderwerp en leren elkaar zo ongemerkt beter kennen. Je kunt bijvoorbeeld een zeldzame Pokémon voor een winkel, kerk of museum gaan stallen, zoals de Hema dit doet. Pokémon Go is een rage. Dus waarom dan niet gebruiken als creatieve werkvorm?

Stel je vraag

Voor meer interactie in groepen gebruik ik vaak de vragenbak. In een kom verzamel je diverse dubbelgevouwen stroken. Op elke strook staat een vraag. De deelnemers trekken om de beurt een vraag uit de bak en beantwoorden deze. Iedereen wordt aangespoord om vragen te bedenken. Zo komen ook meer de gedurfde, kritische of persoonlijke vragen aan de orde. Deze vorm kun je prima inzetten bij intervisie of teambuilding.

Blog Peter Loonstra

Uitspreken van de groep

Ook de werkvorm stickeren gebruik ik veel bij opdrachtgevers om veel ideeën te vergaren. Nadat er keuzemogelijkheden op een flipover geschreven zijn, krijgen alle groepsleden 1 of meerdere kleine ronde gekleurde stickers. Een ieder wordt gevraagd om op te staan en de stickers te plakken bij onderwerpen naar keuze. Op de flipover is nu te zien hoe de groep zich uitspreekt.

Aan de slag

Om creatieve ideeën te generen kan je ook werken met voorwerpen op een tafel. De deelnemers kiezen een willekeurig een voorwerp uit. Aan de hand van het gekozen voorwerp brainstromen de deelnemers over mogelijke oplossingen voor het probleem. Tot slot ga je de post-its clusteren. Iedereen noteert (tegelijkertijd) oplossingen over een bepaald thema, vraag, actief, actie of idee op post-it memo’s. Op iedere post komt 1 idee te staan. De groep verzamelt stap voor stap alle suggesties en clustert de ideeën die bij elkaar horen. Vervolgens kan per cluster of thema een persoon worden gekozen die met de ideeën verder aan de slag gaat. Dus geen langdradige vergaderingen meer. Doorbreek die standaard vergadercultuur en heb meer lef met creatieve werkvormen.

Meer ideeën of voorbeelden? Ik hoor het graag.

Over Peter Loonstra

Ik ben een bevlogen allround communicatieadviseur met een ruime ervaring bij diverse opdrachtgevers. Denk aan HTM, ABN Amro, ProRail, Dance4Life, de gemeenten Leiden en Leerdam, ANWB en Kennisnet. Met een niet aflatende liefde voor het communicatievak ben ik vooral pragmatisch, een creatieve denker en doener en een teamplayer. Daarnaast hou ik van humor op de werkvloer en Italiaanse koffie. Ook film kijken, fotograferen, tuinieren, yoga en verre reizen maken doe ik graag. Bovendien kun je mij alles vragen over online communicatie, project- en programmacommunicatie, campagnemanagement, schrijven van teksten, redactiewerk en journalistieke producties.

Gerelateerde artikelen & blogs